Google Merchant kapanıyor başlığını bugünden beri pek çok yerde görmüş olmanız muhtemel. Türkiye de faaliyetlerini sürdüren Google ile Rekabet Kurumu ( RK ) arasında ki uyuşmazlık nedeni ile Google Merchant Center uygulamasını 8 ağustosta Türkiye’ye kapılarını kapatıyor.

Peki ama Google merchant center yani google alışveriş sekmesi E-ticaret için ne ifade ediyordu? Bu süreçten sonra neler olacak? Dilerseniz kısaca bu konuya değinelim.

google-merchant-kapaniyor

Google Merchant Center Nedir?

Google Türkiye için geliştirdiği Google merchant center Türkçe karşılığı olarak Google alışveriş anlamına gelmektedir. E-Ticaret yapan kullanıcıların ve Google üzerinde ki alıcıların en hızlı ve pratik şekilde bir araya gelmesini sağlayan servis sayesinde Google üzerinde faaliyet gösteren E-ticaret siteleri potansiyel kitlelerine daha hızlı erişebiliyor, ürün ve hizmetlerini daha hızlı satabiliyor.

Google alışveriş özelliği sayesinde dilediğiniz ürünlerinizi Google merchant center’a yükleyerek Google reklam kuponlarını dahil edebiliyor, reklam bütçenizi belirleyerek belli aralıklarda dilerseniz sürekli olarak reklamlarınızı yapabiliyorsunuz. Yada yapabiliyordunuz demek daha doğru olacak artık.

Google Merchant Kapanıyor E-Ticaret Sitelerinin Bu Saatten Sonra ki Süreci Ne Olacak?

Google merchant kapanıyor haberleri sabahtan beri gerek sosyal medya’da gerek ise Google üzerinde en çok aranan konulardan birisi oldu. Sabah saatlerinde Google bloğundan yapılan resmi açıklama ile birlikte Google alışveriş servisini 8 Ağustos tarihinde Türkiye’ye kapılarını kapatacağını resmen duyurdu.

Konu içeriği ise tam olarak:

“Bu yılın başlarında Rekabet Kurumu Google’ın Alışveriş Karşılaştırma Servislerine (AKS) eşit davranması yönünde bir karar verdi. Yanıt olarak, Rekabet Kurumu’na (RK), satıcılardan Alışveriş reklamlarının gösterilebilmesi için AKS’lere Google Alışveriş’le aynı fırsatı sağlayacak ve Alışveriş reklamlarının ürün kalitesini hem kullanıcılar hem de satıcılar için sürdürülebilir kılacak bir dizi tedbir sunduk. Sunduğumuz tedbirler Alışveriş reklamları için Avrupa’da 600’den fazla AKS’nin katılımıyla 3 yıldır başarıyla uygulanan tedbirlere çok benzer bir çözüm yolu içeriyor. 

Ancak, sunduğumuz çözüm önerilerinin Türkiye için kabul edilebilirliği şu aşamada belirsiz. Bu nedenle, faaliyetlerimizi yasal çerçevede sürdürebilmek ve müşterilerimize hazırlık yapabilmeleri için yeterli süreyi sağlamak amacıyla, maalesef 10 Ağustos 2020 tarihinden itibaren Alışveriş reklamlarını Google’ın Türkiye’deki arama sayfalarından kaldıracağız. Bu bizim için kolay alınmış bir karar değil; bunun tüketiciler, satıcılar ve AKS’ler için daha az seçeneğe ve daha düşük kalite deneyimine sebep olacağına inanıyoruz. Uygulanabilir bir çözüm bulmak için RK ile birlikte çalışmayı sürdüreceğiz. “

Bu şekilde ifade edilerek paylaşılan resmi açıklama ile birlikte Türkiye arasında ki uzlaşmanın kesin olarak çözüme kavuşacağı veya kavuşmayacağı belli değil. Ama bu süre zarfına kadar tedbir amaçlı olarak Türkiye’deki faaliyetlerine bu alanda son veriyor ve kapılarını kapatıyor.

Peki bu saatten sonra e-ticaret sektörünü nasıl bir süreç bekliyor, Google merchant kapanıyor haberlerinden sonra e-ticaret sitelerinin ilk ihtiyacı olan hizmet hiç şüphesiz ki SEO oldu.

Google-merchant-kapandi-bi-adam-medya

SEO ve E-ticaret İlişkisi

E-ticaret siteleri her zaman için geliştirilmeye ve yeniliğe açık olması gereken mecralardır. Bu durum Google merchant kapanıyor haberlerine kadar pek önem arz etmese de bu süreçten sonra genel olarak satış yapmak isteyen ve faaliyetlerini sürdürmek isteyen tüm e-ticaret yöneticileri tarafından dikkate alınması gereken bir konu olduğunu açıkça söyleyebiliriz.

E-ticaret siteleri her zaman için organik aramalara ihtiyaç duyan yapılardır. Googler Adwords veya Google Merchant servisleri her zaman için reklam bütçelerine bağlı olarak ürün ve hizmetlerini pazarlayan aracı yapılar olarak hayatımızda yer almasına karşın bu yapılan resmi açıklama ile birlikte ortaya çıkan sonuç şüphesiz ki “emek veren kazanacak” oldu.

Artık e-ticaret sitelerine seo çalışması yaptıran firmalar ve kişiler organik aramalarda daha ön plana çıkacak ve ürün ve hizmetlerini potansiyel kitlesine daha hızlı ve kolay şekilde pazarlayabilecek.

Her zaman için söylediğimiz SEO bir e-ticaret sitesinin yapı taşıdır sözü bu resmi açıklama ile birlikte önem ve değer kazanmış olduğunu bilmek haklı bir mutluluk katıyor.

a-dan-z-ye-dijital-pazarlama-bi-adam-medya

A’dan Z’ye Dijital Pazarlama Kitabını Hemen Ücretsiz İndir

TIKLA İNDİR

Kolay Yoldan Para Kazanma Devri Bitti

Dijital pazarlama ve E-ticaret, fiziki ticaretten daha zor olduğunu ve sürekli olarak geliştirilmeye muhtaç olduğunu her zaman için söylemekteyiz. Bu yüzden e-ticaret alanında faaliyet gösteren kişi ve kurumlara önerdiğimiz ve sürekli olarak üstünde durduğumuz konuların başında “oyunu kuralına göre oynama” tabiri gelmektedir.

E-ticarette kolay yoldan para kazanma, zahmetsiz reklam verme ve potansiyel kitleye ulaşma çabalarının her zaman için bir gün son bulacağının altını çizmemize karşın böyle bir sonuç ile bugün karşı karşıya kalıyor olmamız şaşırtıcı bir durum değildir.

Yakın dönem de pazar yerleri içinde aynı durum yaşanması muhtemel ve Türkiye’de faaliyet gösteren satıcıların boşluğa düşmesi muhtemel.

E-ticaret alanında faaliyet gösteren kişi ve kurumlar her zaman için pazar yerlerini kazanç sağlanacak mecralar gibi görmektedir. Buda yine google merchant center kadar yanlış bir düşünce. Bir gün Rekabet Kurumu kapıya dayandığın da ansızın satış alanlarınız kapatılabilir, kısıtlanabilir, terk edilebilir.

O yüzden e-ticaret yapıyor ve bu işi ciddiye alıyor, kurumsal bir yapıda ilerlemek istiyorsanız her zaman için e-ticaret sitesine sahip olmanız ve tüm süreci bir bütün olarak değerlendirmelisiniz.

Bir hizmet alırken diğeri almayarak, bir işi yaparken diğerini yarım yaparak başarıya elde etmek oldukça güç ve hayal.

Bundan sonra ki süreçte SEO ve emek verenler kazanacak. Bu noktada kendimiz de danışmanlık sağladığımız markalarımız adına haklı bir mutluluk içerisindeyiz.

Bu saatten sonra kılıçlar çekilir, dijital savaşın nabzı biraz daha artıyor 🙂

Google Resmi Açıklaması: Google Blog

E-Ticarette Girmek İstiyor veya Sorun Yaşıyorsanız

WhatsApp Üzerinden İletişime Geçebilirsiniz

whatsapp-button

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir