2021 İş planlaması ile birlikte sizler de 2021 yılında ki projeleriniz ve yatırımlarınız için geçtiğimiz 2020 yılındaki verileri baz alarak hareket edebilecek ve gelecek yıla daha sağlam temeller üzerinde geçiş yapabileceksiniz.

Bu içeriğimiz de ele alacağımız konu başlıkları;

  • 2020 yılındaki performansı inceleme
  • Tüm yıl boyunca olabilecek her şeyin planlamasını yapmayın
  • İdeal müşteri profilinizi inceleyin
  • Rekabet ortamını değerlendirin
  • Finansal planlamalarınızı yapın
  • Fırsatlarınızı önceliklendirin
  • Gelişime açık olun ve markanıza yatırım yapın
  • Bonus + Sonsöz

Bugün ele alacağımız konuların tamamı bu şekilde olması ile birlikte makalemizin içerisinde markanın nasıl bir yol haritası olması gerektiğinden ve ne şekilde yeni yıla hazırlanması gerekliliğine kadar pek çok noktaya değineceğiz. Yazımız biraz uzun olabilir, şimdiden sabırla okuyarak kendi iş programınızı oluşturmanızı ve notlarınızı almanızı öneririz.

Yazımız sizlere fayda sağladı ve kendinize notlar çıkartmanıza fırsat sundu ise bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek destekleyebilir, kendi yol haritanızı yorumlar kısmında bizlerle paylaşarak makalemize katkıda bulunabilirsiniz.

2021 İş Planlaması Gerekli Mi?

Öncelikli olarak bu sorudan başlamak daha doğru olacak sanırım. Unutulmamalıdır ki her zaman için işlerimizde bir programa uymak durumundayız. Bir programımız yoksa ve nasıl bir hamle yapacağımızı önceden belirlemez isek bu spontane gelişen bir durum olur ve sonuçları bizleri bazen olumsuz etkileyebilir.

Bu gibi durumlara maruz kalmamak için spontane gelişen durumları bir kenarda bırakarak ticaret yaptığımız gerçeğini unutmamamız ve buna uygun olarak sağlam temeller üzerinde hareket etmemiz gerektiğini kendimize hatırlatmamız gerekli.

Tabi ki bu süreçte ön göremediğimiz olası problemler olabilir, bazen beklemediğimiz durumlar ile karşılaşabilir ama bu her zaman için ticarette risk diye adlandırabileceğimiz durumun içerisinde yer almaktadır ve buna kimsenin ön göremediği için yapabileceği bir şey yoktur.

2021-is-planlamasi

2020 Performansınızı İnceleyerek Başlayın

2020 belki de planladığınız veya beklediğiniz gibi gitmemiş olabilir ki bu durum tüm sektörler için geçerli sayılabilir. Bilindiği üzere Korona virüs ile mücadeleye başlandığı günden bugüne kadar ki süreçte tam olarak fiziki ticaretin %50’lerin altına inmesi ve dijital pazarlamanın da aynı oranda artış göstermesi markaların beklediği bir durum değildi.

Aslında bu tip olumsuz durumlar markaların gelecek yıllar için atacağı adımlarda büyük roller oynamaktadır. Bu durum bizlere ne kazandırdı ? Dilerseniz maddeler halinde inceleyelim;

  • Sosyal medyanın gücünün ne kadar etkili olduğunu ve ülkemizde ne kadar fazla kullanıldığını
  • Bir markanın her ne şekilde olursa olsun internette bir vitrini olması gerektiğini
  • İnsanların artık alışkanlıklarının değişerek dijital Dünyaya yönelmiş olmalarını
  • Markalaşmanın en önemli temellerinden birisinin internet yani Dijital pazarlama olduğu

Gerçeği markaların tam olarak karşısına çıktı ve bundan sonra ki süreçte farklılıklar göstererek çıkmaya devam edecektir.

Samimi bir ifade kullanmamız gerekir ise; Türkiye’de özellikle ticaret ile uğraşan insanların ve markaların en büyük eksikliği, içerisinde bulunduğu durumdan memnun olması ve yeniliklere kendini kapatması. En son noktada acı tecrübeler yaşadıktan sonra ise daha fazla bocalayarak dibe batmasıdır. Bizler her zaman söylediğimiz ve üstünde durduğumuz konular gibi Dijital pazarlama her zaman için markanın olmazsa olmazıdır, bu yüzden yapılacak her ne çalışma olursa olsun her markanın ve her hizmetin internette bir karşılığı olması gerekmektedir.

İster bina ustası olun, isterseniz boyacı, isterseniz ayakkabı satan bir firma, isterseniz çanta üreten bir atölye bu durum herkes için geçerli. Her ne alanda iş yapıyor olursak olalım, Dijital dünyada ki vitrinimiz bizler için uzun vadede her zaman kazanç kapısı olacaktır.

Ne yazık ki bu ülkemize geç gelen bir doğru ama en azından artık herkes tarafından kabul edilmiş olması da bundan sonra ki süreçte bazı olası durumların kabul edilmesini kolaylaştıracaktır.

Başlığımıza devam edeceğiz ama Steve Jobs’ın bir sözü ile birlikte devam etmek yerinde olacak sanırım.

İleriye dönük noktaları birleştirmek için geriye bakmak gerekir.

Steve JOBS

Yıllık incelemenizi yaparken bakmanız gereken en önemli ve birincil konu tabi ki kazancınızdır.

Hedeflediğiniz kadar para kazandınız mı? ve bu parayı kazanırken ne kadar para harcadınız? bu soruların cevabını ararken kendinize samimi olmanız her şeyden önemli. Bu iki soruyu derinlemesine cevaplamanız ve her detayı göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.

İşiniz için kullandığınız bir koli bandını bile gözden kayırıp ” aman koli bandından ne olur, 3 – 5 TL ” demeden tüm olasılıkları hesabınıza katmanız sizlerin doğru sonuca varmanıza imkan sağlayacaktır.

Bu yapacağınız hesaplamalar olası sorunlarınızı ortaya çıkartmak için değil, gelecek yıl için faaliyetlerinizde ne gibi durumlarla karşılaşacağınıza ışık tutacaktır.

Bunu bir örnek ile şekillendirmek gerekir ise, geçen yıl 5 adet koli bandı harcadınız ve bunu toptan fiyatına 1 TL’ye satın aldınız fakat artık yıl 2021 ve bu noktada dijital pazarlama alanında faaliyetlerinizi sürdürmek için yine harcamalar yapacaksınız ve ön gördüğünüz bant adeti 5. Ama tek fark ile bu sene bant fiyatı toptan olarak 2 TL bu durumda 2021 yılına daha yüksek bütçe ile girmeli, olası harcamalarınızı daha yüksek bütçeler ile karşılamalı aynı şekilde olası satışlarınıza da bu tip giderlerinizi doğru bir orantıda paylaştırmalısınız.

Yani geçtiğiniz yıl sizler için gelecek yılın merdiveni niteliğindedir, tüm hesaplamalarınızı, olası kâr ve zararlarınızı ön görmek, değerlendirmek ve başarıya ulaşmak geçtiğiniz yılın düzgün bir analizi sonucu ortaya çıkacaktır. Bunu göz ardı etmemeniz sizler için yararlı olacaktır.

ucretsiz-seo-analiz

Ayrıca 2020 için göz önünde bulundurmanız gereken bazı soruları şu şekilde paylaşalım, bunlara da göz atmanız da ve kendinize sorduğunuz sorularda bunları da cevaplamanızda fayda var.

  • Ne iyi gitti?
  • Ne başardınız?
  • İşletmeniz hakkında eksik gördüğünüz veya öğrendiğiniz neler oldu?
  • Müşterileriniz hakkında neler öğrendiniz?
  • İyi gitmeyen durumlar nelerdi?
  • En çok zorlandığınız konu neydi?
  • Fırsatınız olsa geçtiğiniz yıl neyi değiştirirdiniz?

İşte yukarıda ki başlıkta tam olarak 2020 yılını ele alabileceğiniz soruları ve kendinizde aramanız gereken cevapların konu başlıklarını belirttik. Bu soruları kendinize göre çoğaltabilir, arttırabilir her başlığa kendinize uygun şekilde cevaplar verebilirsiniz.

Ama unutmamanız gereken tek şey, gel – geç bir cevap değil, gerçekten kendinize dürüst olarak bu cevapları vermeniz gerekmektedir.

Tüm Yıl İçin Her şeyi Planlamaya Çalışmayın

2021 iş planlaması yaparken muhtemelen her şeyin kolay olmasını isteyeceğinizden dolayı tüm her şeyi planlı programlı yapmak isteyeceksiniz. Fakat bu pek mümkün olmayacaktır. Büyük şirketler bile yıllık bütçe hesaplaması ve planlaması yaparken bazen gözden kaçırdıkları durumlar ile karşılaşabiliyorlar.

Bu özellikle dijital pazarlama içerisinde olan herkes için olası bir durum çünkü ticaretiniz sizin dışınızda da devam etmekte ve şekillenmektedir. Bundan dolayı toptancınızın fiyatlarını arttırmış olması sizin hesaplarınızda olabilecek bir şey olmadığı gibi sizin elinizde olan bir durumda değildir.

Ama tabi ki yeni yıla girerken bize yol gösterecek ve ışık tutacak olan sunumlar 2020 yılı için kendimize sorduğumuz ve cevapladığımız konulara göre olacaktır.

Bizlerin önerisi 2021 iş planlaması yaparken tüm detayları planlamaktan ziyade özel ve önemli gördüğünüz konular üzerine yoğunlaşmanızdır. Ne demek istiyoruz?

Yani yeni yıl içerisinde olabilecek özel günler, etkinlikler, yeni yılda çıkartmayı düşündüğünüz bir ürün veya piyasaya süreceğiniz yeni bir markanız gibi sizin için ve ticaretinizin seyri için önemli olan durumları el üstünde tutmanız ve bunların üzerine program oluşturmanız her zaman için daha iyidir.

Özel ve önemli durumları en iyi şekilde hazırlamanız ve kendi programınızda onlara geniş yer vermeniz zamanı geldiğinde herhangi bir aksaklık yaşatmadan uygulamanıza imkan sağlayacaktır.

Onun dışında yukarıda da belirttiğimiz gibi her ne kadar ihtimalleri hesaplarsanız hesaplayın hep bir aksilik ve olasılık mevcut olacak ve hesapladığınız gibi gitmeyecek. Bu yüzden sizin elinizde olmayan durumları bir kenarda ihtimal olarak değerlendirirken, size bağlı ve sizin elinizde olan durumlara daha fazla yoğunlaşın.

kocaeli web tasarim

İdeal Müşteri Profilinizi İnceleyin

2020 yılından çıkarken değişkenlik gösteren tek şey işletmeniz değil buna emin olabilirsiniz. İnsanlar ve mevcut müşterileriniz de bir takım değişiklikler göstererek yeni yıla gireceklerdir.

Bu yüzden onları iyi anlamalı, analiz etmelisiniz. Buda müşterilerinize yeni yılda uygulayacağınız stratejiler için sizlere uzun ve geniş bir yol sunar.

En iyi müşterinizi analiz ederken onların kimler olduğuna bakmalısınız, bu size büyük ipuçları verecektir. Ve bu süreçte kendinize sormanız gereken soruları sorarak samimi cevaplar arayın.

Örnek olarak kendinize sormanız gereken soruların bazıları;

  • Mevcut müşterileriniz kimler?
  • En iyi müşterileriniz ve devamlı müşterileriniz kimler? Ortak noktaları ne?
  • Ne tür zorluklar ile karşı karşıya kalıyorlar ( ürünler ve hizmetleriniz ile alakalı )
  • Hangi özelliklere sahipler?

Yukarıda yer alan sorular sadece bizim aklımıza gelen ve size fikir olması açısından paylaştığımız şeyler tüm bunlara ek olarak kendiniz de soruları genişleterek arttırabilirsiniz.

Sorular ne kadar genişler ve derinleşir ise o kadar etkili bir sonuca ulaşabileceğinizden emin olabilirsiniz.

Rekabet Ortamını Değerlendirin

Eğer faaliyet gösteriyorsanız zaten rakiplerinizin kimler olduğunu biliyorsunuzdur. Ama her yıl yeni bir yıla girerken rakiplerinizi tekrar gözden geçirmeniz ve onlar hakkında fikirler yürütmek ve analiz yapmanız sizlere büyük avantaj sağlayacaktır.

2021 iş planlaması yaparken rakiplerinizin kimler olduğunu, rekabetinize yeni dahil olanların kimler olduğunu, kimlerin çıktığını veya kimlerin kepenk kapattığına bakmanız gelecek yıl için önem arz etmektedir.

Bunun yanı sıra, rakiplerinizin pazara çıkarttığı ve satışını yaptığı ürünleri analiz etmeniz gerekmektedir. Bir rakibinize veya rakiplerinize bakın, ürünleri ile kendi ürünlerinizi kıyaslayın ve onların sunuş stilleri ile kendi stillerinizi karşılaştırın.

Onda olup sizde olmayan ne var? Belki de sosyal medyayı sizden daha etkili kullanıyor? O halde profesyonel destek almanız sizlerin yararına olacaktır. Veya web sitesi var ve e-ticaret sitesi üzerinden tüm ürün ve hizmetlerini çok rahat bir şekilde sunabiliyor, bu durumda sizlerin de rakibinize yetişmeniz gerekmektedir.

Yani tüm yönlerini artı ve eksi olmak kaydı ile masaya yatırmanız gerekmektedir. Konuşma becerisinden, sunuş tekniklerine kadar tüm rakiplerinizi incelemeniz ve onlar ile aynı olan ama onların yapmadığı ne olabilir diye düşünmeniz ve gelecek yıla öyle hazırlanmanız sizlere yeni yılda +1 puan avantaj sağlayacak ve bu faydayı bütün yıl boyunca kullanabileceksiniz.

Finansal Planlarınızı Oluşturun

2021 iş planlaması yaparken bir diğer konuda tabi ki finansal planlarınızı oluşturmaktan geçiyor.

Bu durumu 2 şekilde ele alıyoruz, aşağıdan yukarı ve yukarıdan aşağı şeklinde.

Aşağıdan yukarı planlama: Yıllık belli bir hedefe bağlı kalmayarak önce satmak istediğiniz ürünü bulur, sonra bu ürün üzerinden ne kadar satış yapabileceğinizi hesaplar eksik gördüğünüz noktaları ara ara takviye yaparak tamamlar ve yolunuza devam edersiniz. Bu herhangi bir ön görüsü olmadan yıl içerisinde kazanabileceğiniz paraların bütününü kapsamaktadır.

Yukarıdan aşağı planlama: Bu ise genel olarak belli bir bütçeye veya programa bağlı kalarak yapılan çalışma türüdür. Bir fotoğrafçı düşünün ve hedeflediği kazanç tutarı yıllık 100.000 TL bunun için düğün sezonunda 30 adet rezervasyon yapması gerekli. Bu durumda yukarıdan aşağı planlama yaparken hedeflediği tek şey 30 adet rezervasyon olacaktır, eğer olası bir durumda 30 rezervasyonu tamamlayamaz ise alternatif olarak küçük etkinlik ve düğünleri de araya ilave ederek mevcut tutara ulaşmayı hedefleyecektir.

2021 is planlaması ve gelistirme

Her iki yolda size finansal kazanç sonucu verir birisi olası hedefler üzerine ilerlerken birisi hedeflemediğiniz kadar ucu açık bir durumdur. İki yolda da ilerlerken oluşabilecek boşluklara genel olarak ticari risk diyebiliriz.

Bunun yanı sıra maliyet planlaması da oluşturmanız gerekmektedir. Maliyet planlaması için oluşturabileceğiniz şeyler yıl içerisinde satın almanız gereken durumları baz alabilir. Bu örnek olarak; ekibinizi büyütmek, yeni bilgisayarlar almak, e-ticaret siteniz yoksa yeni bir site tasarlatmak, bir ajans ile çalışmak, dijital pazarlamaya yatırım yapmak, eğitim almak, yazılım satın almak gibi durumlar olabilir.

Maliyet ve kazanç tablolarını karşılaştırdığınız da olası gider ve gelirlerinizi daha net görebilir, gelecek yıl için daha iyi bir kazanç tablosu ortaya koyabilirsiniz. Bu verilerin %100 doğruluk payı vardır demek yanlış olur fakat sizler için bir yol gösterici ve ışık olabilir.

Fırsatlarınızı Önceliklendirin

2021 iş planlamasını yaptıktan sonra, fırsatlarınızı göz önünde bulundurmayı unutmayın. BU aslında hemen hemen herkesin ve her girişimcinin sahip olduğu bir yeti diyebiliriz.Sizler de sürekli olarak işinizi geliştirmeye yönelik yenilikler ve fikirler düşünüyorsanız elinizin altında sürekli yazıp, çizdiğiniz bir defteriniz var demektir.

2021 iş planlaması sonrasında bu defterinizi çıkartarak tamamını ve mevcutta kafanızda olan her şeyi yine ona ilave ederek kendi kendinize bir raporlama oluşturun. Kendinize sormanız gereken soru şu; Önümde yüzlerce sayfa ve binlerce fikir ve proje var. Bunların kaçını başardım? Kaçını başarmak için çalıştım? veya kaçına hiç başlamadım ama başlamak için finansal özgürlüğe sahibim?

Bu sorular yine size fikir olması açısından sunduğumuz sorular olmakla birlikte kendinize soracağınız soruları çoğaltabilirsiniz. Unutmayın ne kadar fazla soru ve derinlemesine araştırma o kadar kaliteli sonuç ve doğru yol demektir. Bu yüzden raporlama yaparken ve 2021 iş planlaması yaparken kendinize olabildiğince dürüst olmanız gerekmektedir.

Gelişime Açık Olun ve Markanıza Yatırım Yapın

2021 İş Planlaması yapıp tüm olasılıkları değerlendirseniz artık yapmanız gereken şey yeni yılda bunları uygulamak olacaktır. Unutmayın ki gelişime açık olmanız ve markanıza yatırım yapmanız uzun vadede herkesten çok size kazandıracaktır.

Bu yüzden gelişime açık olun ve kendinizi geliştirebileceğinizi düşündüğünüz tüm alanlarda yatırım yapmayı ihmal etmeyin. Markanız için de aynı durumlar geçerlidir. Markanızı kendinizden ayırmamanız bu süreçte en önemli nokta. Markanız da sizinle birlikte aynı değerlere sahip olmalı ve 2021 İş Planlaması içerisinde yer almalıdır.

Bonus / Sonsöz

Bu kısım tamamen kendi kişisel yorumlamalarımız ve değerlendirmemiz ile alakalı olacak çok uzun tutmayarak kıssadan hisse şeklinde konuyu toparlamak istiyoruz.

Öncelikle buraya kadar yazıyı okuduysanız ve kendi yol haritanıza bir nebze olsun fayda sağlayabildiysek ne mutlu. Bizlere destek olmak için yorum yazabilir, sosyal medyadan bizleri takip edebilirsiniz, sürekli olarak güncel içerikler ile birlikte iş geliştirme, e-ticaret ve dijital pazarlama üzerine içerikler paylaşıyoruz.

Kısaca konuyu toparlamamız gerekir ise; markalar her zaman için birey gibi düşünülmelidir. Bizler özellikle müşterilerimizin projelerine başlarken onları elimize verilen bir bebek gibi düşünüyoruz. Bunu sizler de uygulayabilirsiniz.

Bir bebeğin gelişip büyümesi için ona kıyafet, yemek ve eğitim gereklidir. İşte tam olarak bizde müşterilerimizin projelerinde sürdürdüğümüz ana fikir bunun üzerine. Yani bir projenin körü körüne yol almasından ziyade ona fayda sağlayabilecek tüm olasılıkları göz önünde bulundurarak hareket ediyoruz.

Bunu sizler de kendiniz için yapabilirsiniz, tabi ki süreç her marka, her ürün ve hizmet veya kişi için eşit olmayabilir. Kimisinin projesine çok fazla yatırım yapma olanağı varken kimisinin ise daha kısıtlı bütçesi olabilir. Bu durumda yapmanız gereken ise rakibinizin izlediği yolda onun eksik kaldığı ama sizin alternatif olarak üretebileceğiniz durumlar. Nasıl mı?

Aklımıza gelen ilk örnek mail marketing mesela. Türkiye’de ne yazık ki mail kampanyaları çok fazla göz önünde tutulmuyor. Hiç düşündünüz mü Türkiye deki pazar yerleri neden sürekli mail üzerinden bildirimde bulunuyor? Çünkü en zahmetsiz ve masrafsız sayılabilecek reklam modellerinden birisidir.

Bunun nasıl yapılacağını tabi ki bilmek, bilmiyor isek bir profesyonelden destek almamız bizlerin yararına olacaktır.

Unutmayın ki; bir işi kendiniz belli bir noktaya kadar başarabilir ve götürebilirsiniz. Belli bir noktadan sonra iş gücü ve yönetim fazlalaşacak ve mücadele etmeniz zora girecektir. Ve tek başınıza getirdiğiniz noktayı korumakta güçlük çekeceksiniz.

Bu yüzden profesyonel destekleri kendinize kayıp veya gereksiz masraf olarak görmeyin, unutmayın ki işinizin sürekliliği sizin markanıza ve projenize olan inancınız ile doğru orantılıdır. Sizler markanıza ve projenize inanıyor ve gerektirdiği gibi yatırım yapıyorsanız emin olun ki o yolun sonunda bir ışık var sizi bekleyen, sabırlı olun.

Hizmetlerimiz ve Merak ettikleriniz hakkında hızlı iletişim sağlamak adına dilerseniz alt kısımda yer alan WhatsApp butonumuzu kullanabilirsiniz.

whatsapp-button

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir