
İzmit Web Tasarım Firması | İzmit SEO Fiyatları 2021
Günümüzde hemen hemen tüm işletmeler işlerini internete taşımaya başlamış durumda. Bunun en büyük nedenlerinden birisi de hiç şüphesiz ki Korona virüs ile mücadele edişimizdir. İzmit web tasarım firması olarak bizler de bu zorlu süreçte iş yükümüzü ve emeklerimizin derecesini arttırarak sahada ki varlığımızı daha da iyi noktaya taşımaya çalıştık.
Bugün sizlere bir firmanın neden internet sitesi olmalı? Neden firmalar e-ticarete giriş yapmalı veya marka çalışması yapmalı kısaca bunlardan bahsedeceğiz.

İzmit Web Tasarım Firması | Bi Adam Medya
İzmit web tasarım alanında faaliyet gösteren bi adam medya olarak bizler günden güne gelişen ve büyüyen dijital pazarlamanın en yakın takipçisi olarak siz değerli müşterilerimize hizmetlerimizi günden güne arttırarak devam etmekteyiz. Bunun yanı sıra, faaliyetlerimizi yurtdışına taşıyarak mevcut iş gücümüzü Dünyanın her noktasında sunmaya ve etkin olmaya gayret ediyoruz.
Özellikle e-ticaretin ve sosyal medyanın günümüzde aktif olmasından dolayı firmaların internetteki varlığını iyileştirmeleri gerekmekle birlikte yenilikçi, farklılık sunan ve bunun sürekliliğini sağlayan firmalar her zaman için potansiyel müşterilerine erişimini sağlayabiliyor.
Bu başlığın altında sizler de hangi alanlarda aktif olabilirsiniz, hangi noktalara dikkat etmeniz gerekiyor başlıklar halinde bunları inceleyecek ve bir firmanın neden web site tasarımına ihtiyacı olur bunun cevabını vermeye çalışacağız.
İzmit sosyal medya yönetim alanında ki hizmetlerimiz özellikle son dönemde %56 oranında artış göstererek potansiyel müşteri kitlemizi doğrudan etkilemiş durumda. Bu durum iş yükümüzü arttırmanın yanı sıra daha analitik düşünmemize ve aynı zaman da marka bilinirliğimizi arttırmaya doğrudan etki etmektedir.

İzmit Web Tasarım Fiyatları
İzmit web tasarım fiyatları her sene artış göstermekle birlikte gerek iş yükü gerekse doların kurundan dolayı doğrudan etkilenebilmektedir.
Bunun en büyük nedenlerinden birisi de internet teknolojilerinde kullanılan ürün ve hizmetlerin sürekli olarak dolara endeksli hareket etmesinden kaynaklıdır.
Yurtdışı kaynaklı alışverişlerin yapıldığı internet teknolojileri sektörün de doların artış göstermesi de her yıl ki olası fiyatları etkilemektedir.
Bunun yanı sıra internet hizmetleri sunmak ve bu alanda fiyat belirlemek için hiçbir zaman belli bir kriter bulunmamaktadır.
İnternette ürün ve hizmetlerinizi sunmak, faaliyetlerinizi geliştirmek ve potansiyel müşterilerinize ulaşmak için internette ki varlığınızı arttırmanız için teknik bir ekibiniz yoksa bu noktada profesyonel destek almanız her zaman için sizlerin yararına olacaktır.
Özellikle internette ki bir takım çalışmaların temeli; süreklilik, istikrar ve analize dayalı olduğunu göz önünde bulundurduğumuz da varlığınızı iyileştirmek için var gücünüz ile sürekli olarak çalışmalı ve bu çalışmalarınızı raporlayarak gelişiminizi ve olası kayıpları incelemeniz gerekmektedir.

Özellikle izmit web tasarım fiyatları 2021 yılı itibari ile birlikte değişkenlik göstermiş bunun en büyük nedenlerinden birisi de korona virüs olmuştur. Korona virüs sonrasında insanların ve firmaların internetin ne denli önemli olduğunu ve insan hayatına ne kadar etki ettiğini ve değer kattığını daha net anlayarak firmalarını ve hizmetlerini internete taşımaya başladılar. Bu süreçte iş yükümüz ve piyasanın hacmi doğrudan arttığı gibi temin etme noktasında ki fiyatlandırmalarda farklılık gösterdi. Bundan dolayı Türkiye’de 2021 yılı sonrasında izmit web tasarım firması arasında ki fiyatlarda değişkenlik gösterdi.
İzmit Web Tasarım Uzmanı
İzmit web tasarım uzmanı aramasında pek çok kez sonuçlarda yer alarak bu kelime üzerinden de pek çok müşterimize hizmet sunmuş bulunmaktayız. Bu kelimenin markamız ile özdeşmesinin en büyük sebeplerinden birisi de hiç şüphesiz ki markamızın ve hizmetlerimizin insanlar tarafından sürekli olarak takdir edilmesi ve tercih edilmesidir.
Bundan dolayı izmit web tasarım firması olarak bizler uzmanlık statüsünde kendimizi görebiliyor ve bu alanda ki faaliyetlerimizi bu bilinç ile devam ettiriyoruz.
Günden güne gelişen ve büyüyen dijital pazarlamada kendimize edindiğimizi yerimizi ve markamızı korumaya, geliştirmeye ve büyütmeye de devam ediyoruz.
İzmit Web Tasarım | Sıkça Sorulan Sorular
Bu başlık altında merak ettiğiniz ve firmanızın olmazsa olmazlarına yer verdik. Bu başlık altında kendinize ait soruyu ve cevabı bulabilir daha fazlasını öğrenmek isterseniz yorumlarda sorabilir dilerseniz bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
Firmamın web sitesi olması bana ne kazandıracak?
Türkiye’de faaliyet gösteren hemen hemen her firmanın artık bir web sitesi bulunmaktadır. Bunun en büyük nedenlerinden birisi de hiç şüphesiz ki internetin hayatımızdaki yerinin artık azımsanmayacak kadar fazla olması ve insanların ihtiyaçlarını sürekli olarak internetten karşılıyor olmasıdır. Bu yüzden genel olarak internet siteleri firmaların markalarını iyileştirmeleri konusunda büyüyüp potansiyel müşterilerine ulaşmaları konusunda oldukça etkili ve gerekli bir silahtır.
Sosyal medya yönetimi her firma için geçerli midir?
Sosyal medya yönetimi hemen hemen her firma geçerli bir gerekçedir. Günümüzde sosyal medyanın bu kadar aktif kullanılmasından dolayı firmaların ürün ve hizmetlerini sunmasının en kolay ve etkili yollarından birisi de sosyal medya hesapları üzerinde etkin olmaktır.
Bu yüzden firmaların her zaman için önerdiğimiz çalışmalarının başında sosyal medya yönetimi gelmektedir. Bunun firma içi veya uzaktan hizmet alınmasının yanı sıra sürekliliği oldukça önemlidir.
Daha fazla merak ettikleriniz için bizlere iletişim sayfamızdan ulaşabilir, dilerseniz whatsapp butonunu kullanarak direk mesaj gönderebilirsiniz.

2021 İş Planlaması Yapmanın 7 Yolu
2021 İş planlaması ile birlikte sizler de 2021 yılında ki projeleriniz ve yatırımlarınız için geçtiğimiz 2020 yılındaki verileri baz alarak hareket edebilecek ve gelecek yıla daha sağlam temeller üzerinde geçiş yapabileceksiniz.
Bu içeriğimiz de ele alacağımız konu başlıkları;
- 2020 yılındaki performansı inceleme
- Tüm yıl boyunca olabilecek her şeyin planlamasını yapmayın
- İdeal müşteri profilinizi inceleyin
- Rekabet ortamını değerlendirin
- Finansal planlamalarınızı yapın
- Fırsatlarınızı önceliklendirin
- Gelişime açık olun ve markanıza yatırım yapın
- Bonus + Sonsöz
Bugün ele alacağımız konuların tamamı bu şekilde olması ile birlikte makalemizin içerisinde markanın nasıl bir yol haritası olması gerektiğinden ve ne şekilde yeni yıla hazırlanması gerekliliğine kadar pek çok noktaya değineceğiz. Yazımız biraz uzun olabilir, şimdiden sabırla okuyarak kendi iş programınızı oluşturmanızı ve notlarınızı almanızı öneririz.
Yazımız sizlere fayda sağladı ve kendinize notlar çıkartmanıza fırsat sundu ise bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek destekleyebilir, kendi yol haritanızı yorumlar kısmında bizlerle paylaşarak makalemize katkıda bulunabilirsiniz.
2021 İş Planlaması Gerekli Mi?
Öncelikli olarak bu sorudan başlamak daha doğru olacak sanırım. Unutulmamalıdır ki her zaman için işlerimizde bir programa uymak durumundayız. Bir programımız yoksa ve nasıl bir hamle yapacağımızı önceden belirlemez isek bu spontane gelişen bir durum olur ve sonuçları bizleri bazen olumsuz etkileyebilir.
Bu gibi durumlara maruz kalmamak için spontane gelişen durumları bir kenarda bırakarak ticaret yaptığımız gerçeğini unutmamamız ve buna uygun olarak sağlam temeller üzerinde hareket etmemiz gerektiğini kendimize hatırlatmamız gerekli.
Tabi ki bu süreçte ön göremediğimiz olası problemler olabilir, bazen beklemediğimiz durumlar ile karşılaşabilir ama bu her zaman için ticarette risk diye adlandırabileceğimiz durumun içerisinde yer almaktadır ve buna kimsenin ön göremediği için yapabileceği bir şey yoktur.

2020 Performansınızı İnceleyerek Başlayın
2020 belki de planladığınız veya beklediğiniz gibi gitmemiş olabilir ki bu durum tüm sektörler için geçerli sayılabilir. Bilindiği üzere Korona virüs ile mücadeleye başlandığı günden bugüne kadar ki süreçte tam olarak fiziki ticaretin %50’lerin altına inmesi ve dijital pazarlamanın da aynı oranda artış göstermesi markaların beklediği bir durum değildi.
Aslında bu tip olumsuz durumlar markaların gelecek yıllar için atacağı adımlarda büyük roller oynamaktadır. Bu durum bizlere ne kazandırdı ? Dilerseniz maddeler halinde inceleyelim;
- Sosyal medyanın gücünün ne kadar etkili olduğunu ve ülkemizde ne kadar fazla kullanıldığını
- Bir markanın her ne şekilde olursa olsun internette bir vitrini olması gerektiğini
- İnsanların artık alışkanlıklarının değişerek dijital Dünyaya yönelmiş olmalarını
- Markalaşmanın en önemli temellerinden birisinin internet yani Dijital pazarlama olduğu
Gerçeği markaların tam olarak karşısına çıktı ve bundan sonra ki süreçte farklılıklar göstererek çıkmaya devam edecektir.
Samimi bir ifade kullanmamız gerekir ise; Türkiye’de özellikle ticaret ile uğraşan insanların ve markaların en büyük eksikliği, içerisinde bulunduğu durumdan memnun olması ve yeniliklere kendini kapatması. En son noktada acı tecrübeler yaşadıktan sonra ise daha fazla bocalayarak dibe batmasıdır. Bizler her zaman söylediğimiz ve üstünde durduğumuz konular gibi Dijital pazarlama her zaman için markanın olmazsa olmazıdır, bu yüzden yapılacak her ne çalışma olursa olsun her markanın ve her hizmetin internette bir karşılığı olması gerekmektedir.
İster bina ustası olun, isterseniz boyacı, isterseniz ayakkabı satan bir firma, isterseniz çanta üreten bir atölye bu durum herkes için geçerli. Her ne alanda iş yapıyor olursak olalım, Dijital dünyada ki vitrinimiz bizler için uzun vadede her zaman kazanç kapısı olacaktır.
Ne yazık ki bu ülkemize geç gelen bir doğru ama en azından artık herkes tarafından kabul edilmiş olması da bundan sonra ki süreçte bazı olası durumların kabul edilmesini kolaylaştıracaktır.
Başlığımıza devam edeceğiz ama Steve Jobs’ın bir sözü ile birlikte devam etmek yerinde olacak sanırım.
İleriye dönük noktaları birleştirmek için geriye bakmak gerekir.
Steve JOBS
Yıllık incelemenizi yaparken bakmanız gereken en önemli ve birincil konu tabi ki kazancınızdır.
Hedeflediğiniz kadar para kazandınız mı? ve bu parayı kazanırken ne kadar para harcadınız? bu soruların cevabını ararken kendinize samimi olmanız her şeyden önemli. Bu iki soruyu derinlemesine cevaplamanız ve her detayı göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.
İşiniz için kullandığınız bir koli bandını bile gözden kayırıp ” aman koli bandından ne olur, 3 – 5 TL ” demeden tüm olasılıkları hesabınıza katmanız sizlerin doğru sonuca varmanıza imkan sağlayacaktır.
Bu yapacağınız hesaplamalar olası sorunlarınızı ortaya çıkartmak için değil, gelecek yıl için faaliyetlerinizde ne gibi durumlarla karşılaşacağınıza ışık tutacaktır.
Bunu bir örnek ile şekillendirmek gerekir ise, geçen yıl 5 adet koli bandı harcadınız ve bunu toptan fiyatına 1 TL’ye satın aldınız fakat artık yıl 2021 ve bu noktada dijital pazarlama alanında faaliyetlerinizi sürdürmek için yine harcamalar yapacaksınız ve ön gördüğünüz bant adeti 5. Ama tek fark ile bu sene bant fiyatı toptan olarak 2 TL bu durumda 2021 yılına daha yüksek bütçe ile girmeli, olası harcamalarınızı daha yüksek bütçeler ile karşılamalı aynı şekilde olası satışlarınıza da bu tip giderlerinizi doğru bir orantıda paylaştırmalısınız.
Yani geçtiğiniz yıl sizler için gelecek yılın merdiveni niteliğindedir, tüm hesaplamalarınızı, olası kâr ve zararlarınızı ön görmek, değerlendirmek ve başarıya ulaşmak geçtiğiniz yılın düzgün bir analizi sonucu ortaya çıkacaktır. Bunu göz ardı etmemeniz sizler için yararlı olacaktır.
Ayrıca 2020 için göz önünde bulundurmanız gereken bazı soruları şu şekilde paylaşalım, bunlara da göz atmanız da ve kendinize sorduğunuz sorularda bunları da cevaplamanızda fayda var.
- Ne iyi gitti?
- Ne başardınız?
- İşletmeniz hakkında eksik gördüğünüz veya öğrendiğiniz neler oldu?
- Müşterileriniz hakkında neler öğrendiniz?
- İyi gitmeyen durumlar nelerdi?
- En çok zorlandığınız konu neydi?
- Fırsatınız olsa geçtiğiniz yıl neyi değiştirirdiniz?
İşte yukarıda ki başlıkta tam olarak 2020 yılını ele alabileceğiniz soruları ve kendinizde aramanız gereken cevapların konu başlıklarını belirttik. Bu soruları kendinize göre çoğaltabilir, arttırabilir her başlığa kendinize uygun şekilde cevaplar verebilirsiniz.
Ama unutmamanız gereken tek şey, gel – geç bir cevap değil, gerçekten kendinize dürüst olarak bu cevapları vermeniz gerekmektedir.
Tüm Yıl İçin Her şeyi Planlamaya Çalışmayın
2021 iş planlaması yaparken muhtemelen her şeyin kolay olmasını isteyeceğinizden dolayı tüm her şeyi planlı programlı yapmak isteyeceksiniz. Fakat bu pek mümkün olmayacaktır. Büyük şirketler bile yıllık bütçe hesaplaması ve planlaması yaparken bazen gözden kaçırdıkları durumlar ile karşılaşabiliyorlar.
Bu özellikle dijital pazarlama içerisinde olan herkes için olası bir durum çünkü ticaretiniz sizin dışınızda da devam etmekte ve şekillenmektedir. Bundan dolayı toptancınızın fiyatlarını arttırmış olması sizin hesaplarınızda olabilecek bir şey olmadığı gibi sizin elinizde olan bir durumda değildir.
Ama tabi ki yeni yıla girerken bize yol gösterecek ve ışık tutacak olan sunumlar 2020 yılı için kendimize sorduğumuz ve cevapladığımız konulara göre olacaktır.
Bizlerin önerisi 2021 iş planlaması yaparken tüm detayları planlamaktan ziyade özel ve önemli gördüğünüz konular üzerine yoğunlaşmanızdır. Ne demek istiyoruz?
Yani yeni yıl içerisinde olabilecek özel günler, etkinlikler, yeni yılda çıkartmayı düşündüğünüz bir ürün veya piyasaya süreceğiniz yeni bir markanız gibi sizin için ve ticaretinizin seyri için önemli olan durumları el üstünde tutmanız ve bunların üzerine program oluşturmanız her zaman için daha iyidir.
Özel ve önemli durumları en iyi şekilde hazırlamanız ve kendi programınızda onlara geniş yer vermeniz zamanı geldiğinde herhangi bir aksaklık yaşatmadan uygulamanıza imkan sağlayacaktır.
Onun dışında yukarıda da belirttiğimiz gibi her ne kadar ihtimalleri hesaplarsanız hesaplayın hep bir aksilik ve olasılık mevcut olacak ve hesapladığınız gibi gitmeyecek. Bu yüzden sizin elinizde olmayan durumları bir kenarda ihtimal olarak değerlendirirken, size bağlı ve sizin elinizde olan durumlara daha fazla yoğunlaşın.

İdeal Müşteri Profilinizi İnceleyin
2020 yılından çıkarken değişkenlik gösteren tek şey işletmeniz değil buna emin olabilirsiniz. İnsanlar ve mevcut müşterileriniz de bir takım değişiklikler göstererek yeni yıla gireceklerdir.
Bu yüzden onları iyi anlamalı, analiz etmelisiniz. Buda müşterilerinize yeni yılda uygulayacağınız stratejiler için sizlere uzun ve geniş bir yol sunar.
En iyi müşterinizi analiz ederken onların kimler olduğuna bakmalısınız, bu size büyük ipuçları verecektir. Ve bu süreçte kendinize sormanız gereken soruları sorarak samimi cevaplar arayın.
Örnek olarak kendinize sormanız gereken soruların bazıları;
- Mevcut müşterileriniz kimler?
- En iyi müşterileriniz ve devamlı müşterileriniz kimler? Ortak noktaları ne?
- Ne tür zorluklar ile karşı karşıya kalıyorlar ( ürünler ve hizmetleriniz ile alakalı )
- Hangi özelliklere sahipler?
Yukarıda yer alan sorular sadece bizim aklımıza gelen ve size fikir olması açısından paylaştığımız şeyler tüm bunlara ek olarak kendiniz de soruları genişleterek arttırabilirsiniz.
Sorular ne kadar genişler ve derinleşir ise o kadar etkili bir sonuca ulaşabileceğinizden emin olabilirsiniz.
Rekabet Ortamını Değerlendirin
Eğer faaliyet gösteriyorsanız zaten rakiplerinizin kimler olduğunu biliyorsunuzdur. Ama her yıl yeni bir yıla girerken rakiplerinizi tekrar gözden geçirmeniz ve onlar hakkında fikirler yürütmek ve analiz yapmanız sizlere büyük avantaj sağlayacaktır.
2021 iş planlaması yaparken rakiplerinizin kimler olduğunu, rekabetinize yeni dahil olanların kimler olduğunu, kimlerin çıktığını veya kimlerin kepenk kapattığına bakmanız gelecek yıl için önem arz etmektedir.
Bunun yanı sıra, rakiplerinizin pazara çıkarttığı ve satışını yaptığı ürünleri analiz etmeniz gerekmektedir. Bir rakibinize veya rakiplerinize bakın, ürünleri ile kendi ürünlerinizi kıyaslayın ve onların sunuş stilleri ile kendi stillerinizi karşılaştırın.
Onda olup sizde olmayan ne var? Belki de sosyal medyayı sizden daha etkili kullanıyor? O halde profesyonel destek almanız sizlerin yararına olacaktır. Veya web sitesi var ve e-ticaret sitesi üzerinden tüm ürün ve hizmetlerini çok rahat bir şekilde sunabiliyor, bu durumda sizlerin de rakibinize yetişmeniz gerekmektedir.
Yani tüm yönlerini artı ve eksi olmak kaydı ile masaya yatırmanız gerekmektedir. Konuşma becerisinden, sunuş tekniklerine kadar tüm rakiplerinizi incelemeniz ve onlar ile aynı olan ama onların yapmadığı ne olabilir diye düşünmeniz ve gelecek yıla öyle hazırlanmanız sizlere yeni yılda +1 puan avantaj sağlayacak ve bu faydayı bütün yıl boyunca kullanabileceksiniz.
Finansal Planlarınızı Oluşturun
2021 iş planlaması yaparken bir diğer konuda tabi ki finansal planlarınızı oluşturmaktan geçiyor.
Bu durumu 2 şekilde ele alıyoruz, aşağıdan yukarı ve yukarıdan aşağı şeklinde.
Aşağıdan yukarı planlama: Yıllık belli bir hedefe bağlı kalmayarak önce satmak istediğiniz ürünü bulur, sonra bu ürün üzerinden ne kadar satış yapabileceğinizi hesaplar eksik gördüğünüz noktaları ara ara takviye yaparak tamamlar ve yolunuza devam edersiniz. Bu herhangi bir ön görüsü olmadan yıl içerisinde kazanabileceğiniz paraların bütününü kapsamaktadır.
Yukarıdan aşağı planlama: Bu ise genel olarak belli bir bütçeye veya programa bağlı kalarak yapılan çalışma türüdür. Bir fotoğrafçı düşünün ve hedeflediği kazanç tutarı yıllık 100.000 TL bunun için düğün sezonunda 30 adet rezervasyon yapması gerekli. Bu durumda yukarıdan aşağı planlama yaparken hedeflediği tek şey 30 adet rezervasyon olacaktır, eğer olası bir durumda 30 rezervasyonu tamamlayamaz ise alternatif olarak küçük etkinlik ve düğünleri de araya ilave ederek mevcut tutara ulaşmayı hedefleyecektir.

Her iki yolda size finansal kazanç sonucu verir birisi olası hedefler üzerine ilerlerken birisi hedeflemediğiniz kadar ucu açık bir durumdur. İki yolda da ilerlerken oluşabilecek boşluklara genel olarak ticari risk diyebiliriz.
Bunun yanı sıra maliyet planlaması da oluşturmanız gerekmektedir. Maliyet planlaması için oluşturabileceğiniz şeyler yıl içerisinde satın almanız gereken durumları baz alabilir. Bu örnek olarak; ekibinizi büyütmek, yeni bilgisayarlar almak, e-ticaret siteniz yoksa yeni bir site tasarlatmak, bir ajans ile çalışmak, dijital pazarlamaya yatırım yapmak, eğitim almak, yazılım satın almak gibi durumlar olabilir.
Maliyet ve kazanç tablolarını karşılaştırdığınız da olası gider ve gelirlerinizi daha net görebilir, gelecek yıl için daha iyi bir kazanç tablosu ortaya koyabilirsiniz. Bu verilerin %100 doğruluk payı vardır demek yanlış olur fakat sizler için bir yol gösterici ve ışık olabilir.
Fırsatlarınızı Önceliklendirin
2021 iş planlamasını yaptıktan sonra, fırsatlarınızı göz önünde bulundurmayı unutmayın. BU aslında hemen hemen herkesin ve her girişimcinin sahip olduğu bir yeti diyebiliriz.Sizler de sürekli olarak işinizi geliştirmeye yönelik yenilikler ve fikirler düşünüyorsanız elinizin altında sürekli yazıp, çizdiğiniz bir defteriniz var demektir.
2021 iş planlaması sonrasında bu defterinizi çıkartarak tamamını ve mevcutta kafanızda olan her şeyi yine ona ilave ederek kendi kendinize bir raporlama oluşturun. Kendinize sormanız gereken soru şu; Önümde yüzlerce sayfa ve binlerce fikir ve proje var. Bunların kaçını başardım? Kaçını başarmak için çalıştım? veya kaçına hiç başlamadım ama başlamak için finansal özgürlüğe sahibim?
Bu sorular yine size fikir olması açısından sunduğumuz sorular olmakla birlikte kendinize soracağınız soruları çoğaltabilirsiniz. Unutmayın ne kadar fazla soru ve derinlemesine araştırma o kadar kaliteli sonuç ve doğru yol demektir. Bu yüzden raporlama yaparken ve 2021 iş planlaması yaparken kendinize olabildiğince dürüst olmanız gerekmektedir.
Gelişime Açık Olun ve Markanıza Yatırım Yapın
2021 İş Planlaması yapıp tüm olasılıkları değerlendirseniz artık yapmanız gereken şey yeni yılda bunları uygulamak olacaktır. Unutmayın ki gelişime açık olmanız ve markanıza yatırım yapmanız uzun vadede herkesten çok size kazandıracaktır.
Bu yüzden gelişime açık olun ve kendinizi geliştirebileceğinizi düşündüğünüz tüm alanlarda yatırım yapmayı ihmal etmeyin. Markanız için de aynı durumlar geçerlidir. Markanızı kendinizden ayırmamanız bu süreçte en önemli nokta. Markanız da sizinle birlikte aynı değerlere sahip olmalı ve 2021 İş Planlaması içerisinde yer almalıdır.
Bonus / Sonsöz
Bu kısım tamamen kendi kişisel yorumlamalarımız ve değerlendirmemiz ile alakalı olacak çok uzun tutmayarak kıssadan hisse şeklinde konuyu toparlamak istiyoruz.
Öncelikle buraya kadar yazıyı okuduysanız ve kendi yol haritanıza bir nebze olsun fayda sağlayabildiysek ne mutlu. Bizlere destek olmak için yorum yazabilir, sosyal medyadan bizleri takip edebilirsiniz, sürekli olarak güncel içerikler ile birlikte iş geliştirme, e-ticaret ve dijital pazarlama üzerine içerikler paylaşıyoruz.
Kısaca konuyu toparlamamız gerekir ise; markalar her zaman için birey gibi düşünülmelidir. Bizler özellikle müşterilerimizin projelerine başlarken onları elimize verilen bir bebek gibi düşünüyoruz. Bunu sizler de uygulayabilirsiniz.
Bir bebeğin gelişip büyümesi için ona kıyafet, yemek ve eğitim gereklidir. İşte tam olarak bizde müşterilerimizin projelerinde sürdürdüğümüz ana fikir bunun üzerine. Yani bir projenin körü körüne yol almasından ziyade ona fayda sağlayabilecek tüm olasılıkları göz önünde bulundurarak hareket ediyoruz.
Bunu sizler de kendiniz için yapabilirsiniz, tabi ki süreç her marka, her ürün ve hizmet veya kişi için eşit olmayabilir. Kimisinin projesine çok fazla yatırım yapma olanağı varken kimisinin ise daha kısıtlı bütçesi olabilir. Bu durumda yapmanız gereken ise rakibinizin izlediği yolda onun eksik kaldığı ama sizin alternatif olarak üretebileceğiniz durumlar. Nasıl mı?
Aklımıza gelen ilk örnek mail marketing mesela. Türkiye’de ne yazık ki mail kampanyaları çok fazla göz önünde tutulmuyor. Hiç düşündünüz mü Türkiye deki pazar yerleri neden sürekli mail üzerinden bildirimde bulunuyor? Çünkü en zahmetsiz ve masrafsız sayılabilecek reklam modellerinden birisidir.
Bunun nasıl yapılacağını tabi ki bilmek, bilmiyor isek bir profesyonelden destek almamız bizlerin yararına olacaktır.
Unutmayın ki; bir işi kendiniz belli bir noktaya kadar başarabilir ve götürebilirsiniz. Belli bir noktadan sonra iş gücü ve yönetim fazlalaşacak ve mücadele etmeniz zora girecektir. Ve tek başınıza getirdiğiniz noktayı korumakta güçlük çekeceksiniz.
Bu yüzden profesyonel destekleri kendinize kayıp veya gereksiz masraf olarak görmeyin, unutmayın ki işinizin sürekliliği sizin markanıza ve projenize olan inancınız ile doğru orantılıdır. Sizler markanıza ve projenize inanıyor ve gerektirdiği gibi yatırım yapıyorsanız emin olun ki o yolun sonunda bir ışık var sizi bekleyen, sabırlı olun.
Hizmetlerimiz ve Merak ettikleriniz hakkında hızlı iletişim sağlamak adına dilerseniz alt kısımda yer alan WhatsApp butonumuzu kullanabilirsiniz.

Organik Arama Nedir? | Hızlıca Öğrenin 2020
Organik arama nedir sorusu genel olarak dijital pazarlamaya yeni başlayanlar tarafından bilinmemekle birlikte bir web sitesini dijital pazarlama dünyasında nasıl bir noktaya taşıyabileceğini veya uzun vadede nasıl fayda sağlayacağı tam olarak hesaplanamamaktadır.
Aslını sorarsanız organik arama genel olarak insanlar tarafından ücretli arama olarak bilinmektedir ve ne yazık ki bu işleri daha çıkmaz bir hale sokmaktadır.
Bu yazımızın amacı organik arama nedir sorusuna cevap bulmak isteyen kullanıcılara eksiksiz ve yalın şekilde bilgi paylaşımı yapmak ve oluşabilecek yanlış anlamaların önüne geçmeyi bir nebze olsun durdurmaktır.
Özellikle üzerinde duracağımız konular;
- Organik Arama Nedir?
- Organik arama neden önemlidir?
- Ücretli arama ile Organik arama arasındaki fark nedir?
- Organik arama sonuçlarında nasıl gözükebilirim?
Organik Arama Nedir?
Organik arama; Google tarafında yaptığımız herhangi bir arama sonucunda ücretli aramaların alt kısmında yer alan ve tamamen doğal olarak Google SERP (Sıralama) değerleri ile karşımıza çıkan sonuçlar bütünüdür.
Organik aramanın durumuna, kullanıcının sorgu yaptığı kelime kalıbı, gelen bağlantılar, kullandığı cihaz türü, bağlantı sağladığı lokasyon gibi pek çok farklı faktör etki edebilmektedir.
Bunu daha iyi anlayabilmek adına alttaki örneği inceleyebilirsiniz;

Google’da bir cümle yazıldığın da sizlere bazı sonuçlar verir. Üst kısımda gördüğünüz ücretli kısımlar sonrasında Organik sonuçlar ile birlikte sıralama devam eder. Yukarıda ki uzun kutucuk içerisinde ki durum ise Featured Snippets’tir. Türkçe karşılığı nedir diye soracak olursanız Google’da 0. sırada yer almak ve içeriğinizi net şekilde okuyucuya gösterebilmektir.
Bu sıralamada olabilmenin belli başlı kuralları mevcuttur, bu kısım ile aklınızı çok karıştırmak istemiyoruz. Şayet sektörünüze, rakiplerinize ve içeriğinizin kalitesine göre bu durum değişkenlik gösterebilmektedir. (İlerleyen dönemler de sadece Featured Snippets ait bir içerik paylaşımı yapacağız.)
Google arama sonuçlarının yanı sıra Bing, Yandex gibi diğer arama motorları da ücretli ve organik olarak arama sonuçlarını kullanıcılarına sunmaktadır.
Organik Arama Neden Önemlidir?
Organik arama önemlidir. Çünkü web sitenizin alabileceği en değerli ziyaretçi modelinin başında yer alır. Bir web sitesini organik olarak besleyemez ve trafik çekemezseniz suni etki (sponsorlu reklamları, gönderiler, paylaşımlar, vb.) çok uzun ömürlü olmayacak ve bir noktada sizleri yoracaktır.
Organik arama’nın ve organik trafiğin amacı sosyal medya veya diğer trafik modellerinin aksine kullanıcıyı hedefleyerek yapılan çalışma modelidir. Örnek olarak “Organik Arama Nedir?” sorusuna cevap aradığınız için böyle bir yazı paylaşımı yapıldı. Ve bu paylaşım sayesinde organik olarak sitemize ziyaretçi davet edebildik.
Hangi arama motoru olursa olsun, kullanıcılar herhangi bir arama yaptığı zaman tatmin edici ve doyurucu içerikleri barındıran siteleri tercih etmektedir. Bu isterseniz bir haber sitesi, isterseniz blog sayfası, isterseniz e-ticaret sitesi olsun. Hiç fark etmez, önemli olan tek şey kullanıcının aramasında ki niyeti ve sonucu net şekilde eşleştirebilmek.
Organik aramalardan tam anlamı ile yararlanabilmek için SERP değerleri dediğimiz değerler bütünün de mevcut web siteniz ve ilgili anahtar kelimeniz ilk 5 içerisinde olmalıdır. Kullanıcılar yaptığı araştırma sonucunda ilk 5 arasında tam bir sonuca veya tatmin edici bir içeriğe ulaşamadığı zaman farklı sayfalara yönelmektedir.
Bu durumda pasta olarak adlandıracağımız organik trafiğin bütünü ilk 5 sıra arasında dağılmaktadır.
Alt kısımdaki görsel bu durumu net şekilde özetlemektedir.

Ücretli Arama ile Organik Arama Arasındaki Fark Nedir?
Ücretli arama ile organik arama arasındaki temel fark, ücretli aramaların bir açık arttırma usulü sıralama alması ve sıralama sonucunda reklam verenler tarafından ödenen ücrete dayanıyor olması. Aynı zaman da organik arama ise hiçbir ücrete dayalı olmayan teknik bilgi ve süreklilik sonucunda ilgili anahtar kelime için hedefe ulaşılmış çalışmanın bütünüdür.
Hem ücretli, hem de organik aramalar sonucunun ve arama motoru optimizasyonu çalışmasının bütününe SEM denilmektedir.
Ücretli Arama
Reklamlarınızın ilgili anahtar kelimeler de en üst sırada yer almasını istediğiniz zaman kullanacağınız reklam kanalı Google ADS’dir. Alternatif olarak Bing arama motoru reklamları için ise Bing ADS reklam platformu kullanılmaktadır.
Reklamlarınızın görüneceği konumu belirlemeniz ve ilgili anahtar kelimeler üzerinde reklam verebilmeniz için sistem tarafından belirlenen belli parametreler mevcuttur. Bunlar ise;
- Kullanıcının konumu
- Kullanılan cihaz (Mobil, Masaüstü, Tablet)
- Reklamın yapılandırılmasında kullanılan anahtar kelime veya kelimeler
- Reklamın başlığı
- Açılış sayfalarının alaka düzeyi (Kullanıcının reklama tıkladığında göreceği sayfa)
- Reklam veren tarafından reklam tıklamalarına ödeme yapacağı tutarın belirlenmesi
- Çalışma yapacağınız anahtar kelime üzerinde ki rekabet durumu. Örnek olarak Kocaeli Web Tasarım veya İzmit Web Tasarım kelimesi ve rekabet durumu.
Reklam verenler, bir kullanıcının reklama tıklayarak ilgili sayfaya ulaşması durumunda ödeme yapar. Ödenecek miktar ise sektöre, rekabete, kullanılacak anahtar kelimeye göre farklılık gösterebilir.
Bunu kısaca açıklamak gerekirse ise eskilerin dediği gibi “Ne kadar para o kadar köfte” yani Google sizlere tıklama başına yapacağınız ödeme kadar sıralama imkanı veriyor. Bu durumun lehinize dönmesi ve en iyi sonucu almanız da otomatik olarak reklam bütçenizi arttırmanıza neden olmaktadır.
Türkiye’de en popüler reklam modellerinin başında PPC – Tıklama başına maliyet reklamları kullanılmaktadır.
Ücretli reklamların en büyük avantajlarından birisi de dönemsel faaliyet gösteren web siteler veya hizmetler tarafından sunum yapmak, kampanya paylaşmak etkili dönüşler almanıza sebep olacaktır.
Örnek olarak; Kış sezonuna girerken yazlık spor ayakkabılarında ki %50 net indirim kampanyası, Google ücretli reklamlar kısmında fazlası ile dikkat çeker değil mi?
Bu kısım alışkanlık yapılarak sürekli olarak işgal edilecek bir alan değildir, unutulmamalıdır ki Google veya Bing ücretli reklamları sürekli olarak bütçenize dayanan bir çalışma modelidir.
Avantajının yanı sıra dezavantajından da bahsetmezsek olmaz. Ücretli reklamların en kötü yanı tıklamalarda sürekli olarak bakiyenizin bitmesine neden olmasıdır. Yani rakibiniz veya art niyetli kullanıcılar, reklamlarınıza sürekli olarak tıklama yaparak bakiyenizi kısa süre içerisinde sıfırlayabilir, tüketebilir.
Buda büyük hevesler ile birlikte oluşturduğunuz reklam kampanyanızın büyük bir hüsran ile son bulmasına neden olabilir.
Ücretli aramanın tam olarak sonuç vermesi için; Kaliteli ve ilgili bir açılış sayfası oluşturma, ilgi çekici ve kampanyanızı tam yansıtan bir başlık ve alt açıklama belirleme ve reklamınız için en iyi anahtar kelimeyi belirlemedir.
Bing Reklam Oluşturma ile ilgili içeriğimize altta ki linkten ulaşabilirsiniz
https://biadammedya.com/bing-reklamlari-bing-kampanya-olustur-2020/
Organik Arama
Yukarıda ki ücretli aramanın aksine organik arama genel olarak SEO diye adlandırdığımız çalışma sonucunda organik arama listesinde yer edinmemizi sağlayan terimdir.
Organik arama ücretli aramaya nazaran daha uzun vadeli, daha fazla emek gerektiren ama daha kalıcı etki yaratan arama modelidir.
Arama motoru optimizasyonu yani SEO çalışması bir web sitesinin ilgili anahtar kelimeler üzerinde beslenerek büyütülmesi ve organik olarak kullanıcıların önüne sunabilme sanatıdır.
Bu işe sanat diyoruz çünkü okumak kadar kadar kolay bir süreç değildir. SEO 3 harf olarak gözükse de aylar süren bir çalışmanın çatısıdır.
SEO’nun 3 ana faktörü vardır. Site içi SEO, Sayfa içi SEO, Site dışı SEO’dur. Her bileşenin kendine göre kuralları ve çalışma modeli vardır.

Organik Arama Sonuçlarında Nasıl Gözükebilirim?
Web sitenizin organik arama sıralamasında yer alabilmesi için en iyi şekilde optimize edilmiş olması gerekmektedir. Yukarıda ki görselden görebileceğiniz gibi site içi, site dışı, ve sayfa içi seo yapıları tam olarak optimize edilmiş bir web sitesine ihtiyacınız var.
Diğer bir deyiş ile web sitenizin Google arama sonuçlarına en uygun şekilde hazırlanmış olması gerekmektedir. Bu noktada Google web site değerlendirme kriterlerini de göz önünde bulundurmanız oldukça önemlidir.
Yani organik sonuçlarda yer edinebilmek için web sitenizi hem google hem de kullanıcıyı doyuracak ve tatmin edecek şekilde organize etmeli ve optimize etmelisiniz.
Organik arama sonuçlarında sıralama alabilmeniz için dikkat edilmesi gereken konulardan bazıları;
- İçeriğinizin kaliteli olması ve dizine eklenmiş olması.
- Web sitesinizin tüm cihazlar tarafından ulaşılabilir olması.
- Kullanıcıların amacına uygun olarak optimize edilmiş bir açılış sayfası, içerik sayfası veya e-ticaret sitesi.
- İçeriğinizin arama motoru optimizasyonuna uygun olması ( H1, H2, H3…)
- Daha fazla kitle çekebilmeniz için web sitenizi tanıtmak.
SONUÇ
Organik arama nedir sorusuna cevap vermekle birlikte bir web sitesi organik arama sonuçlarında nasıl başarılı olabilir ve sıralama alabilir kısaca bunlara değindik. Bu içerikle birlikte sizler de web sitenizi Google arama motorlarına uygun hale getirebilir, e-ticaret sitelerinizde ki ürün sayfalarınızı optimize edebilir ve SEO kurallarını göz önünde bulundurarak trafik almanıza destek olabilirsiniz.
Organik arama çalışmalarına yani SEO çalışmalarına yatırım yapmanız her zaman için uzun vadede sizlere başarı ve kazanç sağlayacaktır. Bu noktada dijital pazarlamada yaptığınız yatırımları hiçbir zaman fazlalık görmeyiniz.
Kaliteli bir çalışma sizlere başarıyı garantileyecektir. Eğer profesyonel destek almak ve SEO çalışması yaptırmak istiyorsanız alt kısımda ki whatsapp butonu üzerinden bizlerle bağlantı kurabilirsiniz.

E-Ticaret Stratejileri | Garanti 15 Yöntem
E-Ticaret Stratejileri bir kenara dursun, sizlere bir araştırmanın ön görüsünden bahsetmek isteriz, Küresel e-ticaretin 2023 yılına kadar Dünya genelin de 6,5 Trilyon Doları aşacağını biliyor muydunuz?
Devasa bir rakam öyle değil mi? İşte bugün bu içeriğimiz de bu pastadan kendimize nasıl daha fazla pay alabiliriz, mevcut e-ticaret sitelerimizi nasıl optimize edebilir ve stratejilerimizi nasıl düzenleyebilir veya yön verebiliriz bunların üstüne içerik paylaşımı yapacağız.
Uzun soluklu bir yazı olacak, sıkılmadan içeriğimizi okuyabilir kendi notlarınızı çıkartabilirseniz puzzle’ı birleştirip kendi yol haritanızı rahatlıkla oluşturabilirsiniz.
İçeriklerimizi okurken boş kalem ve kağıdınızın yanınızda olması sizler için avantaj sağlayacaktır. Önemli gördüğünüz noktaları not edebilir, bilmediğiniz terimleri de kaydederek geniş çaplı arama yapabilirsiniz.

Milyarlarca şirket ve yeni başlayanlardan girişimcilere ve tuğla, harç malzemesi satan mağazalara kadar, her şekilde ve formdaki işletmeler farklı e-ticaret stratejilerine yoğun bir şekilde yatırım yapıyor.
Peki Dünya genelinde ki bu yoğun yatırımların hiç nedenini merak ettiniz mi?
E-Ticaret günümüz de mevcut gücünü ve değerini arttırmış ve arttırmaya devam etmektedir. Bunun en büyük nedenlerinden birisi de özellikle son dönemler de yaşadığımız Covid-19 virüsüdür. Virüs dönemi sonrasında kullanıcıların fiziki ticaret ve alışveriş alışkanlıklarından uzaklaşarak dijital satın alımlara yönelmeleri bu alana yapılan yatırımların da miktarını arttırmaya neden oldu.
Bir araştırma şirketinin yapmış olduğu teste göre alt kısımda ki görsel de insanların neden alışverişe yöneldikleri net şekilde gösterilmektedir. (Test Virüs döneminden önce hazırlanmıştır.)

Sonuç olarak firmanın yapmış olduğu ve sonuca vardığı değerlendirmeye göre önümüzde ki 3 yıl boyunca e-ticaretin küresel anlamda daha fazla büyüyeceği ve Dünya üzerinde ki ticaretin %22’sini kapsayacağını net şekilde belirtiyor.
Ancak bu kadar rekabetin olduğu e-ticaret pazarında kendi işletmenizi, e-ticaret sitenizi ve çevrimiçi mağazalarınızı nasıl ön plana çıkartabilirsiniz?
Hedef kitlenize rakiplerinizden daha hızlı nasıl erişebilir ve sizden alışveriş yapmasına ikna edebilirsiniz?
E-Ticaret pazarlaması için küçük işletmelerin sınırlı bütçesi yeterli mi? Kısıtlı bütçe ile pazarlama yapılmalı mı?
Yukarıda merak edilen soruların tamamını alt kısımda hazırladığımız içerikte detaylı şekilde inceleyecek, e-ticaret stratejileri için sizlere yön verecek 15 maddeden bahsedeceğiz.
İçeriğin sonuna kadar okuduğunuz da bakış açınızın değişeceğinden emin olabilirsiniz. 🙂
E-Ticaret Pazarlama Nedir ve Neden Önemlidir?
E-ticaret pazarlaması, mevcut çevrimiçi mağazalarınıza trafik çekerek ürün ve hizmetlerinizin satışa dönüşmesini sağlayan veya kolaylaştıran bir takım strateji ve teknik iletişim kurma çalışmasıdır.
Sitenize yeni ziyaretçiler çekmek için sayfa dışı trafik oluşturma ve marka oluşturma stratejilerinin yanı sıra her ziyaretçinin müşteriye dönüşmesini sağlamak için farklı site içi optimizasyon tekniklerini içerir.
Çevrimiçi mağazalarınız, e-ticaret siteleriniz tüm pazarlama stratejilerinizin merkezidir. Burada tüm strateji ve pazarlama modellerini uygulayabilir, kendi deneme yanılmalarınızı yapabilirsiniz.
E-Ticaret pazarlamasına yatırım yapmak neden önemlidir?
Çünkü ürünlerinizi web siteleriniz de yayınlamak veya facebook gruplarında, instagram postlarında paylaşmak ve satış gerçekleştirmeyi beklemek tek başına yeterli değildir.
Araştırmalar, tüketicilerin %85’inin bir ürünü çevrimiçi satın almadan önce kapsamlı şekilde araştırdığını net şekilde bizlere sunmaktadır.

Bir ürünü alıp, almamaya karar vermeden önce alternatif ürünleri de değerlendirir ve onların özelliklerini de göz önünde bulundurur, fiyatları karşılaştırır, ürün yorumlarını okur ve varsa ürün videolarını inceler.
Bu e-ticaret pazarlamasının devreye girdiği yerdir.
Pazarlama stratejinizi oluştururken kafanızda kurmanız gerek yol haritası, bir alıcının satın alım işlemine kadar karşılaşabileceği tüm olasılıkları hesaplamak ve onlara çözüm sunmaktır.
Potansiyel kitlenize fiziki bir ürün satmadığınızdan ve müşterileriniz satın alacağı ürüne dokunamadığından dolayı sunduğunuz bilgiler, ürünün kalitesi varsa alternatif araçlar ile birlikte müşterinize ürünü net şekilde sunabilmeniz gereklidir.
Genel olarak bakıldığın da bu bile yeterli değildir.
Çünkü rakiplerinizin yukarıda yazılı olan tüm stratejileri kendi web sitelerinde uygulamış ve kendi kategorilerine göre satışlarını arttırmış ve stabil olarak sürdürmeye başlamıştır. O halde onlardan bir adım öne geçerek daha güçlü geri bağlantılar almanız gerekmektedir.
E-ticaret stratejileri oluştururken aklınızda olması ve hiç çıkartmamanız gereken en önemli madde, rakiplerinizden hep +1 önde olmanız olacaktır.
Bunun için de iyi planlanmış bir e-ticaret sitesi ve strateji yol haritası gereklidir. E-ticaret yapmak sadece web sitesi kurmak değil, uzun soluklu ve eksiksiz stratejiler oluşturmaktan geçer.
E-Ticaret Stratejisi Nasıl Oluşturulur?
Kapsamlı bir e-ticaret pazarlama stratejisi oluşturmanın en önemli kuralı bütçe optimizasyonu yapmaktan geçer, bu işe ne kadar bütçe ayırmak istiyorsunuzdan ziyade sorulması ve cevaplanması gereken soru, bu işi gerçekten yapmak istiyor musunuz?
Bu sorunun cevabını kendinize net şekilde verebildiğiniz zaman e-ticarette başarılı olmanız için hiçbir engel yok.
Başarılı bir e-ticaret pazarlama stratejisi oluşturmadan önce izlemeniz gereken bazı temel bilgileri aktararak içeriğimize devam etmek isteriz.
01- Hedef Kitlenizin Satın Alma Davranışlarını Anlayın
Hedef kitlenizi anlayamıyorsanız bir strateji kurabilmeniz zor.
E-Ticarette bu müşterinizin bir ürünü satın almadan önce izlediği yol ve web siteniz içerisinde geçirdiği süre ve uyguladığı aksiyonları anlama sanatıdır. Bu tüm işletmeler için geçerli bir durum değildir, her sektör, her müşteri portföyü farklıdır.
Bu yüzden sektörünüz ne olursa olsun, sattığınız ürünlerin doğasını bilmeli, satın alan müşterilerinizin psikolojisini analiz ederek süreci en iyi şekilde değerlendirmelisiniz.
Örneğin; Dünya ve Türkiye’de en çok tutulan ayakkabı ve spor markası olan Nike üzerinden örnek vererek devam edelim.

Bir müşteri spor koşu bandı alabilmek için uğradığı web sitesinde doğru ayakkabıyı sipariş vermeye özen gösterir.
Bu gibi durumlarda ürün özelleştirmelerine veya ürünün tam olarak bilgilerinin sunulmasına ihtiyacınız var, ürün numaralarından ayakkabı kalıbının ölçümüne kadar pek çok alternatifi buraya ekleyebilirsiniz.
Tabi ki burada ayakkabı bedeni veya ayakkabının kalıbı da yeterli değildir, bir ürünü pazarlarken farklı açılara sahip ürün görselleri, ayakkabının ayakta nasıl durduğunu gösteren Lifestyle dediğimiz canlı manken görselleri ve varsa ürünün koşarken ayakta nasıl durduğu ve nasıl rahat ettirdiğini anlatan veya gösteren video içerikler de bir ürünü satın alım noktasına daha hızlı ulaştıran araçların başında yer alır.
Yukarıda olan örnekleme sadece ayakkabı sektörü için değil, tüm sektörler için geçerli bir durumdur. Satılan ürünün tüm fonksiyonları ile birlikte pazarlanması ve müşteriye sunulması satın alım eğilimini güçlendirmektedir.
Dünya ve Türkiye’de giyim ve ayakkabı sektöründe ki büyük iadelerin en büyük nedenlerinden birisi de budur. Yeterli bilgi ve incelemenin olmamasından dolayı müşteriler hayal kırıklığına uğramakta, aradıklarını bulamadıklarından dolayı siparişlerini sürekli olarak iade etmektedirler.
Kısaca; sektörünüzün satın alma eğilimini anlamadan e-ticaret stratejileri oluşturmanız oldukça güçtür.
Peki potansiyel müşterilerinizin satın alma eğilimlerini nasıl anlarsınız?
Mevcut analizleri kullanarak ve doğru soruları sorarak bu sonuca hızlı şekilde varabilirsiniz.
- Müşterilerim ürünlerimden ne bekliyor? Bu ürün ile hangi sorunu çözmeye çalışıyor?
- Ürünümüzün fiyat aralığı nedir?
- Satış yaptığım ürünün ortalama sektör getirisi nedir?
- Bir müşterim ürünü satın almaya karar vermeden önce hangi bilgilere ihtiyaç duyar?
- Ürün raf ömrü nedir? Bozulabilir mi veya uzun süre dayanabilir mi?
- Genellikle müşterilerim bir ürünü satın alırken başka hangi ürünleri inceliyor veya satın alıyor?
Bu soruları kendinize, sektörünüze uygun olarak dilediğiniz kadar uzatabilir, kendi cevaplarınızı bulabilirsiniz.
En nihayetinde burada durum tespiti değil, başarılı bir e-ticaret stratejisi oluşturmadan önce ürün ve müşteri arasında ki iletişimi kuvvetlendirecek ve arasında ki bağ kuracak durumları göz önünde bulundurarak stratejimize zemin hazırlıyoruz.
02- E-Ticaret İşiniz İçin Doğru Platform mu?
E-ticaret stratejileri oluşturmadan önce kendinize sormanız gereken bir diğer konu da e-ticaret işiniz için doğru bir platform mu? Kafanız karışmadan hemen konuyu açalım.
Dünya ve Türkiye’de e-ticaret adına yapılan pek çok farklı faaliyet mevcut. Bunların bazıları instagram üzerinden satış yapma, bazıları facebook üzerinden satış yapma, bazıları ise pazar yerleri üzerinde satış yapmadır.
Dünya genelinde olmasa’da Türkiye’de özellikle Pazar yerlerine ve pazar yerlerinin kitlesine güven çok fazla. Ne yazık ki uzun vadede ki problemleri ve olası sorunları görmezden gelerek “ben bugünüme bakarım, yarım Allah büyük” mantığı ile hareket edilmektedir.
Dünya üzerinde ki platformlardan örnek verecek olursak; Yaratıcı çalışmaların yapıldığı ve satıldığı platform olan Etsy’de toplam da 2.5 milyondan fazla aktif kullanıcı mevcut.
Amazon her yıl neredeyse 1 milyona yakın yeni satıcı bünyesine dahil etmekte, Facebook ise Dünya üzerinde toplam da 90 milyon küçük işletmeye ev sahipliği yapmakta.
Bu rakamlar muazzam değil mi? Ancak şu unutulmamalıdır ki e-ticaret hiçbir zaman kiralanmış arazi üzerinde değil, mülkiyeti size ait olan yapılar üzerinde kurulur ve sürdürülür.
Bu noktada pazar yerleri, sosyal mecralar ve diğer alternatif platformlar mevcut yapınıza trafik çekmeniz ve marka bilinirliğinizi arttırmanız için kullanışlı olsa da mevcut sürekliliğinizi sağlamanız ve büyümeniz için oldukça yanlış yerlerdir.
E-Ticaret sitenizi oluşturmak için pek çok farklı alternatif mevcut, bunların başında WordPress, Opencart gelmektedir. (Bu konuda teknik bilginiz yoksa profesyonel destek almanız sizlere hem vakit, hem nakit kazandıracaktır.)
03- Hedef Kitlenizin İçin Tercih Edilen Platformlarını Keşfedin
E-Ticaret stratejilerinizi oluştururken göz önünde bulundurmanız gereken bir diğer konu ise hiç şüphesiz ki kitlenizin nasıl ve ne şekilde etkileşime geçtiğidir.
Potansiyel kitleniz Facebook üzerinde mi buluyor, yoksa instagram da daha mı aktif? Veya bir forum sayfası var ve orada zaman geçiriyorlar, veya sektörünüz ile alakalı bir blog sayfası var ve oradan incelemeleri takip ediyorlar.
Veya ürün videolarını inceliyor, anket değerlendirmelerine bakıyorlar? Bunlardan hangisi olduğunu bilmek, uzun vadede oluşturacağınız stratejiler bakımından oldukça önem arz etmektedir.
Yukarıda ki kıstaslar hem sizlere yolu kısaltacak hemde pazarlama bütçenizi optimize edebilmenize olanak sağlayacaktır.

04- Web Siteniz İçin Tercih Edilen Ödeme Yöntemlerini Keşfedin
Bu e-ticaret stratejisi oluştururken benim ne işime yarayacak demeyin. Her detay sizlerin müşteriniz ile aranızda bağ kurmanıza ve müşterilerinizin sizlere hızlı şekilde güven duyması noktasında önem arz etmekte.
Bu yüzden e-ticaret pazarlama stratejileri oluştururken oldukça titiz davranmanız gerekmekte.
Web sitenize giriş yapan veya rakip siteler üzerinde ziyaret eden kullanıcıların hangi ödeme yöntemlerini kullandığını inceleyin, “ben sadece havale ile ödeme alırım, başka türlü de satış yapmam” demek oldukça yanlış bir düşüncedir.
Müşteri portföyünüz kapıdan ödeme yöntemini tercih ediyorsa web sitenizi bu noktada optimize etmeniz ve alternatif olarak kapıda ödeme yöntemini vurgulamanız gerekmekte.
Ayrıca alternatif ödeme yöntemleri olan Google cüzdan gibi farklı ödeme türlerini de entegre ederek kullanıcılara herhangi bir kredi kartı kullanmadan veya kapıda ödeme tercihlerini seçtirmeden Google hesapları üzerinden ödeme yaptırabilir, hızlı ve sorunsuz şekilde ödemelerinizi alabilirsiniz.
05- 80/20 Kuralını E-Ticaret Pazarlama Stratejinize Uygulayın
Pareto ilkesini ilk defa duymuş olabilirsiniz, Türkçe karşılığı 80/20 kuralıdır. E-Ticaret siteniz veya işletmenizin çoğu yönü için geçerli bir kuraldır.

Pareto kuralı ne anlama geliyor? Merakınızı hemen giderelim.
- Satışlarınızın %80’i ürünlerinizin %20’sinden gelecek.
- Trafiğinizin %80’i pazarlama çabalarınızın %20’sinden gelecek.
- Etkileşiminizin %80’i içeriğinizin %20’si tarafından yönlendirilecek.
- Arama trafiğinizin %80’i en iyi sayfalarınızın %20’si tarafından gelecek.
Peki bu ne anlama geliyor?
Bu, işletmenizi yönlendiren %20 çabayı belirlemeniz ve kârlılığınızı arttırmanız için %20’lik dilimi daha fazla genişletmeniz anlamına geliyor.
Örneğin; Satışlarınızın %80’i ürünlerinizin %20’si üzerinden gelecekse bu noktada stok sayınızı ve ürün çeşitliliğinizi arttırmanız sizlerin %20’lik dilimi genişletmenize olanak sağlayacaktır.
Yukarıda ki örnek işletmenizin veya e-ticaret sitenizin tüm yönleri için geçerlidir.
Bu bölüm üzerinde anlatılacak, konuşulacak çok fazla detay ve alternatif başlık var bunu başka bir güne aktaralım ve e-ticaret sitenizi büyütmeniz için kullanabileceğiniz daha spesifik e-ticaret pazarlama stratejilerine devam edelim.
E-Ticaret Stratejileri : E-Ticaret İşinizi Büyütmenin Yolları
E-ticaret pazarlama stratejilerinizi uygulayarak web sitenize müşteriler getirebilir, bunlara satış yapabilirsiniz. Mevcut satın alımlar sonrasın da müşterilerinizi tekrar web sitenize çekmek için farklı pazarlama yöntemleri uygulamanız gerekir.
E-Ticaret pazarlama stratejilerini genel olarak iki kategoriye ayırabiliriz; organik ve ücretli.
En iyi Organik E-Ticaret Pazarlama Stratejileri
Organik e-ticaret pazarlama stratejileri, trafiği arttırmanız için ödeme yapmanız gerektirmeyen yöntemlerdir.
Ancak bu tamamen ücretsiz oldukları anlamına gelmez.
Yinede başlangıç düzeyinde ki pazarlama stratejileri uygulayacak ödeme yapmadan yola çıkabilir, ilk e-ticaret pazarlama stratejilerinize uygulayabilirsiniz.
01- Arama Trafiğinizi Arttırmak İçin E-Ticaret SEO Stratejisi Oluşturun
Seo bilindiği üzere Arama motoru optimizasyonu anlamına gelmektedir. Web sitemizi Google aramalarında organik sonuçlar ile birlikte kullanıcılarımıza ulaştırmak hiç şüphesiz ki ücretsiz olan kısımdır.
Ücretsiz olan kısım olmasına karşın en çok hata yapılan, bilmeden yapılmaya çalışıldığın da geri dönüşü olmayan hata ve problemlere yol açan bir yöntemdir.
Ücretsiz stratejilerin başlangıcı olsa da SEO tamamen teknik bilgi ve profesyonelliğe dayanan bir çalışmadır.
SEO çalışmaları e-ticaret sitesinin bel kemiğidir. Bir kere sağlam temeller üzerinde yola koyulduğunuz da uzun vadede ve sürekli olarak potansiyel kitlenize hitap eder ve Google üzerinden ciddi trafikler elde edebilirsiniz.
Araştırmalara göre, kullanıcıların %44’ünün satın alma serüvenine bir arama motoru sorgusu ile başladığını gösterirken, SEMRush tarafından yapılan ayrıntılı bir araştırmaya göre de tüm e-ticaret trafiğinin yaklaşık %38’inin doğrudan arama motorlarından geldiğini ortaya koymuşlardır.

Kısacası, web sitenize sürekli bir ziyaretçi çekebilmeniz için iyi kurgulanmış bir SEO çalışması şarttır.
E-Ticaret SEO tüm yönlerini kapsayan detaylı incelenmesi gereken bir konu olduğu için onu farklı bir içeriğimizin başlığı olarak kenara bırakıyoruz ama dilerseniz E-Ticaret sitesi ve SEO ajanslarını kapsayan içeriğimize bağlantımızdan göz atabilirsiniz. https://biadammedya.com/seo-ajansi/
I- E-Ticaret Stratejileri İçin Anahtar Kelime Araştırması
SEO, anahtar kelime araştırması ile başlar.
Çoğunlukla e-ticaret siteleri genel blog sayfalarından farklı yol izlemelidir. Güncel içerikleri veya genel konuları ele alan bloglar, “köpek maması nasıl pişirilir veya köpek maması nasıl seçilir” sorularına cevap verirken, E-ticaret sitesi “köpek maması satın al” kelimesine odaklanmalıdır.
Bu noktada rakiplerinizin en iyi anahtar kelimelerini araştırmaya başlayarak yola koyulabilirsiniz.

Yukarıda ki görsel de Avrupanın en çok satış yapan evcil hayvan sitesi üzerinde ki anahtar kelimeleri görebilirsiniz.
Bu tarzda ki araştırmalar, rakiplerinizi analiz etmeniz ve sizlerin de hangi kelimeler üzerine yoğunlaşmanız gerektiğini gösterecek ve sizlere fikir verecektir.
Ayrıca pazar yerlerini kullanarak kategorinizde ki ürünleriniz için hangi anahtar kelimeleri kullanıyorlar bunları çalışmalarınıza kaydedin.
Ürün sayfalarınız için daha sonuç odaklı ve müşterilerinizin ihtiyaçlarına yönelik başlıklar seçerken, blog kısımlarınız da daha geniş ve bilgilendirici başlıklar kullanabilirsiniz.
Örnek; Nike spor ayakkabı kelimesini ürün sayfasında kullanırken, Spor ayakkabı seçerken nelere dikkat edilmelidir kelimesini blog kısmınız da geçirebilirsiniz.
II- E-Ticaret Sitenizin Performans Optimizasyonunu Sağlayın
Satış yöntemleri birbirinden farklı olsa da sizin çıkış noktanız e-ticaret sitenizdir. Bu noktada çalışmalarınıza sağlam ve stabil çalışan bir e-ticaret sitesi ile başlamanız oldukça önemlidir.
Bu iki taraflı düşünülecek bir konudur. Her zaman için önceliğiniz müşterileriniz de olsa Google dizini üzerinde faaliyet gösterdiğinizi ve bu noktada Google kriterlerine uygun olarak inşa edilmiş bir web sitesine sahip olmanız gerektiğini unutmamalısınız.
Google’a göre, web sitenizin yüklenmesin de geçen her saniye müşteri kaybetmenizin yanı sıra sıralama kaybetmenize de olumsuz yönde katkı sağlamaktadır.
Web sitenizin performansı iki şeye bağlıdır, Google ve Kullanıcı deneyimi. Bu noktada Google üzerinde ki yönergeleri kullanarak web sitenizi optimize edebilir, hataları tespit ederek problemleri ortadan kaldırabilirsiniz.
Google’ın Page Insights bu noktada web sitenizi Google gözünden değerlendirecek ve sizlere ipuçları verecektir.

Kullanıcı deneyimi büyük ölçüde mobil uyumluluğa bağlıdır. Bu durumda web sitenizin mobil uyumlu yani responsive olması gerekmektedir.
Mobil uyumluluk, önemli bir arama sıralama kriteri olduğundan dolayı web sitenizin sıralama almasında önemli rol oynamaktadır.
III- Arama Motoru Dostu Web Site Mimarisi
Yukarıda saydıklarımız her ne kadar e-ticaret stratejileri bakımından önemli olsa da bu önemliliği sürekliliğe dönüştürecek olan bir diğer konuda web site mimarisidir. Türkiye’de ne yazık ki müşterilerimizin web siteleri başta olmak üzere değerlendirdiğimiz tüm web siteleri SEO kuralları dışında, tamamen “bu oldu, alın bunu kullanın” dermişcesine hazırlanmakta.
Bu noktada ne kadar yatırım yaparsanız yapın, ne kadar süreklilik sağlarsanız sağlayın fayda alabilmeniz oldukça zordur.
Web site mimarisini inceleyecek teknik bilginiz yoksa ve bu noktada stratejilerinizi oluşturmadan test yaptırmak ve olası hataları gidermek için profesyonel destek almanız sizler için zaman tasarrufu sağlatacaktır.
Alt kısımda web site mimarisi için güzel bir görsel ekliyoruz, inceleyerek ne demek istediğimizi net şekilde anlayabilirsiniz.

Site yapınız ne kadar karmaşıksa Google web sitenizi o kadar zor algılayacak ve dizine eklemekte problemler yaşayacaktır. Ayrıca kullanıcı tarafından da kullanım zorluğu demek web sitenizin hemen çıkma oranını arttıracak ve dolayısı ile Google tarafından yine itibarsızlaştırılacaksınız.
Bu noktada temiz bir kodlama ve web site mimarisi olmazsa olmazdır.
IV- E-Ticaret Siteleri İçin Ürün Şeması Kullanımı
Bu terimi daha önce duymamış olmanız muhtemel. Ama görmüş olma ihtimaliniz de bir o kadar fazla. Genel de Google aramalarında karşımıza çıkan sonuçlarda ürün veya başlıkların alt kısmında yer alan yıldızlı ve değerlendirmeli alan ürün şemasının bir sonucudur.
Bu genel olarak WordPress altyapısı tarafından desteklenmektedir. Ve ilgili arama sonuçlarında kullanıcıya hızlı şekilde “ne kadar yorum yapılmış, ne kadar değerlendirme yapılmış” veya “popülerlik derecesini” sitenin içerisine girmeden sunmaktadır. Buda doğrudan web sitenize ilgiyi arttırarak tıklama oranını desteklemektedir.

Gördüğünüz gibi yukarıda 3 farklı arama sonucunda ürün şeması karşımıza çıkmaktadır. Toplam gösterimler, ürün fiyatları, stok durumları ve aldığı değerlendirme yıldızları ile birlikte müşteriye doğrudan hitap etmektedir.
Bu tür alternatif çalışmalar organik büyümenize doğrudan etki etmekle birlikte satışlarınıza ciddi katkı sağlamaktadır.
V- E-Ticaret Siteleri İçin İç SEO Çalışması
Sayfa içi SEO sıralama almanız ve Google’ın sayfanızı algılayabilmesi için olmazsa olmaz uygulanması gereken bir çalışma modelidir.
Bu noktada dikkat etmeniz gereken bazı kriterler ise;
- Hedef anahtar kelimenizi sayfa başlığınız da H1,H2,H3 etiketleriniz de kullanmanız.
- Hedef anahtar kelimenizi içeriğinizin ilk 100 karakteri içerisinde kullanmanız.
- İçeriğinizde hedef anahtar kelimeniz ile eş anlamlı kelimeler ile beslemeniz.
- Tüm ürün resimleriniz için ilgili anahtar kelimeler ile optimize etmeniz.
- Her ürün sayfası için 1000 – 1500 aralığında değeri yüksek ve kullanıcıyı sıkmayan bilgilendirme içerikleri ve yazıları hazırlamanız.
- Blog içeriğinizden ürünlerinize giden dahili bağlantılar kullanmanız.
- İncelemeleri ve kullanıcılar tarafından oluşturulan içerikleri aktif etmeniz.
VI- E-Ticaret Siteleri İçin Bağlantı Oluşturma
Sektörünüzde ki siteler üzerinden geri bağlantı almak otoriteniz için oldukça önemli bir kriterdir. Bu noktada profesyonel çalışma yapmıyor ve nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız profesyonel destek almanız da fayda var.
Olası geri bağlantılar web sitenize ciddi zararlar verebilir.
02- Satışları Tekrarlamak İçin E-Posta Pazarlama Stratejisi Uygulayın
E-posta hazırlamak ve pazarlamak e-ticaret siteleri için en önemli pazarlama ve satışa dönüştürme kanallarından birisidir.
Nedeni ise basit;
Araştırmalar, yeni müşterilere güven duygusu aşılamanın yanı sıra eski kullanıcılara ürün satışının daha kolay olduğunu göstermektedir.
Bu noktada kendinizi müşterinize unutturmamalı, onunla aranızda bir güven duygusu inşa etmeli ve sürekli alışveriş modelini müşterilerinize aşılamalısınız.
Öte yandan e-posta pazarlaması yapmayarak satın alımı gerçekleştiren müşterilerinize kendinizi unutturabilir, kıvılcım olan güven duygunuzu tamamen yok edebilirsiniz.
E-postalarınız ile iletişim kurduğunuz müşterileriniz bir süre sonra sizlerden indirim ve fırsatlar bekleyecektir. Bu noktayı iyi analiz edebilmeniz gereklidir.
Markalaşma ve web sitenize güven temellerini aşılamanız için e-posta pazarlamasını da notlarınızın arasında bulundurmalısınız.
Peki bu noktada bir konuya açıklık getirelim.
E-Posta listesi satın almalı mısınız? Cevabı yine basit. Asla!
İnternet üzerinde e-posta satışı yapan pek çok kaynak hizmet sağlayan firma, kişi, kurum mevcut. Fakat bu noktada hiçbiri sizi tanımamakta, size karşı bir güven duygusu beslememektedir.
Öte yandan kullanıcıların izinsiz olarak e-postalarını almak, çoğaltmak da hukuki olarak suçtur. Bu yüzden e-posta bültenlerinizi oluştururken müşterilerinizin veya ziyaretçilerinizin kendi hür iradesine bırakmalı ve onların e-posta aboneniz olmasını anlaşılır dille aktarmalısınız.
Örnek olarak; E-posta bültenine kayıt olan kullanıcılarınıza bir sonra ki alışverişlerin de kullanacakları %20 indirim uygulayabilirsiniz. Nasıl fikir?
Fena değil gibi.
E-posta pazarlaması için son olarak şunu da söylemekte fayda var ki; Gereksiz e-postalardan, spam oluştururcasına her attığınız adımdan kullanıcılarınıza bilgi vermemeli, onları sıkmamalısınız.
Kullanıcılara web siteniz üzerinde yaptığınız indirimlerden veya gelecek olan kupon kullanım tarihlerinden bahsedebilirsiniz.
03- E-Ticaret Stratejileri için İçerik Üretimi ve Marka Bilinirliği
İçerik pazarlaması, multi-milyoner olmanıza imkan sağlayan, görmezden geldiğiniz veya değersiz gördüğünüz en önemli silahlarınızdan birisidir.
İçerik pazarlamasının arkasında ki ana fikir, müşterilerinizin veya potansiyel kitlenizin merak ettiklerine cevap vermek, çözüm sunmak ve onların kafasında ki soru işaretlerini gidererek harekete geçirme eylemidir.
Araştırmalar, tüketicilerin %61’inin blog sayfaları üzerinde inceleme yaptıktan sonra ürün satın aldığını gösteriyor.

Pek çok pazarlamacı web sitesinde sadece hizmet sağladığı ürünler hakkında içerik üretilmesi gerektiğini savunuyor. Bu oldukça yanlış bir düşüncedir, içerik üretmek için belli bir kalıba bürünmenize ihtiyaç yoktur.
İçerik üretimi e-ticaret stratejileri uygularken sizlere yardımcı olabilecek en önemli etkendir. Bu noktada içeriklerinizi tanıtmaktan ziyade web sitenizde yer alan veya ilgili kategoriler ile bağlantılı olan ürün ve hizmetlerin sorun ve problemlerine odaklanarak sorun çözmeye çalışın.
Örnek olarak; Nike spor ayakkabısı Fitness için uygun mu? Bu bir kullanıcının merak edebileceği soru kalıbıdır. Peki bizim bu soruya oturaklı, anlaşılır ve yalın bir dille cevap vermemiz gereklidir.
Kullanıcımızın kafasında oluşan soru işaretlerini giderebilirsek, web sitemizde yer alan Nike spor ayakkabıyı müşterimize satabilme potansiyelimiz daha fazla artacaktır.
Veya Fitness ürünleri satan bir e-ticaret siteniz var ve bloğunuzun içeriklerini oluşturuyorsunuz, olası içerik başlıklarınıza bir göz atalım mı?
- Covid19 sonrasında fazla kilolardan kurtulmanın 11 etkili yolu
- Oturarak çalışanlar için masa başında yapılacak alternatif esneme hareketleri
- Kas kütlenizi arttırabileceğiniz 13 yüksek etkili egzersiz
Yukarıda ki başlıklar ile fitness ürünleri arasında bağlatıyı kurabildiniz mi? Bu içeriklerinizin içerisinde web sitenizde yer alan tüm ilgili ürünleri pazarlayabilir, satışa sunabilirsiniz.
İçerik üretimi sadece ürün satmamıza mı yarar?
Kesinlike hayır, web sitemizde oluşturduğumuz içerikler sayesinde problemlere ve sorunlara karşı çözüm üretmemiz aynı zaman da markamıza olan güveni arttırdığı gibi sektörde ki bilinirliği ve uzmanlığımızı da arttırmaktadır.
Problemler ile boğuşan ve çözüm arayan tüm yeni müşterilerinizi çekmenize yarayan bir diğer alternatif olarak da değerlendirilebilir.
İçerik pazarlaması, uzun vadede sizlere değer, kazan, itibar katacak en güçlü e-ticaret stratejileri arasında yer almaktadır.
04- E-Ticaret Stratejileri : Pinterest ile Satışlarınıza Doping Etkisi
2 Milyondan fazla aylık arama ve 355 milyon potansiyel kitlesi ile birlikte Pinterest e-ticaret siteleriniz için iyi bir mecra olabilir mi? 🙂
Araştırmalar, Pinterest kullanıcılarının yılda 75,000$’dan fazla kazandıklarını gösteriyor. Buda doğal olarak ziyaretçilerin alışveriş alışkanlıklarının fazla olduğu anlamına gelmektedir.
Pinterest kullanıcılarının yaptığı araştırmalar ve incelediği Pinler sonrasında alışveriş ortalamaları 50 $ olarak belirlenmiştir. Bu Dünya genelinde ki incelemeler sonucunda elde edilen bir veri olarak karşımıza çıksa da e-ticaret sitesi için bulunmaz bir nimet.
Peki Pinteresti daha aktif nasıl kullanabilirsiniz?
- Pinterest Business hesap oluşturun.
- İlgili kategorileriniz için panolar oluşturun.
- Panolarınıza Pinterest politikalarına uygun, yüksek kaliteli görsel, video, içerikler hazırlayın.
- İlgili kategorinizde ki diğer pinleri sabitleyin ve etkileşime geçin.
- Önerilenler listesinde sıralanmak için sürekli ve düzenli paylaşım yapın.
- İlgili hashtag’leri araştırın ve pinleriniz de kullanın.
- Kullanıcıların bilgi edinmesi için kısa ve öz açıklamalar ekleyin.
Pinterest için yakın dönemde oluşturacağımız içerik ve online kursumuz için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilir, etkinlik hakkında ki duyurumuzdan anında haberdar olabilirsiniz.
Bi Adam Medya Sosyal Medya’da
05- İnstagram Pazarlama ile E-Ticaret Sitenizi Büyütün
1 Milyondan fazla aktif kullanıcısı bulunan instagram’ın günlük %63 kullanıcısı aktif olarak platforma giriş yapmaktadır. E-ticaret sitesi sahipleri veya işletmeler için büyüleyici bir rakam değil mi?
İnstagram içeriğinizin görselini optimize etmek profesyonellik gerektiren bir durumdur. Özellikle sosyal medyanın kullanımının bu kadar yaygın olmasından dolayı instagram kitlenizin alışkanlığını iyi analiz edebilmeniz, onlara uygun içerikler hazırlayarak sorunlarına çözüm üretmeniz gerekmektedir.
Bu bir ürünü nasıl satın alacağından, bir ürünü satın alırken nelere dikkat edeceğine kadar uzayarak devam edebilir. Özellikle son yıllarda kullanıcılar web sitelerinden alışveriş yapmadan önce markanın instagram sayfasını kontrol etmekte, bilgilendirmelere ve paylaşımlarına göz atmaktadır.
Bu noktada yararlı bir sayfa olduğunuzu ve o güveni karşı tarafa net şekilde ulaştırmanız, göstermeniz gerekmektedir.

Kısacası, e-ticaret sitesi işletiyor ve bu alanda markanızı daha fazla kullanıcıya ulaştırmak istiyorsanız profesyonelce hazırlanmış ve yönetilen bir instagram sayfasına ihtiyacınız var demektir.
İnstagram üzerinden e-ticaret sitenizi besleyecek ve satışlarınızı arttırmanıza yardımcı olacak birkaç hızlı ipucu.
- Bir instagram işletme hesabı oluşturun.
- Profil resminizi, biyografinizi iyi kurgulayın. Ürün ve markalarınız ile özdeşen ve sizleri net şekilde yansıtan görseller veya tasarımlar kullanın.
- Resim açıklamalarınız da harekete geçirici ve kullanıcıyı yormayan içerikler hazırlayın.
- İnstagram paylaşımlarınız da her zaman yüksek kaliteli görsel veya video kullanın.
- Mesajınızı daha hızlı paylaşmak ve göstermek için instagram hikaye özelliğinden yararlanın.
- Daha fazla satış yapabilmek için instagram hikayelerde ki bağlantı özelliklerini kullanın. (10 Bin ve üzeri takipçi de aktif olan bağlantı ekleme özelliğidir.)
- Yalnızca instagram sayfanıza özel indirim ve promosyonlar uygulayın.
- Daha fazla kişiye ulaşmak için gönderiniz ile alakalı hashtag kullanımı sağlayın.
Kapsamlı e-ticaret stratejisi oluşturmak için instagramı iyi kullanabilmek ve kitleyi iyi analiz edebilmek gereklidir. Bu iş ise tamamen profesyonelce kurgulanmalıdır.
Bu konuda kendi deneme yanılmalarınızı yapabilir, dilerseniz profesyonel bir destek alarak tüm süreci yönetilmesine imkan sağlayabilirsiniz. İnstagram satışlarınızı doğrudan etkileyecek ve tetikleyecek en önemli mecraların arasında yer almaktadır.
06- E-Ticaret Stratejileri : WhatsApp üzerinden Bağlantı Kurmak ve Dönüşüm Sağlamak
WhatsApp e-ticaret stratejileri arasında belki denk gelmediğiniz şimdiye kadar duymadığınız bir yöntem olabilir.
Dürüst olmak gerekir ise bu alanda neden az kullanıldığını da anlamakta güçlük çekiyoruz.
Dünya çapında her ay 2 milyardan fazla aktif kullanıcısı tarafından kullanılan böyle güzide bir platform neden göz ardı edilebilir? İnsanlar neden stratejilerinde WhatsApp’ı yok sayabilir, bilemiyoruz.

Statista’ya göre, ABD’deki WhatsApp kullanıcılarının %53’ü günlük aktif olarak kullanırken %78’i haftada sadece bir kaç gün kullandığını raporlar ile sunmuştur.
Bu istatistikler sizleri soğutmuş olmasın, sizlere küçük bir tüyo 🙂
WhatsApp mesajlarının %90 oranında açılma ihtimali vardır. (Aramızda kalsın şşşiii..)
Bu kadar yüksek bir tıklama oranına sahip platform neden başı boş bırakılır? Veya e-ticaret siteleri veya yöneticileri neden bunu görmezden gelir dediğimiz gibi bilemiyoruz.
Fakat iyi kurgulanmış e-ticaret stratejileri arasında bu tür alternatifler her zaman için yer almaktadır. Ve profesyonel bir çalışma %100 oranında geri dönüş sağlatacaktır.
İşletmenizi WhatsApp’ta pazarlamanın bir kaç yolu;
- WhatsApp Business hesabı oluşturun.
- WhatsApp aboneleri edinmenin bir kaç yolu
- İnsanların WhatsApp numaralarını sizlerle paylaşmasını sağlayın.
- Ürün ve hizmetlerinize karşılık çözüm odaklı bir WhatsApp grubu kurun ve insanları davet edin.
- İnsanların WhatsApp grubunuzu büyütmesi için arkadaşlarını ve ilgili kişileri davet etmesini sağlayın.
- Grubunuza her eklenen kişiyi ayrı ayrı rehberinize kaydederek datanızı oluşturun.
- İstenmeyen mesajları engellemek ve spam yememek için sürekli olarak güncel kalın ve grubunuzu takip edin.
- Potansiyel kitlenizi belirledikten sonra WhatsApp business hesabınız üzerinden gönderim listesi oluşturun ve tüm kitlenizi burada birleştirin. Mesajınız tüm kullanıcılara ayrı ayrı gönderilecektir.
- Web sitenizde kullanıcıların görebileceği veya etkileşime geçebileceği şekilde indirim ve kampanyalarınızı WhatsApp grubunuzdan paylaştığınızı belirtin ve kitlenize katılması için yönlendirmede bulunun.
- Abonelerinize ürün bağlantılarını veya promosyon bağlantılarını paylaşarak WhatsApp üzerinden web sitenize trafik çekin.
- Büyük katılım ve trafik çekmek için WhatsApp hikayeler özelliğini kullanın.
WhatsApp hakkında daha fazla e-ticaret stratejileri uygulamak mümkündür, bunun için yazımızın başında söylediğimiz önünüzde duran kağıt kaleminizi kullanarak alternatifler türetmeyi deneyebilirsiniz. 🙂
07- Affiliate Marketing ile E-Ticaret Büyümesini Destekleyin
Affiliate marketing bilindiği üzere satış başı ödeme yapan veya gösterim başı ödeme yapan alternatif para kazanma modellerinden birisidir.
Bu noktada kendinize ve ürünlerinize ortaklık sağlayacak bir affiliate marketing firması ile anlaşma sağlanabilir, potansiyel satışlardan kuruma komisyon ödeyerek daha fazla gösterim ve daha fazla geri dönüş alabilirsiniz.
Yapılan araştırmada; Kullanıcıların mevcut markaların resmi sitelerinden ziyade aracı kurumlar ve tanıtıcı bloglar üzerinden ürüne yönlenerek alışveriş yapmalarının daha fazla olduğunu gösteriyor.
Buda demek oluyor ki web sitenizde yer alan ürünleriniz için affiliate marketing sistemini uygulamanız sizlere doğrudan trafik ve kazanç sağlatacaktır.
08- E-Ticaret Dönüşüm Optimizasyonu ile Satışlarınızı Arttırma
E-ticaret stratejileri uygularken web sitesine trafik çekmek stratejinin sadece bir parçasıdır.
Bu trafiği müşterilere veya abonelere dönüştürmek diğer (genellikle ihmal edilen) kısımdır.
E-Ticaret dönüşüm optimizasyonun devreye girdiği kısım ise burasıdır.
Dönüşüm oranı optimizasyonu, trafiğinizin daha yüksek bir yüzdesini müşterilere veya potansiyel müşterilere dönüştürmek için farklı teknikler uygulama sürecidir.
Araştırmalara göre pazarlamacıların %53 CRO’yu (Dönüşüm oranı optimizasyonu) çevrimiçi pazarlama stratejileri için çok önemli buluyor.

Peki siz sitenizi dönüşüm oranlarını arttırmak için optimize ediyor musunuz?
İşte optimizasyon işlemlerinizi yapabilmeniz için birkaç ipucu.
- Sitenizin yükleme hızını ve performansını iyileştirin.
- Her açılış sayfası için tek bir harekete geçirici mesaja odaklanın.
- Sitenizde çalıştığınız markaların logolarını sergileyerek güven duygusu oluşturun.
- Daha fazla satış sağlamak için, referanslar, incelemeler ve başarı öyküleri gibi sosyal kanıtlardan yararlanın.
- Birden çok ödeme seçeneği ve ödeme planı sunun.
- Ürünlerinizin kullanışlığını gösteren yüksek kaliteli video ve görsellerden destek alın.
09- Terk Edilen Sepetler İçin Hatırlatıcı E-Posta Pazarlaması
Sitenize trafik çekmek kadar “Şimdi satın al” butonunu kullandırmakta bir o kadar zordur. Hele ki sepete ekleyerek siteden ayrılan veya satın alımdan vazgeçen kullanıcılar e-ticaret sitelerinin vazgeçilmez kanayan yaralarındandır.
Alt kısımda paylaştığımız görsel Dünya üzerinde ki kullanıcıların neden sepetten vazgeçtiklerini net şekilde bizlere sunmaktadır.

Türkçeleştirerek sırası ile devam edecek olursak.
- Ekstra maliyetler, yüksek kargo ücretleri veya fazla komisyon oranları.
- Üye olmadan alışveriş yapabilmeye müsade etmeme.
- Çok uzun ve karmaşık ödeme sayfaları, yapıları.
- Toplam sipariş maliyetlerini sepette görememe. (Kargo ücretleri, KDV tutarları gibi.)
- Siteye kredi kartı bilgilerini paylaşma noktasında güven duyamama.
- Web sitede hatalı sayfaların bulunması, sunucu problemleri.
- Teslimatın geç tarihlere atması.
- İade politikalarının net açıklanmaması veya tatmin edici olmaması.
- İstenilen ödeme yönteminin olmaması.
- Kredi kartının reddedilmesi.
Yukarıda ki hatalar ve olası problemler yüzünden Dünya üzerinde ki büyük bir kitle ne yazık ki sepette ürün bırakarak web sitesini terk etmekte ve alternatif web siteler üzerinden alışveriş yapmaktadır.
Bu karmaşık sistemi daha basite indirgeyerek sepetinde ürün bırakan kullanıcıların takibini yapabilir, e-posta pazarlaması ile birlikte onlara problem yaşadığı durumlar karşısında alternatif içerikler oluşturabilir, tekrar geri dönerek sepeti tamamlamalarında geçerli indirim kuponları uygulamasına imkan sağlayabilirsiniz.
Bu yöntem kârlılığınızı arttırmanızına ve kayıplarınızı azaltmanıza yardımcı olacak önemli bir yöntemdir.
10- Yeni Müşteriler Çekmek İçin Çevrimiçi İncelemelerden Yararlanın
Çevrimiçi incelemeler, e-ticaret satışlarını arttıran en önemli faktörler arasında yer almaktadır.
Araştırmalar gösteriyor ki, kullanıcılar satın alım eğilimi göstermeden önce arkadaş tavsiyesi ve çevrimiçi incelemlere önem veriyor.

Siteniz ile ilgili yapılan olumlu değerlendirmeler, yeni müşterilerinizin sitenize ziyaret etmesini hızlandıracaktır.
Bu nedenle, sitenizde alışveriş yapan kullanıcıların ürünlerinizi ve hizmetlerinizi değerlendirmelerini isteyebilir, değerlendirme yapmaları konusunda onları teşvik edebilirsiniz.
Bu noktada değerlendirme yapacak olan kullanıcılarınıza bir sonra ki alışverişlerin de geçerli indirim kuponu dağıtabilirsiniz.
Müşterilerinize ayrıca satın aldığı ürünleri sosyal medya hesaplarında paylaşarak ilgi duyacak arkadaşlarını etiketlemelerini isteyebilir, bu noktada onları harekete geçirecek teşvikler sunabilirsiniz.
Bu şekilde bir organizasyon sağlamanız rakiplerinizden hızlı şekilde sıyrılarak fark edilmenize kolaylık sağlayacaktır.
11- Müşterilerinizi Çekmek İçin Ücretsiz Kargo Seçeneği Sunun
Ücretsiz kargo e-ticaret sektöründe ki en sihirli kelimedir. Özellikle Türkiye’de ücretsiz kargo etiketi yer alan ürünler her zaman için daha dikkat çekmekte ve satın alımlar daha fazla yapılmaktadır.
Bu noktada satışa sunduğunuz ürünler için ücretsiz kargo etiketi uygulayabilir, potansiyel müşterilerinizin ve ziyaretçilerinizin satın alımlarını kolaylaştırabilirsiniz.
12- İlgili Ürünleri Sunarak Satın Alımlarınızı Arttırarak Destekleyin
Amazon, Dünyanın en çok ziyaret edilen ve tercih edilen e-ticaret sitesidir. Bu noktada amazondan kopya çekmenizde hiçbir sakınca yok.
Alt kısımda amazon üzerinden bir görsel paylaştık inceleyerek yazıya devam edelim.

E-Ticaret stratejileri için amazon biçilmiş kaftan diyebiliriz. Yukarıda ki görsel de gördüğünüz gibi satın alım sonrasında kullanıcılarına 3 başlıkta alternatif ürünler sunarak birbirine yakın olan seçenekleri müşterisine göstermektedir.
Bu doğrudan müşterisinin ihtiyaçlarına veya ilgi duyduğu kategoride ki diğer ürünlerin sergilenmesine imkan sağladığı gibi sepet tutarının artmasına ve daha fazla kazanç elde etmesine de imkan sağlamaktadır.
Sizler de Dünya devi Amazon gibi alternatifler sunarak kullanıcılarınızın ilgi duyduğu kategoride ki ürünleri sınıflandırabilir, tercih etmesine olanak sağlayabilirsiniz.
En İyi Ücretli E-Ticaret Stratejileri
E-Ticaret stratejileri oluşturmayı düşünüyor ve e-ticaret sitenizi büyütmeyi hedefliyorsanız, bütçenizi optimize ederek para harcamayı şimdiden kabul etmeniz gereklidir.
İşte en iyi ücretli e-ticaret stratejileri oluşturabileceğiniz bazı alternatifler.
13- Ücretli Bağlantılar Kurun ve Markalaşmanıza Destek Olun
İnfluencer pazarlama her geçen gün popülerleşerek büyümektedir. Bu noktada markanız ile iş birliği yapacak influencerlar ile anlaşabilir, kitleleri üzerinde reklam yapmalarını sağlayabilirsiniz.
Ayrıca çekiliş ve etkinliklere katılarak ücretsiz hediye çekilişleri, para çekilişleri yaparak kendi kitlenize ve ilgili kişilere imkan sunabilirsiniz.
Başarılı bir influencer kampanyası oluşturmak için sektörünüzde popüler olan sosyal medya fenomenini belirlemeniz gerekir.
Her fenomen veya her kitle sizlere aynı oranda etki etmeyeceği için bu noktada düzgün adım atmanız gerekmektedir.
Eğer doğru kurgulayabilir, doğru fenomen ile iş birliği yapabilirseniz hızlı şekilde markanızı tanıtabilir, ilgili kitleyi doğrudan satışa döndürebilirsiniz.
14- Kitlenize Daha Hızlı Ulaşın : Sosyal Medya Reklamları
Sosyal medya reklamları, yukarıda saydığımız bilgilerin yanı sıra sürekliliği olan ve hiçbir zaman modası geçmeyen reklam ve pazarlama ve modelidir.
Kaliteli bir optimizasyon, hedefleme ve doğru adım başarı ve kazanç getirecektir. Bu noktada yapılan çalışmalar ne yazık ki Türkiye’de pek iyi sonuçlar vermemektedir. Bunun en büyük nedenlerinden birisi de Dijital ajansların sağladığı hizmetlere karşı verilen ücretlerin gereksiz olduğu düşüncesidir.
Bir işte başarılı olmak için ücret ödemeniz gerekiyorsa bunu yapmalısınız. Hiçbir firma veya fabrika, sadece kurucusu tarafından büyümez, büyütülemez. Her departmanın bir sorumlusu, her alanın bir ilgili kişisi vardır. Dijital pazarlama ve e-ticarette tam olarak budur.
Tek bir kişi ile yönetilen projeler bir noktada hataya düşmekte ve dönüşü olmayan problemler doğurmaktadır. Bu yüzden e-ticaret stratejileri uygularken hangi aşamada olursanız olun, bilginiz olmadığı sürece adım atmanız her zaman tehlikeli olacaktır.

15- Remarketing ile Satışlarınızı Tekrarlayın
E-Ticaret siteleri için olmazsa olmazlardan birisi de tekrar pazarlama yani remarketingtir. Tekrar pazarlama yöntemi ile birlikte web sitenize gelen ziyaretçileri durumuna ve aksiyonlarına bağlı olarak kategorilere ayırabilir, dilediğiniz kategoriye dilediğiniz reklam modelini uygulayabilirsiniz.
Bu doğrultuda sıcak, ılık ve soğuk olarak üç ayrı kategoride kullanıcılarınızı değerlendirebilirsiniz. Sıcak kategori de ürün ve hizmetleriniz ile daha önce ilgilenmiş, ilgi duymuş ve satın almış kişiler, ılık kategorisinde ürün ve hizmetlerinizi incelemiş ama daha satın almamış kişiler, soğuk kategorisinde de sizleri daha tanımayan kişileri listeyerek reklamlarınızı bu mantıkta oluşturabilirsiniz.
Her kategorinin kendine has reklam modeli vardır. Her reklam türü her kategoriye uyum sağlamaz. Sıcak kategorisinde yer alan müşteriler ve ziyaretçileriniz için etkileşim reklamı vermeniz pek sağlıklı sonuç doğurmaz, onlara doğrudan satış odaklı yaklamanız gereklidir.
Veya soğuk kategorisinde yer alan kullanıcılarınız için doğrudan ürün pazarlaması yapılmaz, markanızı bilmeyen size güvenmeyen insanlara ürün satamazsınız. Bunlar için de etkileşim veya trafik reklamları uygun görülebilir.
Tabi bu datalara ulaşabilmek için Facebook pixel mantığını iyi anlayabilmek ve web sitemize uygulayabilmek önemlidir.
İşin biraz teknik kısmına girdiğinden dolayı bu noktada da profesyonel destek almanız yararınıza olacaktır.
Olası piksel kurulum hataları yüzünden bir çuval inciri berbat edebilme durumunuz oldukça fazladır. 🙂
Bugün sizlere 15 maddede e-ticaret stratejileri nasıl oluşturulur, nelerdir, nasıl bir yol izlemeniz gerekli tamamından detaylı şekilde bahsettik. Umarız ki bu kaynak niteliğinde ki içerik sizlere ve bundan sonra ki ticaretinize yön vererek daha sağlam adımlar atmanıza yardımcı olur.
İçeriğimizin yanı sıra alt kısımda e-ticaret stratejileri için sıkça sorulan sorulara kısaca değinerek içeriğimizi sonlandıracağız. 🙂
E-Ticaret Stratejileri | Sıkça Sorulan Sorular
E-Ticaret Nedir?
E-Ticaret veya Elektronik ticaret ürün ve hizmetlerin internette satılmasına imkan sağlayan ve aynı şekilde online olarak ödemelerin alınmasını sağlayan dijital çözümlerdir.
E-Ticaret Sitemi Nasıl Pazarlarım?
Başarılı bir pazarlama süreci için web sitenizin seo çalışması, sosyal medya tanıtımları, sosyal medya reklamları, mail kampanyaları, alternatif tanıtım araçları, alternatif kampanya araçları gibi geniş çaplı çalışmalar uygulanarak web sitenize trafik çekilmek üzere kurgulanmalıdır.
İnternet Pazarlamacılığı ve E-Ticaret Arasındaki Fark Nedir?
İnternet pazarlaması, pazarlamacıların ürünlerini ve hizmetlerini internette tanıtmak için kullandıkları farklı teknikleri kapsayan geniş bir terminolojidir. e-Ticaret, internet üzerinden ürünlerin alım satımı ile ilgili daha spesifik bir sektördür.
En İyi E-Ticaret Pazarlama Stratejileri Nelerdir?
En iyi e-ticaret stratejileri arasında SEO, Sosyal Medya pazarlaması, Google reklamcılığı, Facebook reklamcılığı, Etkileyici E-posta pazarlamaları ve satış ortaklığı pazarlamacılığı bulunur.
E-Ticaret İşletme Türleri Nelerdir?
E-Ticaret işletmeleri 4 farklı şekilde değerlendirilmektedir. İşletmeler arası ticarete B2B, İşletmeden tüketiciye B2C olarak kategorize edilebilir. Bununla birlikte Tüketiciden tüketiciye C2C ve tüketiciden işletmeye ise C2B modelleri şeklinde sıralanmaktadır.
Dünyanın En Büyük E-Ticaret Sitesi Hangisidir?
Amazon, Dünya çapında 700 bin personeli bulunan ve yıllık 300 milyar dolardan fazla ciro yapan e-ticaret devidir diyebiliriz.
Yeni Başlayanların E-Ticaret Yapması Kolay mı?
E-ticaret ve dijital pazarlamanın hangi noktasında olduğunuzun hiçbir önemi yoktur. Önemli olan bu yolda gerçekten ilerlemek isteyip, istemediğinizdir. Yeni başlıyor bile olmuş olsanız dışarıdan alacağınız profesyonel destek ile kısa sürede düzeninizi kurabilir, e-ticaret sitesi ve sistem sahibi olabilirsiniz.
Bu konuda teknik destek isterseniz yazımızın sonunda ki whatsapp butonundan iletişime geçebilirsiniz.
E-Ticarette Müşterilerimden Nasıl Ödeme Alabilirim?
Bunun için Türkiye’de pek çok farklı ödeme alma altyapısı bulunmaktadır. Direk bankalar üzerinden sanal pos alabileceğiniz gibi alternatif firmalar ile belli komisyon oranlarına bağlı kalarak tüm kredi kartlarından ödeme alabilirsiniz.
E-Ticaretin Başlıca Faydaları Nelerdir?
E-Ticaretin geleneksel ticarete göre en büyük artısı 7/24 ulaşılabilir olması, kullanıcıların pek çok kategoride ürün çeşitlerine hızlı şekilde erişebilmesi, firmaların depo, işletme gibi giderlerinde tasarruf sağlama, geniş kitlelere hızlı şekilde erişim sağlama, binlerce müşteriyi idare edebilme gibi başlıca faydalarını sıralayabiliriz.
E-Ticaret ile Bugün Kazancınızı Arttırmaya Hazır Mısınız?
E-Ticaret geçen yıllara nazaran daha fazla rekabet barındırmakta. Fakat bu rekabetin yanı sıra içerik üreticileri tarafından sağlanan bilgiler de bir o kadar fazla. Artık e-ticaret site yöneticileri ve sahipleri pek çok bilgiye hızlı şekilde erişim sağlayabiliyor.
Bu kadar geniş bir denizde rakiplerinizden sıyrılmak kolay değil, ama yeriniz de saymakta e-ticaret sitenizin geleceği ve ticareti geleceğiniz için avantaj sağlamayacaktır.
O yüzden bugünden harekete geçerek daha fazlasına ulaşmak için startı verin.
Daha fazla merak ettiğiniz sorular varsa, yorumlar kısmında cevaplamak için bekliyor olacağız. 🙂
İçeriğimizden memnun kaldıysanız, bizleri sosyal medya hesaplarımızda destekleyebilir, içeriğimizi sosyal medya hesabınızda paylaşarak bizlere destek olabilir, arkadaşlarınızın da faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz.
Daha fazla detaylı bilgi edinmek ve profesyonel destek almak için WhatsApp üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Bing Reklamları | Bing Kampanya Oluştur 2020
Bing reklamları zaman ayırmaya değer mi diye? Kesinlikle evet diyebiliriz. Bing reklamları oluşturmamak markanızın ve pazarlama stratejilerinizi doğrudan etkilemektedir. Bu yüzden Bing arama motorunu görmezden gelmek ve o alanda herhangi bir çalışma yapmamak pazarlama stratejilerinizi eksik bırakacaktır.
Bugün Bing kampanyaları ve reklamları nasıl oluşturulur bunu tüm yönleri ile ele alacak ilk bing reklamımızı oluşturacağız.

Reklamlar, işletmemizi veya web sitelerimizi potansiyel kitlelerimize ulaştırmamız için en önemli ve etkili araçların başında yer almaktadır. Bu noktada arama motorları bizler için en önemli çalışma alanları olarak karşımıza çıkıyor.
Arama motorlarını görmezden gelmek veya sadece Google’ı düşünmek ve ona uygun olarak içerik üretmek veya web sitemizi optimize etmek diğer arama motorlarını görmezden gelmemiz ve o motorlar üzerinde zaman geçiren kitleleri kaybetmemiz anlamına gelir.
Türkiye’de en aktif kullanılan reklam modeli Google Ads’dir. Google Ads kısaca açıklanacak olursa; Ücretli şekilde web sitenizi belirlediğiniz kelimeler dahilinde arama motorlarında ilk sırada sergilemektedir. Oldukça etkili reklam modeli olmakla birlikte Yandex ve Bing’de arama motoru olarak faaliyet göstermektedir. Kendi algoritmaları, kendi dizinleri bulunan bu arama motorlarında da varlığınızı sürdürmek ve o kısımda ki potansiyel kitlelere ulaşmak her zaman için ticaretinizi, satışlarınızı ve markanızın tanınırlığını hızlı şekilde tetikleyecektir.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi Bing reklamları Google Ads reklamları kadar önemlidir. Ve bu işlemi yapmak oldukça basittir.
Bing Reklamları Giriş
Bing Ads’nizi kurmanız için adım adım yol haritasına başlıyoruz.
1- Bing Ads Hesabı Oluşturma
Reklam yayınlamaya başlamadan önce bir Bing Ads reklam hesabına ihtiyacınız var. Bunun için https://ads.microsoft.com/ sayfasını ziyaret ederek kaydınızı hızlı şekilde tamamlayabilirsiniz. Kaydınızı tamamladıktan sonra alt kısımda yer alan bilgileri doldurmanız gereken bir sayfaya yönlendirileceksiniz;
- Şirket Adı
- İsim
- Soyisim
- Telefon Numarası
- Saat Dilimi
- İşletmenizin Bulunduğu Ülke
- Kullanmak İstediğiniz Para Birimi

Bu aşamadan sonra sizlere bir işletmemi veya bir reklam ajansı mı olduğunuz sorulacaktır. Bu noktada bir reklam ajansı iseniz promosyonları ve kampanyaları yürütmek için o seçeneği seçebilirsiniz. Eğer işletmeniz, e-ticaret siteleriniz ve markalarınız için çalışma sürdüreceksiniz İşletme profili seçmeniz gerekmektedir.
Tüm bilgileri girdikten ve ilgili profili seçtikten sonra web sitesinin hüküm ve koşullarını kabul ederek üyelik işlemini hızlı şekilde tamamlayabilirsiniz.
2- Google Ads Kampanyalarınızı İçerik Aktarın (İsteğe Bağlı)
Bu adım, kullanıcılara Google Ads üzerinde hazırlanan ve daha önce kullanmış oldukları reklam kampanyalarını içeri aktarmaları için imkan sağlamaktadır. Bu aşama da bunu seçebileceğiniz gibi yeni reklam oluşturabilmeniz için de imkan sağlamaktadır.
Eğer Google Ads kampanyanız yoksa merak etmeyin, yazımızın devamında beraber bir Bing Ads reklamı oluşturacağız. 🙂

Google hesabı ile oturum açmanız durumunda yukarıda da belirttiğimiz ve görselde de görebileceğiniz gibi Google ads kampanyalarını tamamen içeri aktarmanız için sizlere alternatif olarak seçenek sunmaktadır.
3- Bing Reklamları Oluşturma Giriş
İlk reklamımızı oluşturmak için Bing Ads kampanya hesap kontrol panelinize geri dönerek “kampanya oluştur” seçeneğini seçmeniz gerekmektedir.

Ardından yukarıda ki gibi bir seçenek listesi karşınıza çıkacak ve işletmenize uygun olan reklam modelini seçmeniz istenecek. Bunları kısaca açıklayacak olursak;
- Dinamik Arama Reklamları: Dinamik arama reklamları web siteniz için belirleyeceğiniz anahtar kelimeler üzerine oluşturulan reklam modelidir. Web siteniz için hedeflenen sayfalar üzerine oluşturulur ve anahtar kelimeler üzerinden çalışır.
- Web Site Ziyaret Reklamları: Bu ilk kez sitenize ziyarete gelen kullanıcıları tekrar sitenize geri çekebilmeniz için yapılan en güzel reklam modellerinden birisidir. Bu reklam türü ile Remarketing kavramını uygulayabilir, satışlarınızı veya hizmetlerinizi ilgili kişilere tekrar, tekrar gösterebilir sonuca ulaştırabilirsiniz. Ayrıca bu reklam modeli ile birlikte marka bilinirliğinizi doğrudan destekleyebilirsiniz.
- İşletmenize Yapılan Ziyaretler: İşletmenizin konumuna, hedef kitlenize bağlı olarak reklam oluşturabilirsiniz. Örnek olarak “Kocaeli web tasarım” alanında Kocaeli genelinde ki işletmeleri hedef alabilirsiniz. Bu reklam modeli ile birlikte lokal reklamlarınızı arttırabilir, bulunduğunuz bölgede ki potansiyel kitlenize daha fazla gösterim sağlayabilirsiniz.
- Kataloğunuzdan Ürün Satın: E-Ticaret siteniz var ve ürünlerinizi potansiyel kitlenize ulaştırarak satmak istiyorsunuz. İşte bu reklam modeli tam size göre. Bing reklamları için kataloglar oluşturabilir, ürün satış reklamları oluşturabilirsiniz.
- İşletmeye Yapılan Aramalar: İster yerel firma olun, isterseniz kurumsal web sitenizde ki hizmetleri sunun. İşletmenize daha fazla telefon trafiği alarak aramalarınızı arttırmak için bu reklam modelini kullanabilirsiniz.
4- Bing Reklamları Kampanya Ayarları
Yukarıda ki reklam modellerinden dilediğinizi belirlediyseniz şimdi sıra kampanya ayarlarınızı yapmakta.
- Kampanya Adı: Oluşturacağınız bing reklamları için kampanya adınızı girin.
- Kampanya Bütçesi: Oluşturacağınız periyotlara uygun olarak ödeyeceğiniz tutarları belirlediğiniz alandır. Kendi stratejilerinize uygun olarak bütçenizi bu alanda belirleyebilirsiniz.
- Kampanya Yayınlama: Bu kısım reklam kampanyanızın nerelerde yayınlanması gerektiğini belirler. Dilerseniz Dünya genelinde dilerseniz kendi istediğiniz bölgeleri seçebilir geri kalanları dışarıda bırakabilirsiniz.
5- En İyi Anahtar Kelimeleri Bulun
Bing Ads kampanyanızın başarıya ulaşmasının en önemli noktası başarılı bir anahtar kelime araştırması yapmanızdan geçer. Bunun için kaliteli bir anahtar kelime araştırması yapmanız oldukça önemlidir.
Bing Ads reklamlarınızdan kaliteli geri dönüş alabilmeniz için reklam kampanyanız için iyi bir anahtar kelime araştırması yapmanız gerekmektedir. Bu araştırma için dilerseniz Bing Ads kampanya panelinde yer alan anahtar kelime planlayıcısı sekmesini kullanarak kendinize ve stratejinize uygun olarak anahtar kelime incelemesi yapabilirsiniz.
PPC Anahtar Kelime Eşleme Türleri
Kullanıcılar için toplam da 5 eşleme türü mevcuttur. Bunlar ise aşağıda ki görselde ki gibi paylaşılmıştır.

- Geniş Eşleme: Bu anahtar kelime modeli seçeceğiniz herhangi bir kelime öbeğinde yer alan herhangi bir cümleyi aramalarda sıralayarak reklamınızı yayınlar. Bu durum gerekli, gereksiz tüm aramalar için ön planda çıkmanıza sebep olacağı için toplam bütçenize doğrudan zarar verebilir, iyi analiz edebilmek önemlidir.
- Sıralı Eşleme: Anahtar kelimenizde bulunan her kelime, kullanıcının araması ile eşleştiğinde reklamlarınız kullanıcı ile buluşacaktır.
- Tam Eşleme: Bu eşleme türünde, kullanıcının belirlediğiniz anahtar kelimeyi tam olarak yazması sonucunda karşısına çıkartacaktır. Örn; İzmit Web Tasarım
- Negatif Anahtar Kelime: Kullanıcılar anahtar kelimeniz ile birlikte belli kelimeleri eklemediği sürece reklamlarınız görüntülenmez. Örn; Web Tasarım Firmaları (Kocaeli)
- Anahtar Kelime Varyasyonlarını Kapatma: Bu eşleme modeli de kullanıcıların anahtar kelimelerinizi aradığın da yapacağı noktalama hatalarında veya olası yanlış yazımlar da karşılarına çıkartmayacaktır.
Her eşleşmenin farklı teklif tutarları vardır. Bing Ads, belirli bir eşleme türünü kullanmanın maliyetine ilişkin olarak ortalama bir maliyet hesabı çıkartmaktadır. Bir eşleme türü seçmeniz ve sonrasında ekle seçeneğine basmanız durumun da sizleri bütçe sayfasına yönlendirecektir. Yönlendirildiğiniz sayfada reklam bütçenizi optimize edebilir, günlük hangi saat aralığında hangi diller de veya hangi bölgeler de gösterilsin gibi detaylı ayarlamaları yapabilirsiniz.
Tüm işlemleri yaptıktan sonra yapmanız gereken tek şey kaydet diyerek ödeme sayfasına geçmeniz olacaktır. Bu kısım Bing reklamları için varacağınız son aşamadır. 🙂
6- Reklamınızı Kişiselleştirin
Reklamınızı oluşturmanız için sizlerden bazı reklam metrikleri istenmektedir. Alt kısımda yer alan türkçeleştirilmiş görsel sizlere bu konuda yardımcı olacaktır. Reklam metriklerinizi kişiselleştirebilir, ilk kampanyanız için bir adım daha atmış olabilirsiniz.

- Reklam Türü: Reklam türü, kullanıcıları ayırmanız ve kendinize uygun olarak kampanyalarınızı sınıflandırmanız için oluşturulan bir alandır. Örnek görsel üzerinde ki gibi kendi anlayabileceğiniz şekilde isimlendirebilirsiniz.
- Nihai URL: Reklamlarınız gösterime başladığın da kullanıcıların tıklayacakları web site adresidir. Burası kampanyanızın ilgili sayfası olmalıdır.
- Başlık Bölümü 1: İlk başlık bölümüdür. Giriş – gelişme ve sonuç şeklinde düşünülebilir.
- Başlık Bölümü 2: Burası gelişme olarak adlandırabileceğimiz metin alanıdır. Reklam modelinize uygun olarak içeriğinizi oluşturabilirsiniz.
- Başlık Bölümü 3: Burası da sonuç kısmı yani kullanıcılarınızı harekete geçirecek alandır.
- Yol: Burası URL için basitleştirilmiş yoldur. Karakter sayısı olduğundan dolayı bu kısımda anahtar kelimelerinizi geçirmeniz sizlerin yararına olacaktır.
- Reklam Seti Metni 1: Reklam metniniz Header alanının alt kısmında yer alacak ve kampanya hakkında kullanıcılara bilgi verecektir.
- Reklam Seti Metni 2: Bu kısım da yine aynı şekilde açıklama metninin devamıdır.
- Mobile URL: Mobil URL, masaüstü URL ile eşleşmeli, aynı olmalıdır.
Bu aşamayı da eksiksiz tamamladıysanız kaydet seçeneğine tıklayarak anahtar kelimelerinizi belirlemeye başlayabilirsiniz.
7- Teklif Stratejisi Oluşturma
Bing Reklamları oluştururken yararlanabileceğiniz 3 teklif stratejisi bulunmaktadır.

- Manuel: Reklamlarınız için maksimum tıklama başı maliyet belirlemenize imkan sağlayan bir teklif verme yöntemidir. Bu reklamlarınıza her tıklama için kendinizin vereceği fiyatı uygulayacak alandır.
- Geliştirilmiş TBM: Dönüşümleri ve dönüşüm değerlerini en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olan bir teklif stratejisidir. Ancak bu teklif stratejisi görüntülü reklam ağı ve arama reklam modelleri için geçerlidir.
- Tıklamaları En Üst Düzeye Çıkartma: Bu reklam bütçenize bağlı olarak günlük maksimum gösterime ve tıklamayı otomatik olarak oluşturulacak teklif stratejisidir.
Bing Reklamları ile İşletmenizi – Web Sitelerinizi Bugün Tanıtmaya Başlayın
Bing Ads reklamınızı bu aşamaya kadar görseller ve içeriklere bağlı kalarak oluşturduysanız artık bir Bing reklamınız mevcut ve yayınlanmak için onay bekliyor demektir. Şimdiden tebrik ederiz. 🙂 Bing reklamları e-ticaret siteleri, kurumsal web siteleri ve işletmeler için oldukça önemli reklam modelleri sunmaktadır. Google Ads kadar Bing ve Yandex’de önemli değerlere sahiptir.
Bu dizinlerin potansiyel kitlelerine erişim sağlamak, ürün ve hizmetlerinizi doğrudan sunarak satışa ve etkileşime döndürmek marka bilinirliğiniz açısından oldukça önemlidir.
Ürün ve hizmetlerinizi daha fazla kullanıcıya ulaştırmak istiyor ve bu konuda problem yaşadığınızı düşünüyorsanız profesyonel yardım almaktan çekinmeyin.
İletişime geçerek bugün yaşadığınız problemlere profesyonel çözümler bulabilirsiniz.

Google Adsense ile Kazancınızı Arttıracak 7 İpucu
Google Adsense kazancınızı arttırmak istiyor veya Adsense ile para kazanmak istiyorsanız bu içerik tam olarak sizlere nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini anlatacak. Detaylı şekilde inceleyebilir, kendi stratejilerinizi yorumlar bölümünde paylaşarak diğer okurlarımıza alternatif sunabilirsiniz.
Google Adsense, yayıncılara ve pazarlamacılara dijital olarak tüketilen içerikler üzerinden para kazanmasına imkan sağlamaktadır. Ziyaretçilerinize ve içeriğinize uygun olarak oluşturulan reklam modelleri ve reklam verenler tarafından ödenen tutarlar sayesinde kazançlarınız birikerek aylık olarak ödenmektedir.
Bu kazanç tutarlarınız reklam verenlerin ödeyeceği reklam bedeline bağlı olarak değişkenlik göstereceğini de unutmamak gereklidir.

Bir web site sahibiyseniz Google ile reklam yayıncısı olarak ortaklaşa çalışabilirsiniz. Bunun için öncelikli olarak yayıncı programına katılmanız gerekiyor. Yayıncı programına katıldıktan sonra resim, video ve içeriklerinize ekleyeceğiniz reklam modelleri ile birlikte kazanç sağlayabilirsiniz.
Google sitenizde yayınladığınız reklamları yönetir gösterim başı veya tıklama başı maliyetlerini hesaplayarak yayıncı hesabınıza bakiye ekler. Google Adsense ile birlikte para kazanmak istiyorsanız ve bunu tam olarak nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız başta bilmeniz gereken bazı durumlar;
- Doğru reklam türünün seçimi.
- Sitede reklamlarınızın doğru şekilde yayınlanması ve optimizasyonu.
- Sitenizde kazancınızı doğrudan etkileyecek bir tema seçimi yapılması.
- Kaliteli bir altyapı ve optimizasyonu.
- İçerik üretimi ve kullanıcıyı doyurma.
Çoğu Adsense yayıncısı güne Dünya genelinde 3-10 Dolar arasında para kazanamazken, kurallarına uygun olarak hareket eden yayıncılar günde 30 Dolar belki de 300 Dolar kazanmaktadır. Peki sizler bu rakamları kazanabilir misiniz? Bu sorunun cevabı açık ve net. Gerçekten kurallı bir şekilde hareket ederseniz kazanç sağlamanız kaçınılmaz.
Adsense sadece yayıncılara para kazandırmakla kalmaz aynı zaman da reklamverenlerin de potansiyel kitlesine ulaşmasına doğrudan etki etmektedir.
Asıl sorulması gereken soru şu; Adsense’den elde edeceğiniz kazançları nasıl arttırabilir, reklamverenler tarafından değerli bir sayfa olarak gözükebilirsiniz? Dilerseniz daha fazla uzatmadan başlıklar halinde inceleyelim.

Google Adsense ile Kazancınızı Arttıracak İpuçları
Adsense gelirinizi arttırmak için stratejilerinizi oluşturmaya veya uygulamaya başlamadan önce web sitenizin genel sağlığını kontrol etmeniz gerekli, öncelikli olarak kendinize bazı soruları sorun, web siteniz gerçekten ilgili kitlesine tam olarak hitap ediyor mu? Site dizaynı ve yayınlarınız gerçekten ilgi çekici mi? Yazım diliniz okurlar tarafından nasıl karşılanıyor?
Bu sorulara kendiniz nacizane cevap vermeniz kazanç sürecinizi hızlandıracak ve stratejilerinize geliştirmenize yardımcı olacaktır.
1- Değerli İçerik Oluşturun
Yolculuğunuza başladığınız da ve web sitenizi Google’a değerlendirmeye gönderdiğiniz de dikkat edilen ilk kriter Google tarafından içerikleriniz olacaktır.
Google genel olarak içeriklerinizin dolgunluğunu ve kullanıcıya sağladığınız faydalar üzerinde durmaktadır. Bu yüzden web sitenizi optimize ederken ve Adsense başvurusu yaparken öncelikli olarak içeriklerinizin gerçekten ilgili kitlesini besleyebildiğinden emin olmalısınız.
Web siteniz de sadece içerik üretmek için yazmamalı, faydalı ve bir amaca uygun olarak içerik üretmelisiniz. Bu noktada spam içeriklerden uzak durarak sadece kaynaklar yardımı ile kendinize özgü içerikler oluşturmalısınız.
Ayrıca bu alanda bilginiz yoksa bu alanda başarı sağlamış insanlar ile birlikte blog yazınızı ortak olarak oluşturabilir, kendilerinden bu alanda fayda isteyebilir, sizler de başka blog sayfalarına fayda sağlayabilirsiniz.
Dijital Dünyanın kapılarının sonuna kadar açıldığı bu dönemler de ve bundan sonra ki süreçte, ürün ve hizmetlerimizi doğrudan kullanıcılara sunabilmemiz için güçlü bir klavyemizin olması çok önemlidir.
Markalaşmanın ve potansiyel kitleye ulaşmanın en birincil yolu kaliteli içerik oluşturmaktan geçmektedir.
Google Adsense ile kazanç sağlamanın en temel yöntemi sürekli olarak içerik üretmek ve ilgili kitleye besleyici içerikler sunmaktan geçer. Ayrıca takipçi ve okurlarınız adına abone sistemi oluşturmak veya bildirimlerinin aktif edilmesini sağlamak yayınladığınız içeriklerin direkt olarak iletilmesini sağlayacağı gibi geri dönüş sağlayan okurlarınız sayesinde Tıklama başı maliyetlerinizi doğrudan arttıracaktır.
2- Sitenizi İlgi Çekici Yapın
Sitenizin ilgi çekici olması yazılarınızın kalitesi kadar önemli bir durumdur. Kullanıcıların web sitenizde keyifli zaman geçirmesi ve ihtiyacı olabilecek tüm araçlarının elinin altında olması oldukça önemli bir konudur.
Bu yüzden web sitenizi optimize ederken kullanıcı deneyimini sürekli olarak ön planda tutmanız gerekmektedir. Ayrıca web sitenize yeni gelen bir kullanıcı olduğunu düşünün ve yeni kullanıcınız için en verimli şekilde dizayn edin.
Genelleme yaptığımız da yeni kullanıcılar web sitenize ilk defa girdiğin de hızlı şekilde sitenizi gezeceklerdir. Buna ek olarak merak ettiği veya gözüne takılan bir içeriği okuyacaktır. Bu durumda ilk kullanıcınızın önüne reklam çıkması, gereksiz alanların doldurulması onun site üzerinde ki gezintisini hayal kırıklığına uğratacaktır. O yüzden ana sayfalarınız olabildiğine yalın olmalı.
Merak etmeyin, web sitenizi hedef kitlenize sevdirebilirseniz geri dönüşleri ve reklam tıklamaları daha fazla olacaktır.
Ayrıca web siteniz de kullanıcıların daha fazla zaman geçirmesi için içeriklerinizi kategorileştirmeniz oldukça önemlidir. İlgili kategorilere kaliteli içerikler hazırlayarak ziyaretçilerinizin daha rahat gezinmesini sağlayabilir, ilgili kategorinizi daha da zenginleştirebilirsiniz.
Bu durum sizlere aynı zaman da siteniz üzerinde hangi kategorilerinizin daha fazla ziyaret aldığını da gösterecek olup, veri toplamanıza da yardımcı olacaktır.

3- En İyi Reklam Yerleşimi Optimizasyonu Sağlayın
Adsense optimizasyonu, daha fazla para kazanabilmeniz için oldukça önemli bir konudur. Reklam yerleşimlerinin doğru yapılması, reklamın kendisinden daha önemlidir dersek sanırım yanlış olmaz. Bu yüzden sitenize reklam yerleşimi yaparken Google Adsense Politikalarını göz önünde bulundurmanın yanı sıra kullanıcı deneyimini de göz önünde bulundurmanız oldukça önemlidir.
İşlerinizi daha kolay hale getirebilmek için aşağıda ki ipuçlarını inceleyebilirsiniz;
- Reklamlarınızın kullanıcı deneyimini gölgede bırakmasına izin vermeyin.
- Sayfalarınızı sürekli güvenli ve davetkar olarak tutun ve gösterin.
- Reklamlarınızı oldukça odaklanmış noktalara kurun ve yükleyin.
- İçeriklerde ki reklam türlerini en iyi şekilde optimize edin.
- Tüm reklam modellerini kullanmaya özen gösterin ( Uzun, Dikey, vb. gibi. )
- Reklamlarınızın reklam olduğunu belirtin ( Kullanıcının iyi niyetini suistimal etmeyin. )
Reklam yerleştirme aşamasında kendinizi bir kullanıcı olarak düşünebilirsiniz, web sitenize ziyaret ettiğiniz de sizler hangi alanlarda reklam olmasını ister ve hangi alanların gözünüzü yormayacağını düşünürdünüz? Bunun cevabını kendinize düzgün ve dürüst şekilde verebilmeniz oldukça önemli.
Reklam yerleştirmek için vaktiniz veya bilginiz yoksa bu konuda Google Adsense politikalarını inceleyebilir, ayrıca WordPress kullanıyorsanız Ad Inserter eklentisini kurarak hızlı şekilde reklamlarınızı optimize edebilirsiniz.
Buna ek olarak web sitenizin optimizasyon problemleri için Web Site Optimizasyon linkimizi takip ederek profesyonel hizmetimizden yararlanabilir, web sitenizin iç problemlerini ve kullanıcı deneyimini üst seviyeye taşıyabilirsiniz.
4- Birden Fazla Reklam Modeli Kullanın
Gelirinizi arttırmanın bir diğer önemli unsuru ise bir yazının içerisinde birden çok reklam modeli kullanmanızdır. Her reklam modelinin amacı ve sunumu farklıdır. Bundan dolayı yazılarınıza sabit olmamak ile birlikte değişken yapılarda reklam modelleri oluşturmanız kazancınızı arttırmanıza doğrudan etki edecektir.
Daha önce hiç reklam içermeyen ama en çok ziyareti alan sayfalarınızı Google Search Console üzerinden tespit ederek Google adsense ile kazanç oranınızı doğrudan etkileyebilir, güzel bir optimizasyon sayesinde kazancınızı arttırabilirsiniz.
Özellikle kaydırmalı sayfalar da ekranın üst kısmında beliren reklam modelleri en çok kazandıran reklam modellerinin başında yer almasının yanı sıra yazının en etkili başlığı altında veya yazının en kaliteli paragrafının hemen sonunda yer alan reklam modelleri de sonuca ulaşılmasına doğrudan etki etmektedir.
Google adsense ile kazanç sağlamak için uygulayacağınız stratejiler tamamen kendinizi bir kullanıcı olarak düşündüğünüz de ve web sitenizi o şekilde optimize ederek gezdiğiniz de ve incelediğiniz de başarıya ulaştıracak ve sonuç verecektir.

5- Kitlenizi Oluşturun ( Niş Alan Belirleme )
Google Adsense ile kazanç sağlamaya ne zaman başlarım? sorusu genel olarak aklınızı kurcalayan en önemli sorulardan birisidir. Web sitenizi optimize edip, kaliteli içerik ürettikten sonra elbette kazanç sağlamayı beklemek en doğal hakkınızdır. Harcanılan zamanın ve uğraşın bir karşılığını beklemek en mantıklı harekettir.
Blogunuzdan veya web sitenizden para kazanmayı hedefliyorsanız, önce kitlenizi oluşturmalısınız.
Bunu başarmak için öncelikli olarak web sitenizin kitlesi kimdir, sizler ne üzerine içerik oluşturuyorsunuz bunu net şekilde belirlemelisiniz. Bir web sitesi oluşturmak sağdan, soldan bir kaç içerik bularak paylaşmak ne yazık ki sizlere adsense ile birlikte kazanç sağlatmayacaktır. Reklamverenler tarafından değerli bir web sitesi veya blog olabilmeniz için öncelikli olarak sitenizi veya blogunuzu popüler bir hale getirmeniz gerekmektedir.
Hedef kitlenizi oluşturduktan sonra yapmanız gereken kitlenizi doğru bilgiler ile beslemek ve onların sürekli okumalarını sağlayarak güvenlerini kazanmanızdır. Halihazır da kaliteli bir kitleniz olması bile sizlerin para kazanmasına yeterli olacaktır. Bu noktaya geldiğiniz andan itibaren para kazanmaya hazırsınız diyebiliriz.
Başladıktan hemen sonra bloglardan para kazanmak her içerik yazarına cazip gelebilir. Siteniz üzerinden erken süreçte para kazanmayı beklemek ve bunun karşılığını görememek ne yazık ki çoğu projenin daha yerden kalkmayarak adım atamadan bitmesine neden olmaktadır.
Bu yüzden amacınız öncelikli olarak para kazanmak değil, kaliteli bir içerik üretmek ve kaliteli bir blog oluşturmak olmalıdır. Eğer buna odaklanarak keyifli bir şekilde süreç ilerletebilirseniz sonucunda beklentinizin daha üstünde kazanç sağlamanız mümkündür.
Başarılı bir Adsense yayıncısı olup olmadığınızı anlayabilmeniz için kendinize sormanız gereken bazı sorular şunlardır;
- Siteniz ne kadar trafik alıyor?
- Sitenize bağlı kaç aboneniz var?
- Hedef kitlenizi belirleyerek onları doyuracak içerikler üretmeye devam ediyor musunuz?
- Sizin için hangi para kazanma stratejisi uygun?
Siteniz genel olarak günde 1-10 arasında ziyaretçi alıyorsa bu sizin için çok erken anlamına gelir. Ama siteniz günde 100 ve üzeri ziyaretçi almaya başladıysa işte o zaman Google adsense ile kazanç düşünebilirsiniz.
Arama motorları kullanıcılar içeriklerinizden memnun kaldığı sürece ve sayfanıza daha fazla zaman geçirerek yorumlarla katkıda bulunduğu sürece SERP değerlerinde artış gösterecek ve hedef kitlenize ulaşmanız için sizlere destek sağlayacaktır.
Ancak sitenizde kaliteli içerik üretmenin yanı sıra SEO tekniklerini uygulamayı ve anahtar kelime araştırması yapmayı unutmamalısınız.
Yukarıda verdiğimiz bilgiler kadar SEO ve Anahtar kelime araştırması da oldukça önemli diğer iki ayrı başlıklarda konulardır.
6- Kullanıcı Deneyimini ( UX ) Optimize Edin
Siteniz yavaş veya yanıt vermiyorsa Adsense ile kazanç sağlayabileceğinizi düşünüyor musunuz? Bizce düşünmeyin, öyle bir şeyin olması oldukça güç. Kullanıcı deneyim, herhangi bir çevrimiçi reklamcılık kampanyasının merkezinde yer almaktadır. İsterseniz e-ticaret site sahibi olun, isterseniz içerik üreten bir blog sayfası, isterseniz de hizmet sağlayan bir web sitesi statünüzün hiçbir önemi yok. Önemli olan tek şey, kullanıcı deneyiminizi en üst seviyede tutmanız olacaktır.
Bir sitenin kullanıcı deneyimi ve kullanabilirliği, bir kullanıcının sitenizle ne kadar kolay etkileşim kurabileceğini ifade eder. İyi bir kullanıcı deneyimi oluşturmanın temellerini ise şöyle sıralayabiliriz;
- Mobil uyumluluk.
- Ulaşılabilirlik.
- İyi kurgulanmış bilgi yapısı.
- İncelenmesi kolay içerik yapısı.
- Hızlı yüklenen sayfalar.
- Gezintiyi kolaylaştıran yönlendirme bağlantıları.
Bunların Adsense ile alakasız olduğunu düşünüyorsanız büyük bir hata yapıyorsunuz demektir. Adsense ile kazanç sağlamak için temellerinizi ne kadar sağlam atarsanız o kadar etkili bir kazanç elde edebilirsiniz.
Bu yüzden yukarıda ki maddeleri göz önünde bulundurarak web sitenize en iyi şekilde optimize etmeyi deneyin. Bu konuda içerik üretiminin dışında teknik bilginiz yok ise profesyonel yardım almaktan çekinmeyin. Profesyonel yardım almak, süreci hızlandıracağı gibi olası yanlışlarınızın da önüne geçecektir.
Ek olarak sitenizin kullanımı ne kadar zor olursa hemen çıkma oranınız da o kadar yükselecektir. Hemen çıkma oranı artan bir web sitesinin SERP değerli de zarar görecektir. Google gözünde itibarsız kalmamanız adına profesyonelce dizayn edilmiş bir web sitesine fazlası ile ihtiyacınız var.

7- İzleyin ve Ölçümleyin
Çevrimiçi reklamcılığın en güzel yönlerinden birisi de hiç şüphesiz ki yapılan tüm işlemlerin veya aksiyonların takip edilebilir olmasıdır. Adsense internet üzerinden para kazanmanıza olanak sağlayan en güvenilir kaynak olarak gözükse de geliştirilebilir olması kazancınızı doğrudan etkilemektedir. Grafiklerinizi günlük olarak takip etmeniz izleyeceğiniz yol hakkında sizlere tam olarak bilgi verecek ve daha iyi adımlar atmanıza olanak sağlacaktır.
Adsense reklam performansınızı daha iyi optimize edebilmeniz için sizlere bazı metrikler toplayarak raporlamanıza olanak sağlamaktadır. Bunlar ise;
- Görüntülenen reklamlar
- Adsense tıklama oranı (TO)
- Adsense tıklama başına maliyet (TBM)
- Reklam konumu
- Adsense sayfa gösterimi
- Reklam tıklamaları
- Görüntülenen reklam birimleri
- Ziyaret başına reklam birimi
Sayfa gösterimlerinizden sitenizde ki aktif kullanıcılara kadar pek çok veriye hızlı şekilde ulaşabilmeniz için Adsense hesabınızı Google Analytics’e bağlamayı unutmayın.
Google Analytics yeni başlayanlar için göz korkutucu, karmaşık, içinden çıkılmaz gibi gözükebilir ama emin olun ki oldukça basit bir yapıya sahiptir. Özellikle Google bu konuda kullanıcılarına arayüzlerini oldukça basit tutmaktadır. Basit olduğu kadar kapsamlı olan bu araç ile birlikte web sitenizin ihtiyacı olan tüm aksiyonları takip edebilir, hareketleri not edebilir, stratejilerinizi ona göre oluşturabilirsiniz.
Google Adsense ile Kazanç Modellerini Geliştirin (BONUS)
Yukarıda paylaştığımız bilgiler dahilinde içeriklerinizi güncel tutar, doyurucu bilgiler sunar ve hedef kitlenize doğrudan adım atarsanız uzun vadede sürekli bir kazanç sağlamanız kaçınılmaz.
Tabi ki bunları yaparken farklı yatırım modelleri ile birlikte de bunu desteklemeniz kitlenizi daha kısa sürede oluşturmanıza olanak sağlayacaktır. Bunları sıralayacak olursak;
- İçeriğinizi oluşturmaya devam edin ve ilgili kişiler ile paylaşın.
- Web sitenizin reklamlarını yayınlayın.
- Duyarlı reklam birimleri kullanın.
- Web sitenizi adsense için oluşturmuş gibi görmeyin ve göstermeyin.
- Sosyal medya hesaplarınız da aktif olun ve kitleniz ile etkileşim halinde olun.
- Ziyaretçilerinizin kolay ulaşabileceği alanlara reklam yerleştirin ve reklam alanı olduğunu net şekilde belirtin.
- Deneme yapmaktan çekinmeyin.
- İçerik üretimi yaptığınız kategoriler de rakiplerinizi tanıyın ve onlarla etkileşime geçerek kendinizi tanıtın, kitleleriniz üzerinde ortak içerikler üretmekten çekinmeyin.
Yukarıdakiler de sizlerin adsense kazancınızı arttırmaya yönelik yapacağınız çalışmalara ek olarak hem sektörel hemde kitlesek olarak kendinize ve web sitenize yapacağınız yatırım stratejilerinden bazıları diyebiliriz. Bu stratejileri geliştirmek ve büyütmek tabi ki temelde sizin araştırmanıza bağlıdır. Ne kadar fazla araştırır, ne kadar fazla denerseniz yanlış dahi yapsanız doğruyu bulmanız o kadar kolay olacaktır.
O yüzden denemekten asla vazgeçmeyin, yanlış yapmaktan korkmayın. Google adsense Türkiye’de her ne kadar içerik üreticiler tarafından basit kazanç modeli olarak gözükse de hedeflenen kitleye doğrudan hitap ettiğinizde ve reklam verenler tarafından sevildiğiniz de kazançlarınız doğrudan artış gösterecektir.
Bu yüzden Google Adsense ile para kazanmak için öncelikli olarak kendi içeriğinizi sevmeli, kaliteyi elden bırakmamalısınız.
Kullanıcı deneyimi üst seviyede profesyonel bir blog oluşturmak istiyor ve Adsense ile kazanç sağlamaya bugün adım atmak istiyorsanız altta ki butondan iletişime geçebilirsiniz.

İnstagram Video Reklamları için 9 İpucu
İnstagram video reklamları
Covid 19 sürecinden sonra sıkça kullanılan reklam modelleri arasında yer almaya başladı. Özellikle fiziki satış yapan işletmelerin ürün ve hizmetlerini daha fazla kişiye sunmak istemesinden sonra instagram adeta mini Youtube platformuna döndü. Bu kötü mü? Tabi ki değil.
İşletmelerin daha fazla kullanıcıya hitap edebilmesi için farklı dijital pazarlama yöntemlerini denemek zorundalar. Dün bahsetmiş olduğumuz, işletmelerin dijital pazarlama da kullanacağı yöntemler de tam olarak bu konuyu geniş çaplı ele almakta.
Dilerseniz ilgili konumuza buradan inceleyebilirsiniz: İşletmeler İçin 7 Dijital Pazarlama Yöntemi
Tabi ki dijital pazarlamanın bir kolu olan instagram üzerinde pek çok firma da sadece resim paylaşmak ile yetiniyor. Ama ne yazık ki artık instagram algoritması değişti ve en son yaptığı bildirge ile birlikte kullanıcıların neye daha fazla eğilimi varsa ilgili aramaları o şekilde sunacağını resmen duyurdu.
Peki biz buradan ne anlıyoruz? Bir sayfanın tamamen videodan veya tamamen resimden oluşmaması gerekiyor. Peki ne yapacağız? Tabi ki her platformun bir algoritması olduğu gibi instagramın da algoritmasına saygı duyup onu anlamaya çalışacağız.
Yapılan son bildirgeden sonra bizim anladığımız ve kullanıcılarından istediği ise; Benim platformum üzerinden video’da resim de, İGTV özelliği ile de uzun video paylaşabiliyorsunuz, canlı yayın yapabiliyorsunuz. Bunların tamamını tüm fonksiyonları ile kullanın demenin resmileştirilmiş halini son güncellemesi ile birlikte instagram bizlere sundu.
Peki bunları yapmazsak ne mi kaybederiz? Hemen cevaplayalım; İnstagram yaptığı bildirge ile birlikte kullanıcıların alışkanlıklarına uygun olarak içerikler ve öneriler sunmaya başladı. Bu durumda sizler e-ticaret satıcıları veya kurumsal firma sahipleri her kişiye ihtiyacınız var. O halde birbirinden farklı türde içerik üretmek ve her içeriğin ilgili kişisine ulaşmanız gerekiyor ki, İnstagram algoritmasında yer edinerek önerilenler arasında bulunabilin.
Bu durumda karşımıza ne yazık ki bazı problemler çıkıyor, bunun da başında video içerikler ve sponsorlu video reklamları geliyor.
Bu duruma neden ne yazık ki diyorum? Çünkü biz Türk milleti olarak bir şeyi bilmeden ilgilenmek, kurcalamak ve kendimizce üretmekten mutluluk duyuyoruz. Bu durum ne yazık ki genlerimiz de mevcut.
Ama dijital pazarlama’da işler bizim istediğimiz gibi sürmeyebiliyor. Bu durumda ne yapmamız gerekiyor derseniz bu içerikte bugün instagram video reklamları ile ilgili 9 tane ipucunu sizlere sunacağız.

1- Kısa ve Basit Tutun
İnstagram video reklamları için gördüğümüz en büyük problemlerden birisi de videoları uzatarak sofistike bir hale getirmeye çalışmasıdır. Bu durum oldukça yanlıştır. Dijital kullanıcının psikolojisini anlamak, onlara uygun olarak içerik üretmek oldukça önemlidir.
Bu yüzden videoların içerisinde gereksiz uzatmalardan kaçınarak sadece amacınıza uygun cümleler seçmelisiniz. Bu durum izleyiciye doğrudan bilgi sunacaktır.
Genel araştırmalara baktığımız da video reklamlarında ki ilk 5 saniye oldukça önemlidir. Genel ağırlık instagram kullanıcısı önüne çıkan sponsorlu reklamların canlı ve dikkat çekici olmamasından dolayı ilk 5 saniye göz gezdirip ilerlediğini araştırmalar ortaya çıkartmıştır.
Bu durumda ilk 5 saniye sizin potansiyel kitlenize hitap edebilmeniz için oldukça önemli bir süre. Sizlere kısa gibi gelebilir ama dijital dünyanın büyüdüğünü ve her saniyemizin internet olduğu gerçeğini aklımızda tutarsak oldukça uzun bir süre. 🙂
Bu yüzden videolarınız da canlı ses tonu, kısa ve yalın bir anlatım tutmanız sizler için oldukça önemli ve ilk kurallardan birisidir.
Ayrıca bir araştırmaya göre yapılan sponsorlu reklamların %21.2 ‘si videolu sponsorlu reklamlar tarafından oluşmakta ve bu rakam diğer reklam modellerine göre 7.5 oranında daha fazla tıklama aldığı da kanıtlanmış.
Bir diğer konu ise hiç şüphesiz ki video reklamlarının altında kullandığınız içerik metinleri, buraya da yine video da olduğu gibi yalın ifadeler kullanmanız oldukça önemli. Bu durumu şöyle izah edebiliriz; instagram video reklamları oluştururken kullanacağınız metin, video içerisinde ki mesaj da 5. sınıf öğrencisinin anlayabileceği düzeyde olmalı. Sıradan, basit ve net.

2- Altyazıları Kullanın
Sosyal medya sponsorlu reklamlarında en çok öne çıkan bir diğer durumda video altında kullanılan açıklamalardır. Video akarken altta oluşan alternatif yazı modeli kullanıcıyı video içerisinde tutmakta ve daha fazla izlenmesini sağlamaktadır.
Genel analizlerde insanların %83’ü instagram videolarını sessiz izlemekte ve bunun %92’si mobil cihazlardan doğrudan erişim sağlamaktadır.
Bu oranı Dünya genellemesinde düşünebiliyor musunuz? Muazzam..
Reklamlarınızı her zaman için sizi anlayabilecek insanların izleyeceğinden emin olmayın, ne demek istiyoruz? Sağır veya dilsiz insanların da sosyal medya üzerinde varlığını sürdürdüğü gerçeğini bilmeli ve içeriklerimizi ona uygun olarak optimize etmeliyiz ki bizi kim izler veya kim dinlerse niyetimizi doğrudan aktarabilelim.
Bunun için alternatif araçlara ihtiyaç duyabilirsiniz, en önemlisi tabi ki bir video edit programı kullanmaktır. Bunun için dilerseniz profesyonel destek alarak içeriklerinize alt yazı ekletebilirsiniz. Bu tamamen kendi tercihinizdir ama video edit programı sayesinde videolarınıza hızlı şekilde alt yazı özelliği ekleyebilirsiniz.
Videolu sponsorlu reklamlarınız da kullanıcılar bazen söylediklerinizden ziyade yazılanları okumaktadır. Sesi açık olsa bile videonun sonuna kadar yazılanları takip etmektedir. Bu yüzden yazılar sizin videolarınızın daha fazla izlenmesi ve haliyle daha fazla etkileşim alması için olmazsa olmaz bir durum.
3- Dönüşümlerinizi Kurgulayın
İnstagram da dilerseniz video içerik dilerseniz normal içerik paylaşımı yapın veya sponsorlu reklam paylaşımı yapın, her aksiyonu sağlarsanız sağlayın karşılığı olması gerekmektedir.
Ne demek istiyoruz? Bir görsel üzerinden sponsorlu reklam oluşturdunuz. Bu noktada bir kullanıcı sponsorlu reklamınız üzerinden sitenize veya hizmetlerinize doğrudan erişim sağlamak için aksiyon gösterdi. İşte bu noktada sponsorlu reklamlar da kullandığınız yapının aynısı ile karşılaşması gerekmektedir.
Yine yurtdışı araştırmalarına baktığımız da aynı yapıyı kullanarak dönüşünü kurgulayan sponsorlu reklam modellerinde kullanıcıların büyük bir çoğunluğu e-ticaret siteleri için alışveriş eğilimi gösterirken hizmet sağlayanların iletişim formları ve call action butonları oldukça aktif şekilde aksiyon almış.
Tabi ki her zaman için sponsorlu reklam görselleri veya paylaşımlarınız da yer alan görseller ile doğrudan etkileşim içinde olması gerekmiyor. Bunu daha basite indirgecek olursak görsel üzerinde ki bir slogan veya bir logo da aynı şekilde benzerlik göstermesi durumunda alınacak reaksiyon aynı oranda olacaktır.
4- Alışveriş Özellikli Video Reklamları Oluşturun
Türkiye’de bu durum her ne kadar kullanılıyor olmasa da bazı markalar bu noktada farklı çalışmalar ile birlikte instagram shopping özelliğini açmış ve kullanmakta.
Yakın zaman da instagramın Türkiye pazarına da açmayı planladığı özellik sayesinde artık ürünleri doğrudan instagram üzerinden etiketleme yaparak fiyat girecek ve satışa sunabileceğiz. Bu durum satışları doğrudan etkileyeceği gibi gereksiz DM yoğunluğunun da önüne geçecektir.
Fakat elimizde hala video içeriklerine alışveriş özelliği tanımlama imkanı bulunmaktadır. Bu durumda oluşturduğumuz içeriklerimizi katalog reklam modellerini seçerek oluşturabilir, doğrudan alışverişe yönlendirebiliriz.
Bunun kurgusunu yapmak tabi ki sayfadan sayfaya değişiklik göstermektedir. İnstagram katalog reklamı için farklı bir konuda geniş bir yer verebiliriz.

5- İnfluencer’lar İle Birlikte Takım Olun
İnfluencer reklam modeli son dönemler de özellikle son 1.5/2 yıldır aktif olarak uygulanan modellerin başında yer almaktadır.
Özellikle Türkiye pazarında teknolojik anlamda hizmet veren firmaların büyük çoğunluğu bu alanda influencerlar ile birlikte çalışma yapmaktadır. İşlerinizi büyütmek için ise oldukça etkili bir yöntemdir.
Tabi ki bu noktada nasıl bir influencer ile çalışacak ve nasıl bir reklam veya hizmeti tanıtmasını isteyeceksiniz, önemli olan nokta burası aslında. Genç nüfusun daha yoğun olduğu ve takipçi sayısının büyük bir çoğunluğu lise öğrencilerinin oluşturduğu bir influencer ile birlikte yüksek fiyatlı ürünler pazarlayamaz veya satışa döndüremezsiniz.
Bu noktada stratejik davranmalı, geniş bir analiz yaparak size uygun olan kitleyi ve bu kitleye sahip olan influencer ile iletişime geçmelisiniz.
6- Yeniden Pazarlama ( Remarketing ) Yöntemini Uygulayın
Eğer soğuk satış yapıyorsanız yani yeni kullanıcılara ulaşmaya çalışıyorsanız bu noktada kendinizi insanlara sunabilmek için videolarınızı biraz derinleştirebilir, kim olduğunuzu anlatabilirsiniz. Ürün ve hizmetlerinizi daha geniş bir zamana yayabilirsiniz.
Bu yeni insanların sizleri tanımasına veya fikir edinmesine imkan sağlayacaktır. Fakat amacınız satış yapmak ve mevcut e-ticaret sitenizin daha fazla ziyaret edilmesi ise bu durumda yenilenen reklam modelini kullanmanız gerekmektedir.
Biz buna kısaca dijital ajanlık diyoruz. Müşterileriniz veya ziyaretçilerinizin sürekli olarak attığı adımları net bir şekilde incelemek, takip etmeniz oldukça önemlidir. Bu noktada Türkiye’de çok kaliteli çalışmalar yapan kişi-kurumlar mevcut. Attığınız adımı sizlerin gölgesi gibi takip ediyor ve sürekli olarak karşınıza çıkabiliyor.
İşte tam olarak remarketing olayı budur. Sizi görmezden gelmemelerini sağlamak ve unuttukları bir şeyleri onlara tekrar hatırlatarak sonuca ulaştırmaktır.
Bunu nasıl ticaretinize döndürebilirsiniz? Sepetini yarım bırakmış kullanıcıları hedefleyerek onlara göre kısa ve net bir şekilde sepeti neden tamamlamaları gerektiğini anlatan bir video hazırlayabilir, hatta geri dönüşlerini sağlamak için video içerisinde indirim kuponu sunabilirsiniz.
Bu noktada web sitenizden çıkan veya sepette ürün bırakıp terk eden kullanıcıların %70’i doğrudan sizlere geri dönüş sağlayacak ve sepetini tamamlama eğilimi gösterecektir.

7- Videonuzu Anlatan Küçük Görselleri Optimize Edin
Bir çok reklam veren ne yazık ki instagramın mobil verdi iken kullanıcıya videoyu otomatik oynatmadığını bilmiyor. Bu yüzden videolarının öne çıkan görsellerini optimize etmiyor ve o şekilde yayınlıyor.
Genç nüfusun büyük çoğunluğu ise mobil verisi ile birlikte sadece ihtiyacı olan veya dikkatini çeken reklamları izliyor. Bu noktada öne çıkan görsellerinizi olabildiğine optimize edebilmek ve potansiyel kitlenizin anlayabileceği şekilde hazırlamanız gerekiyor.
Tabi ki bunu yaparken yine instagram algoritmasını göz önünde bulundurmanız gereken 2 kuralı mevcut. Bunları kısaca belirtecek olursak;
Kural 1: Video reklamları paylaşırken veya hazırlarken Facebook ve İnstagram da geçerli olan %20 metin doluluk oranını göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Eğer hazırladığınız görselin %20’si veya daha fazla kısmı yazı içeriyorsa bu genel kitlenize erişiminizi kısıtlandıracaktır.
Ayrıca reklamınızı yayınlamak sizlere daha pahalıya gelecektir. Bu yüzden %20 metin kuralını göz önünde bulundurmanız her iki platform için oldukça önemlidir.
Kural 2: Dönüşüm ihtimalini düşünerek öne çıkan görselleriniz ile sunumunuz arasında benzerlik taşımanız oldukça önemlidir. Kullanıcılar reklamlarınıza tıkladıktan sonra arka planda göreceği görüntü veya erişeceği web sitesi ile arasında benzerlik kurmaları oldukça önemlidir.
Bunun için site de kullandığınız yazı karakteri, font büyüklüğü, bol içerikler, logonuz, sloganınız yada ikisi arasında benzerlik sağlayacağınız herhangi bir materyal olabilir.
8- En İyi İçeriğinizi Birkaç Saniyede Yerleştirin
İnsanlar videolarınıza denk geldi veya plat butonuna bastı diye tüm videoyu izlemek zorunda değildir.
Bu yüzden videolarınızda ilk 5 saniye oldukça önemlidir, bunu yazının başında belirtmiştik. Bu 5 saniye içerisinde müşterilerinizin ihtiyaçlarına nasıl çözüm sunabileceğinizden veya sattığınız bir ürünü neden sattığınızdan ve neden satın alınması gerektiğinden bahsedebilir veya onlara merak uyandıracak bir sahne oluşturabilirsiniz.
Ekstra olarak gereksiz bilgiler ile kesinlikle uğraşmayın. Olabildiğine hızlı ve yalın şekilde amaca uygun sunum yapın. Videolarınızı keşfet ekranında gören veya görecek bir kişi yine söylediğimiz gibi ilk 5 saniye içerisinde videonuza tepki verecektir.
Bu ilk saniyeleri en iyi şekilde değerlendirmeniz halinde kullanıcı videonuzu geçmeyecek ve sonuna kadar izleme eğilimi gösterecektir. Amaca uygun ve gereksiz uzatmaları koymayarak yalın bir içerik sunduğunuzda etkileşime geçmesi, satın alma eğilimi göstermesi de büyük bir oranda araştırmalarda karşımıza çıkmaktadır.

Yukarıda görmüş olduğunuz görsel ise ilk saniyesinde bir sihirbazın parmakları ile birlikte kare çizmesi ile başlıyor, beraberinde animasyon desteği ile birlikte pencere çiziyor ve verilmek istenen mesaj ilk 10 saniye içerisine sığdırılıyor.
İşte bu %100’lük bir dönüşün ilk saniyesin de kullanıcısını nasıl etkileyeceğini bilen bir reklam modelidir. ( Oldukça beğendiğimiz bir reklam çalışmasıdır. )
9- Tek Amacınız ve Hedefiniz Olsun
Bunu sadece sponsorlu reklamlar için düşünmek oldukça yanlış. Genel olarak instagram üzerinde paylaştığınız her görsel ve videonun bir kitlesi olmak zorundadır.
Sizler yolunuzu belirlemediğiniz sürece o yolda yürüyen insanlar tarafından fark edilir olmanız oldukça güç.
Çoğu zaman sponsorlu reklamları veya standart paylaşımları incelediğimiz de karşılaştığımız durumların başında çok hedef yönlendirmesi görüyoruz. Peki nedir bu? İncelemelerimiz de görüyoruz ki insanlara; Beğen, yorum yap, paylaş, arkadaşını etiketle, kaydet gibi birbirinden farklı hedefleme ve yönlendirme yapılıyor.
İşte bu noktada kullanıcıya çok fazla seçenek sunmak, onu hem yoracak hemde sıkacak ve hiçbir eylemde bulunmadan ayrılmasına neden olacaktır. Bu yüzden hedeflemeleriniz ve amacınız tek olmalı, paylaştığınız videonun veya resmin en çok beğenilmesini mi istiyorsunuz yoksa sadece yorum yapılmasını mı? Buna net bir karar vererek o doğrultuda adım atarsanız karar yoğunluğu daha aza indirmiş ve insanlardan beklediğiniz geri bildirimi daha sınırlı tutmuş ve başarıya ulaşma yüzdeniz daha fazla olur.
Yine e-ticaret sitesi üzerinden bir örnek ile pekiştirecek olursak, instagram video reklamları her ne kadar hazırlanarak paylaşılırsa paylaşılsın, sizin orada ki tek amacınız sitenize ziyaret edilmesi ve ürünlerinizi sergilemeniz olmalıdır. İnsanlara gereksiz yere, yorum yapmalarını, arkadaşlarını etiketlemelerini veya beğenmeleri gibi gereksiz hedeflemeler ile meşgul etmemelisiniz.
Fakat kullanıcılar ürünleriniz ile ilgili yorum yapmak isterse onlara hızlı şekilde geri dönüş sağladığınızdan emin olun, kullanıcılar anlık reaksiyonlardan etkilenir ve daha fazla etkileşime geçmek isterler.
Bu yüzden çalışmalarınızda bu kıstası kesinlikle göz ardı etmemelisiniz.
Şimdi Kazanan Reklam Modeli Oluşturmanın Tam Zamanı!
Yukarıda paylaştığımız 9 madde ile birlikte başarılı bir kampanya oluşturmak için hazırsınız! Bu noktadan sonra yukarıda ki süreci eksiksiz şekilde uygulamak ve tüm detayları göz önünde bulundurmak olacaktır.
Artık başarılı bir reklam videonuz var ve sitenize trafik çekerek satış yapmaya hazırsınız! Tebrikler. 🙂
Eğer bu alanda başarılı değilim ve profesyonel olarak sosyal medya yönetimi konusunda destek almam gerekiyor diyorsanız altta ki buton üzerinden hızlı şekilde iletişime geçebilir, dilerseniz mağazamızdan paketlerimizi inceleyebilirisniz.

İşletmeler İçin 7 Dijital Pazarlama Yöntemi
Dijital pazarlama yöntemi veya yöntemleri her geçen gün daha fazla önem arz etmeye başladı. Bunun en büyük nedenlerinden birisi de hiç şüphesiz ki Covid 19 sonrasında normalleşme sürecine ayak uydurmaya çalışan işletmelerdir.
İşletmelerin Corona virüs öncesinde ki rutin seyrine dönebilmeleri ise ne yazık ki dijitalleşen Dünya’da pek mümkün gibi gözükmüyor. Bundan dolayı sürekli olarak araştırmalar, yenilikler ve alternatifler değerlendiriliyor, deneniyor.
Bugün ki içeriğimiz de işletmelerin 7 farklı dijital pazarlama yöntemini kullanarak potansiyel kitlelerine nasıl ulaşabileceği ve bu hedef kitleye ulaşabilecekleri alternatifleri değerlendireceğiz.
Küçük, orta veya büyük işletmeler, Covid 19 salgını nedeni ile birlikte ayakta kalmak için doğru fırsatı atıyor. Dijitale olan güvenin artması ile birlikte insanların sosyal mecralarda daha fazla zaman geçirmesi de firmalar tarafından sürekli olarak araştırılmakta. Yurtdışında yapılan bir araştırmaya dayanan makalemiz de işletmeler için 7 maddeyi sırası ile inceleyelim.
İçeriğimize geçmeden önce yurtdışında yapılan araştırmadan elde edilen sonuçları paylaşarak yazımıza devam edelim.
Araştırma sonucunda elde edilen bulguları alt kısımda ki görselden inceleyebilirsiniz.

Yukarıda ki içerik İngilizce ve direk araştırmanın içerisinden alınmış bir bölüm olduğundan dolayı dilerseniz Türkçe olarak alt kısımdan maddeler halinde inceleyebilirsiniz.
Dijital pazarlama araştırmasının Türkçe hali;
- Hemen hemen tüm küçük işletmeler (% 88), müşterilere ulaşmak için çevrimiçi çabaların önemini gösteren sosyal medyaya yatırım yapıyor.
- Küçük işletmelerin yaklaşık yarısı (% 54), müşterileriyle kişisel bağlantılarını kolaylaştırmak için e-posta pazarlamasını kullanıyor.
- Küçük işletmeler, içerik sunumlarını güçlendirmek için web sitesi pazarlamasını (% 56) daha fazla kullanmayı planlıyor.
- 2020’de küçük işletmeler, tüketicilerin ilgisini çekmek ve onları cezbetmek için video pazarlamayı (% 32) kullanıyor.
- Maliyetleri düşürmek için, küçük işletmelerin yarısından fazlası (% 63) ek sorumluluklarının yanı sıra dijital pazarlama üzerinde çalışan şirket içi çalışanlara güveniyor. Yalnızca% 16’sı, tek rolü dijital pazarlama olan şirket içi dijital pazarlamacıları kullanıyor.
- Küçük işletmelerin yaklaşık üçte ikisi (% 63) hala basılı pazarlama gibi geleneksel pazarlama hizmetlerini kullanıyor, bu da bu stratejilerin hala pazarlamanın etkili bir kullanımı olduğunu gösteriyor.
- Küçük işletmelerin dörtte üçünden fazlası (% 76), dijital pazarlama çabalarının hedeflerine ulaşmada etkili olduğuna inanıyor.
- 2020’de dijital pazarlama için en önemli 5 hedef, potansiyel müşterileri dönüştürmek (% 19), web trafiğini artırmak (% 17), gelir oluşturmayı desteklemek (% 15), marka ve müşteri katılımını artırmak (% 14) ve yüksek hacim oluşturmaktır. Nitelikli potansiyel müşteri (% 14). Doğru hedef, iş ihtiyacına göre değişir.

İşletmeler için 7 Dijital Pazarlama Yöntemi
- Güçlü bir sosyal medya varlığı oluşturmak.
- Müşteriler ile sürekli olarak bağlantı kurabilmek adına e-posta pazarlaması.
- Web site optimizasyonu ve geliştirilmesi.
- Video içerik üretimi ve pazarlaması.
- İş ortaklıkları kurmak ve dijital beraberlik yakalamak.
- Basılı pazarlama modellerinden yararlanmak ve desteklemek.
- İşletmenin genel amacını belirlemek.
1- Güçlü Bir Sosyal Medya Varlığı Oluşturmak
Normalleşme sürecinde olduğumuzdan dolayı tam anlamı ile tüm sektörler faaliyette ne yazık ki değil. Bundan dolayı yüz yüze pazarlama modeli bazı sektörler için pek mümkün gözükmüyor. Bundan dolayı müşterilerinize ulaşmanın en doğru yolu sosyal medya ve dijital pazarlamadan geçiyor.
Güçlü bir sosyal medya varlığı oluşturmak sizi doğrudan müşterilerinize ulaştırmakla kalmaz, kalıcı ve kaliteli bir itibar da oluşturmanıza imkan sağlamaktadır.
Bundan dolayı ister yüz yüze iletişim imkanınız olsun, ister olmasın bir işletme sahibi veya yöneticisi iseniz sosyal medya ve dijital pazarlama kanalları sizler için vazgeçilmez hedefe ulaşma aracıdır. Günden güne dijitale duyulan güvende kendinize bir yer edinmek, farkındalık yaratmak ve potansiyel kitlenize ulaşmak oldukça önemli bir etken.
Yaş Aralığı Olmaksızın Sosyal Medya’da Herkese Hitap Edin
Yaş aralığı ne olursa olsun sosyal medya ve araçları herkesin hayatının vazgeçilmezi. Bundan dolayı hedef kitle belirlemeden önce sürekli olarak geniş kitleye hitap etmeye özen göstermeniz gerekmektedir.
Belli bir noktaya ulaştıktan sonra kitlenizi daha niş bir alana yöneltebilir olsanız da genel amacınız sosyal medya üzerinde varlık gösteren herkes tarafından bilinir olmaktır.
Burada dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ise herkese karşı aynı şekilde paylaşım yapılmayacağı veya her yaş grubundan aynı tepkiyi ve sonuç alınmayacağıdır. Bundan dolayı sosyal medya planlaması yaparken olabildiğine geniş çaplı düşünmeli ve sürekli olarak güncel içerikleri takip etmelisiniz.
Video içeriklerinden, profesyonel hazırlanmış postlara, kaliteli görsellerden, lifestyle içeriklere kadar pek çok farklı alternatifi değerlendirmeli ve hepsini bir bütün olarak ele almalısınız.

2- Müşterilerle Bağlantı Kurabilmek İçin E-Posta Pazarlaması Yapın
Dijital pazarlama yöntemi olarak her ne kadar eski ve çağ dışı gibi gözükse de e-posta pazarlama yöntemi hala en güçlü pazarlama araçlarının arasında yer almaktadır. Ne yazık ki ülkemiz de e-posta pazarlaması tam olarak kıymet bilmemekle birlikte nasıl bir yol izleneceği de bilinmemektedir.
Bu noktada profesyonel destek almanız sizlerin yararına olacağı gibi genel olarak dijital pazarlama araçları arasında en çok tercih edilenler arasındadır. Bir düşünün.. Gün içinde kaç kere e-posta hesabınıza bakıyorsunuz? Bizler cevap verelim, günün her saati.. Her 15 dakika’da bir. 🙂
Buradan yola çıkarsak, dijital pazarlama araçları arasında göz ardı edilmeyecek kadar kaliteli bir yapıya sahip. İşletmeler de bu noktada mevcut ürün ve hizmetlerini doğru optimizasyon, doğru içerik ve kaliteli bir sunum ile birlikte hedef kitlesine doğrudan ulaştırabilir, fazlası ile yüksek seviye de geri dönüş alabilir.
Buna ek olarak e-posta pazarlaması ile birlikte marka bilincinizi oluşturabilir, web sitenize, sosyal medya hesaplarınıza dilerseniz direk işletme adresinize veya telefonunuza yönlendirmeler yapabilirsiniz.
Araştırmaya göre iş adamlarının %80’i e-posta pazarlamasının gücüne inanıyor ve çevrimiçi satın alımların %50’si e-posta pazarlamaları üzerinden geldiğini belirtiyor.

3- Web Site Geliştirmesi ve SEO Yatırımları
Dijital pazarlama yöntemi denilince akla gelecek ilk seçenek hiç şüphesiz ki SEO‘dur. SEO bir web sitesinin bel kemiği olmakla birlikte Google üzerinde ki varlığını daha iyi bir noktaya taşıması için olmazsa olmaz çalışma modelidir.
Bilindiği üzere Google üzerinde ki aramalar sonucunda potansiyel müşterilerimize doğrudan erişim sağlarız, bunun için iyi bir optimizasyon ve kaliteli SEO çalışması ile birlikte satışlarınızı ve potansiyel kitlenizi doğrudan arttırabilir, geliştirebilirsiniz.
Bir web siteniz yok mu? İşte bu noktada büyük kayıplar yaşıyorsunuz. Hangi türde işletme olursanız olun, web sitesi bir markaya itibar, dijital güven ve satın alma arzusu yüklemektedir. İnternet kullanıcılarının instagram veya facebook üzerinde incelediği bir ürün ve markayı ilk önce Google üzerinde arayarak kurumsal web siteleri veya herhangi bir şikayetleri var mı diye aradıklarını biliyor muydunuz?
İşte bu noktada profesyonel bir web sitesi sizin için olmazsa olmazlar arasındadır. Kurumsal web siteniz ile birlikte hedef kitlenize doğrudan erişim sağlayabilir, sosyal medya araçlarınızı destekleyerek güçlendirebilirsiniz.
Dijital pazarlama yöntemi arasında yer alan SEO ile birlikte satışlarınızı beklemediğiniz, hayal edemediğiniz noktalara taşımanız ise oldukça mümkün. Önemli olan en birincil kural ise kaliteli bir yapı üzerinde ilerlemek ve SEO çalışmasını profesyonel şekilde yapmaktır.

Profesyonel SEO paketlerimizi inceleyerek kredi kartınız ile online olarak satın almak için paketlerimizi inceleyebilirsiniz. İlgili paketlerimizi incelemek için MAĞAZA bölümüne göz atabilirsiniz. Mağazaya gitmek için TIKLAYINIZ
4- Video Pazarlamayı Kullanmaya Başlayın
Günümüz de video içerik üretimi oldukça arttı. Bu artışın bir yenisi olan ve Google tarafından resmen duyurulan Tik Tok videolarının artık Google üzerinde ki aramalarda gözükecek olması. Demek oluyor ki, Dijital pazarlama yöntemi için bir yeni alternatif daha ortaya çıktı. 🙂
Genel olarak baktığımız zaman insanlar günlerinin büyük bir çoğunluğunu sosyal medya veya Youtube üzerinde video izleyerek ve içeriklere göz atarak geçiriyor. Bunun en büyük sebeplerinden birisi de yukarıda belirttiğimiz gibi herkes için aynı düzenin olmaması. Yani kimisi tarafından post incelemek ve tasarımsal yapıya göz atmak daha keyif verirken kimisi dinlemek ve izlemek taraftarıdır.
Sizler ister yerel işletme olun, ister uluslararası işletme isterseniz dijital pazarlama yaparak e-ticaret ile uğraşın bu kural ve içeriğin tamamı bizler de dahil olmak üzere hepimiz için geçerli kurallardır.
Dijitalde ki varlığımızı sürdürmek ve daha iyi bir noktaya taşımak için farkındalık yaratmak, olmayanı oluşturmak veya var olanı daha iyi bir noktaya taşımak dijital savaşı sürekli kılmak sektörlerin geleceğinde olmazsa olmazlar arasında.
O yüzden bugünden paçaları sıvayarak dereye girmek herkes için hızlı bir adım atmak olacaktır. 🙂
Video içerikleri oluştururken dikkat etmeniz gereken bazı durumlar mevcut. Öncelikli olarak Youtube içerikleri üretmek veya İnstagram üzerinde İGTV içerikleri üretmek birbirinden farklı şeylerdir, bunlar için farklı optimizasyon ayarları ve farklı yol haritaları mevcuttur.
Ama genel olarak değerlendireceğimiz zaman dikkat etmemiz gerekenler sırası ile;
- Kişilere doğru bilgi aktarımına kesinlikle özen gösterilmeli.
- Bir ürün veya hizmet tanıtılıyorsa bunu en iyi şekilde kullanıcının kafasında soru işareti bırakmadan paylaşmalı.
- Takipçiler veya izleyenler ile samimi bir üslup kurulmalı ( Bunu abartmamak kaydı ile )
- Anlatılacak konuya her açıdan hakim olmak ve akıcı şekilde video içeriklerini hazırlamak.
- Video içeriklerinin oluşturulacağı alanın göze hitap etmesi ve sunucunun giyiminin özenli olması.
- Paylaşılan başlıkların dikkatle seçilmesi ve anlatılan konuyu en iyi şekilde ifade etmesi.
- İzleyenlere ek okur severler için içeriklerin altında ki açıklama kısımlarının tek tek dikkatli şekilde hazırlanması.
Gibi başlıca durumları video içerik üretimi için sıralayabiliriz. Bunlar bir işletme veya e-ticaret site yöneticisinin gözüne çok ağır işler gibi gelebilir, kısmen haklılık payları da mevcut. Ama unutulmamalıdır ki günden güne dijitalleşen Dünya’da şekil almak oldukça önemlidir.

5- İş Ortaklıkları Kurun ve Dijital Beraberlik Oluşturun
Dijital birliktelik oluşturmak her zaman için önemli bir konudur. Bu noktada ” X sayfa veya X firma benim rakibim, ben onunla iş yapmam ” diye düşünmeyin. Unutmayın ki; Birlikte kuvvet doğar.
Bu yüzden birliktelik kurmaktan ve rakipleriniz ile tanışmaktan kesinlikle çekinmeyin. Sektörde ki varlığınızı sürdürmek için en doğru hamle rakibinizin yanında yer almanız olacaktır. Unutmayın ki, onları gören sizleri de görecektir. Bu noktada iş ortaklıkları oluşturabilir, siteler arası trafik paylaşımı yapabilir, sosyal medya üzerinde ortak projeler ve etkinlikler hazırlanabilir.
Birlikte atılacak her adım iki taraf içinde doğru bir hamle olacak ve iki tarafa da %100 bir etki sağlayacaktır.
Bunun yanı sıra sektörde ki bilinirliğinizi arttırmanız rakipleriniz tarafından tanınmanız sizlerin de bireysel olarak söz sahibi olmanıza imkan sağlayacaktır. Bu yüzden markalaşmaktan ve birliktelik kurmaktan çekinmeyin.
6- Basılı Pazarlama Yöntemlerinden Yardım Alın
Her ne kadar dijitalleşen bir Dünyada’da olsak fiziki ürünler ve doğrudan pazarlama etkili bir yöntemdir. Bunu ürün ve hizmetlerinizden ziyade sosyal büyümenizi destekleyecek şekilde optimize etmek ve kurgulamak sosyal medyada ki varlığınızı arttıracağı gibi web sitenize de doğrudan etki edecektir.
Buda dolaylı yoldan ürün ve hizmetlerinizi pazarlamanıza, satmaya ve akılda kalıcılığa etki edecektir. Broşürden mi bahsediyoruz? Hayır. 🙂 Anlatmak istediğimiz bilboard reklamları, anlatmak istediğimiz sizleri takip eden kişilere kupa bardak hediyesi veya sizleri temsil edecek olan herhangi bir materyal.
Bu tür farklı alternatifler ile birlikte dijital mücadelenizi desteklerseniz her zaman için tercih edilir ve süreklilik sağlarsınız. Bizler de Kocaeli web tasarım alanında dönem dönem yaptığımız etkinlik, kampanya ve sosyal projeler ile birlikte yerel işletmeleri desteklemekte birliktelik sağlamaktayız. 🙂
7- İşletmenize Bir Hedef Belirleyin ve Odaklanın
Bu maddeye kadar Dijital pazarlama yöntemlerinden çokça açıklayarak bahsettik. Yukarıda dijital pazarlamayı ve sosyal medyayı çok yönlü kullanarak devam edin demiştik, ilk maddemizde. Ama bir gerçek var ki oda mevcut optimizasyonlarınızı ve genel amacınızı tek bir hedef üzerine odaklamaktır.
Geniş çaplı yapılan çalışmaların sonucu her zaman tek bir noktaya çıkmalıdır. Bunun için yapacağınız odaklamalar oldukça önemlidir. Müşterilerinizi ve potansiyel kitlenizi tanımanız, onların yaptıklarını yapmak, hareketlerini takip ve taklik etmek oldukça önemli bir etkendir.
Karşınızda ki insanı ne kadar iyi tanır, ona göre adım atarsanız size gelişi ve dijital güveni de o kadar fazla olacaktır. Bu yüzden yaptığınız çalışmaları ve attığınız adımları karşınızda ki kitleyi tanıyarak, onları analiz ederek atmalısınız.
Bu noktada kullanılacak pek çok farklı alternatif ve metrik bulunmaktadır. Dilerseniz alt kısımda yer alan A’dan Z’ye Dijital Pazarlama kitabımızı indirerek ücretsiz şekilde metrikleri inceleyebilir, kendi yol haritanızı oluşturmak için nereden başlayacağınızı bulabilirsiniz.

Ücretsiz PDF Kitabımıza sahip olmak için bağlantıyı tıklayın
SONUÇ:
Günden güne büyüye dijital Dünya’da kendinize ve işletmenize doğru olan Dijital pazarlama yöntemi veya yöntemlerini oluşturmak oldukça önemlidir. Bunun için Dijital pazarlama yöntemi içeriğimizde ki konulara doğrudan uygulamak ve yol haritası oluşturmak size fiziki ticaretleriniz de e-ticaret sitelerinizde artı yönde etki edecektir.
Bunun dışında yukarıda ki süreçler sizlere ağır geliyor, altından kalkamayacağınızı düşünüyorsanız her zaman için profesyonel yardım almaya özen gösterin. ” Bir tanesini de yapmayayım bir şey kaybetmem ” demeyin! Emin olun ki göz ardı ettiğiniz noktadan fazlası ile kayıp yaşayacaksınız.
Başarılı bir süreç oluşturmak ve işletmenizi e-ticaret sitelerinizi veya kurumsal web sitelerinizi doğrudan potansiyel kitlenize ulaştırmak için;
- Sosyal medyayı en etkin şekilde kullanmak.
- Ürün ve hizmetlerinize yönelik olarak sürekli video içerik üretmek.
- Takipçi ve potansiyel kitleniz ile etkileşim halinde olmak için e-posta içerikleri oluşturmak ve pazarlamak.
- SEO çalışmaları ile birlikte web sitenizin dijitalde ki varlığını en iyi noktaya getirmek.
- Takipçi ve potansiyel kitlenize uzmanlık alanlarınız hakkında bilgi sunmak ve fayda sağlamak.
- Rakipleriniz ile el ele olarak birliktelik sağlamak ve pazar da söz sahibi olmak.
- Alternatif araçlar araştırarak, değerlendirerek, kullanarak deneyim edinmek.
- Yatırımlarınızı çok yönlü yaparak her kanal üzerinde varlığınızı en iyi noktaya taşımak.
Dijital pazarlama yöntem veya yöntemlerinizi sizler de yorumlar bölümünde belirterek bizlere ve okurlara katkıda bulunabilir, içeriğimizi zenginleştirebilirsiniz.
Ayrıca sosyal medya hesaplarımızdan bizleri takip ederek en güncel içeriklerimizden haberdar olabilir, ücretsiz sunduğumuz video eğitimlerimiz, Pdf kitaplarımız ve özel metot paylaşımlarımızdan haberdar olabilirsiniz. 🙂
Profesyonel destek almak ve varlığınızı iyileştirmek için WhatsApp üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

SEO Ajansı ve E-Ticaret Sitesi 2020
SEO Ajansı korona virüs sonrasında Dijital pazarlama da büyük oranda rol oynamaya başlamış ve bu noktada tüm kişi, kurum ve kuruluşlara profesyonel olarak destek sunmaya başlamıştır. SEO ajansları genel olarak her bölgede bulunsa da fikizi ticaretlerin yanı sıra dijital stratejilerini iyi oluşturması elzem bir durumdur.
Çünkü SEO yani arama motoru optimizasyonu Google sanatıdır. Bu sanatı iyi şekilde icra edebilmek oldukça önemli ve aranan özelliklerin başında yer almaktadır. E-ticaret siteleri de her zaman için SEO çalışmasına ihtiyaç duymaktadır.
Genel de Türkiye’de bu noktada çok fazla yanlış düşünce ve algı mevcut. Bu içeriğimiz de bir e-ticaret sitesi neden seo ajansına ihtiyaç duyar, SEO firmaları ne gibi avantajlar sağlar bunlara değineceğiz.

SEO Ajansı Ne İş Yapar?
Seo firmaları genel olarak Google arama motoru optimizasyonu hizmeti vermekte olup, alternatif olarak e-ticaret site kurulumu, grafik tasarımı hizmeti, sosyal medya yönetimi gibi alternatif hizmetler de sunmaktadır. Ama genel olarak öncelikleri her zaman için SEO yani arama motoru optimizasyonudur.
Bu 3 kelimelik hizmet nasıl oluyor da bir ajans kurulumuna kadar gidiyor diye aklınızdan geçiriyor olabilirsiniz hemen cevaplayalım; SEO demek, dijital bir savaş demektir. Sürekli olarak etkin olmak, sürekli olarak yenilikçi olmak ve sektöre uygun olarak strateji geliştirmek anlamına gelmektedir.
Firma sahipleri ve e-ticaret yöneticileri genel olarak işin teknik kısmına bakmamakla birlikte bir süre sonra “satışlarım neden artmıyor, yada satışlarımı nasıl arttırabilirim” gibi soruları kendilerine sormakta ve cevap aramaktadırlar.
Bu soruların temelinde aslını sorarsanız pek çok neden yatabilir, SEO çalışmasından önce sağlam inşa edilmiş bir web sitesi olması her zaman için önemli bir konudur. Web siteniz iyi olmadan yapacağınız veya yaptıracağınız SEO çalışmaları hiçbir zaman site tam anlamı ile fayda sağlamayacaktır.
Bu yüzden SEO çalışmalarını yaptırmadan önce veya bir SEO Ajansı ile çalışmaya başlamadan önce web sitenizin hazır olup, olmadığını sorgulamalı, eğer eksikleri mevcut ise düzenleme ve revize çalışması yaptırmalısınız.
Kocaeli web tasarım alanında faaliyet gösteren firmamız başta Kocaeli olmak üzere Türkiye’nin her yerine aktif olarak hizmet sunmaktadır. 100’ü aşkın referansı ile adım adım büyümeye devam etmekedir.

E-Ticaret Sitesi için SEO Şart mı?
E-Ticaret sitesi kurma kararı aldığınız da veya e-ticaret sitesi kurduğunuz da yapacağınız ilk iş herkesin olduğu gibi ürün yüklemek olacaktır. Bu nokta yanlış diyemeyiz ama her zaman için ilk önceliğiniz ürün yüklemek olmamalıdır.
E-ticaret sitesi için öncelikli olarak iç seo ayarları yapılmalıdır. Kullandığınız altyapı hangisi olursa olsun iç seo ayarları her site için gerekli bir çalışma türüdür. Google botları sitenizi iyi analiz edebilmek için optimizasyonu sağlam ve düzgün bir şekilde yapmanız veya yaptırmanız gerekmektedir.
Bu aşamayı tamamlamak için ise tabi ki SEO yani arama motoru optimizasyon ayarları yapılmak zorundadır. Bu işlemler sonrasında satışa başladığınızda karşınıza çıkacak durumların başında “rekabet” gelmektedir.
Rekabetin yüksek olduğu yerlerde farkındalığınızı ortaya koyabileceğiniz belli başlı alanlar vardır. Bunları dilerseniz kısaca inceleyelim.
Google Adwords ile Reklam Vermek: Google ADS reklam vermek için en kolay yöntemlerden birisidir. Ama unutulmamalıdır ki Adwords her zaman için size parasal olarak fayda sağlar. Reklam bütçeniz var olduğu sürece kelimeleriniz de üst sıralarda yer alabilir ama bütçenizin bittiği gün tarihin karanlık sayfalarına gömülebilirsiniz.
Bunun yanı sıra Google ads’nin olumsuz yönlerinin başında haksız tıklama gelmektedir. Google ne yazık ki bu noktada olumlu yada olumsuz hiçbir şekilde müdahale etmemektedir. Kendi paneliniz üzerinden tıklamaları takip etmeli, haksız tıklamaları tespit ederek engellemelisiniz. Bu engellemeyi yapmayarak gözden kaçırdığınız da dakikalar içerisinde belki 5000 TL’lik reklam bütçeniz bitebilir, bir gün içinde varlığınız ile yokluğunuz bir olabilir.
Bu yüzden Google ADS reklamları her zaman için takip gerektiren ve sürekli analiz edilmesi gereken bir mecradır. Bu noktada teknik bilginiz yoksa profesyonel bir destek almanız her zaman için sizlere avantaj sağlayacaktır.
Sosyal Medya Reklamı Vermek: Buda kendiniz ön plana çıkartacağınız ve rekabet edebileceğiniz bir diğer alternatif olabilir ama bu noktada da tamamen optimize edilmiş bir reklam modeli oluşturmanız gerekmektedir. Reklamlar genel olarak İnstagram içerisinde ve Facebook üzerinden verilmektedir. Ama bu oldukça yanlış bir yoldur. Optimize olmak ve tam anlamı ile fayda sağlamak için SEO Ajansı ile çalışmalı, bu noktada profesyonel bir reklam hazırlamalısınız.
Yoksa yine Google ADS gibi reklam bütçeniz yoktan sebepler ile bitebilir, verim alamadan cebinizde ki paradan olabilirsiniz.
Mail Marketing: Mail reklamları Türkiye’de her ne kadar önemsiz gözükse de dikkat çekici bir reklam hangi mecrada olursa olsun performans sergiler ve geri dönüş alır. Bu noktada da profesyonel bir mail şablonu hazırlamalı, amacınızı net şekilde karşı tarafa bildirmeli ve bu süreci en iyi şekilde analiz ederek devam etmelisiniz.
Yukarıda ki seçenekleri açabilir, büyütebilir, çoğaltarak devam edebiliriz ama yine en sonunda karşınıza çıkacak olan yol profesyonel destek almanız olacaktır.
Bir e-ticaret sitesi yöneticisi her zaman için tüm süreci tek başına yönetemeyebilir. Özellikle SEO Ajansı gibi bir ağ kurmak ve bu ağı tam anlamı ile yönetebilmek oldukça güçtür.
Bundan dolayı profesyonel destek almak sizlere zaman ve nakit tasarrufu sağlatacaktır.

E-Ticaret Sitesi Kurma ve SEO İle Başarı Sağlamak
Yukarıda pek çok farklı nedeni göz önünde bulundurduk, alternatif pazarlama yöntemlerini değerlendirdik ve olumsuz yönleri en azından belirleterek kafanızda bir yol haritası oluşturmaya çalıştık.
Peki e-ticarette başarılı olmak zor mudur? Dilerseniz kısaca bunun cevabını vererek yazımızı sonlandıralım.
E-ticaret sitesi kurma kararı verdiyseniz ilk önce bilmeniz gereken şey profesyonel bir sürecin içerisine girecek olduğunuzdur. Bu süreci tam anlamı ile yönetebilmek, profesyonel şekilde kendi yol haritanızı oluşturma noktasında problem yaşıyor, bilgisizlik çekiyorsanız destek almaktan hiçbir zaman çekinmeyin.
E-ticaret sitesi kurma işlemi artık günümüzde oldukça kolay bir hal aldı. Bilginiz olmasa bile aracı kurumlar aracılığı ile hızlı şekilde sitenizi kurabiliyorsunuz. Ama gözden kaçan bir nokta var ise hazır sitelerin her zaman için SEO kurallarına uygun olarak oluşturulduğu yanlışıdır.
Hazır sistemler hiçbir zaman seo kurallarına uygun olarak oluşturulmaz. Bunu teknik bilginiz var ise kendiniz de analiz edebilir, inceleyebilirsiniz. Ama eğer yoksa kendinize dönüp söyleyeceğiniz şey “artık benim de bir e-ticaret sitem var ve ürünlerimi yükleyip satışa başlayabilirim” olacaktır.
Bu düşünce her ne kadar güzel de olsa gerçeği yansıtmamaktadır. Profesyonelce hazırlanmış bir web sitesi sadece dışarıdan güzel gözükecektir. Site içi SEO çalışması yaptırmadan veya yapmadan bir web sitesine ürün yüklemek aracı uçurumdan aşağı bırakmak gibi bir durum doğuracaktır.
Bu yüzden site içi ve site dışı seo çalışmaları ile web sitenizi her gün beslemeli, her gün ilgilenmeli ve geliştirmelisiniz.
SEO ile başarı sağlamak ise uzun vade gibi gözükse de garanti bir süreçtir. SEO yani arama motoru optimizasyonu her zaman için kabul gören bir çalışma türüdür. Web sitelerinizi bir bebek gibi düşündüğünüz de onları besleyip büyütmek ve yetişkin bir birey haline getirmek için SEO’ya ihtiyaç duyarsınız. İşte SEO sizin elinizde ki bebeği besleyip büyütmeniz için yedirmeniz gereken yiyecek.
Bunu bu şekilde düşündüğünüz de site içi seo, site dışı seo, backlinkler ve diğer tür çalışma modellerinin tamamı SEO çalışmasını doğurmaktadır.
SEO Terimleri her ne kadar bilinir olursa olsun, onları uygulamak bir o kadar zordur. İyi bir şey yaptığınızı sanırken Google’ın karanlık sayfaları arasında yok olabilir, bir sonrasında kendinizi bile bulamayarak Google’dan ağır bir ceza alabilirsiniz.
Bu kadar durumu ele aldığımız da şuanda aklınızdan geçen şey ” O halde ben pazar yerlerinden hiç çekilmeyeyim, kendi web sitem ile satış yapmaya uğraşmayayım olacaktır.” Bu durumu da dilerseniz kısa bir başlık ile açıklayarak sonlandıralım.
Pazar Yerleri ve E-Ticaret İlişkisi
E-ticaret sitesi kurma kararı verdiğiniz de yukarıda olası durumlar sizleri bekliyor bu bir gerçek. Fakat bilinmesi gereken diğer bir durum varsa da pazar yerleri her zaman için para kazanmaya amaç değil araçtır.
Sizlerin X bir markası var ise bunu büyütmek daha fazla kitleye sunmak ve kendi networkünüzü oluşturmak için muazzam platformlardır. Ama dediğimiz gibi pazar yerleri hiçbir zaman bir satıcıya tam anlamı ile para kazandırmayacağı gibi uzun vadede stres, sıkıntı ve para kaybı yaşatmaktadır.
Web site ve Pazar yerleri kısaca durumlar ile kıyaslayacak olursak;
Ödenen Komisyon Oranları: Pazar yerlerinde bilindiği üzere sürekli olarak her satıştan komisyon oranları ödenmektedir. Bu komisyon oranları kategoriye göre farklılık gösterse de genel olarak ortalama 18 – 24 arasında değişmektedir. Bu komisyon tutarı fiziki ticaretlerde ki kazanç oranına eş değerdir.
Bu noktada kendi web sitenizde faaliyet göstermeniz sizlere olası komisyon ödemeleri yaptırmayacağı için rahat bir ticaret sergileyebilir, ödediğiniz komisyon tutarlarınızı kendinize SEO çalışması veya reklam bütçesi olarak ayırabilirsiniz.
Müşteri Her Zaman Haklıdır: Ne yazık ki pazar yerlerinin bir diğer can sıkan durumu ise müşteri – pazar yeri ilişkidir. Siz satıcılar orada her zaman 3. basamakta kalarak sadece ürün tedarikçisi olarak faaliyet göstermektesiniz.
Etrafınıza bir bakın, hiç ben Trendyoldan XXXX mağazasından alışveriş yaptım ve çok memnun kaldım diyen var mı? Genel olarak algı, ben trendyol veya diğer pazar yerlerinden alışveriş yaptım çok iyiydi, kargo çok hızlı geldi veya fiyatları çok uygun şeklindedir. Bu ne yazık ki sizin ürününüz ile kendilerini markalaştırmaya yaramaktadır.
Bu markalaşma temeline indiğinizde onlarda bir web sitesi olarak yola çıkmışlardı? Bir düşünün…
Müşteri Şikayetleri / Kargo ve İadeler: Pazar yerleri müşteri haklı olsun yada olmasın onlara her zaman değişim garantisi, kargo süre garantisi ve şikayetlerine sürekli olarak kulak kabartmaktadırlar. Bunun en büyük nedeni yine yukarıda ki başlıkta da belirttiğimiz gibi kendilerinin markası altında faaliyet göstermelerinden kaynaklanmaktadır.
Bu durumda olası kargo gecikmelerinde, olası müşteri şikayetlerinde ve iadeler de sürekli olarak mağaza sahibi mağdur edilmekte ve bu durumdan dolayı hakedişlerin de kazanç kaybı yaşamaktadır.
Bunları bir değerlendirin… Bir düşünün… Gerçekten amacınız para kazanmak mı? Yoksa günü kurtarmak mı?
Desteğe mi ihtiyacınız var? WhatsApp ile iletişime geçebilirsiniz.

Yerel SEO Nedir? İşletmenizi Büyütün 2020
Yerel SEO Nedir? Tam olarak ne işe yarar?
Türkiye’de Dijital pazarlama ne kadar büyürse büyüsün ne yazık ki SEO ve bu tarzda ki dijital pazarlama terimleri tam olarak bilinmemektedir. Özellikle yerel işletmelerin çokça işine yarayacağı bu yönteme pek sıcak bakılmadığı ne yazık ki ortada.
Bu sıcak bakılmama durumundan dolayı yerel olarak yapılan çalışmalar ne yazık ki sonuç vermemektedir. Bugün ki yazımız da dijital pazarlama için Yerel SEO nasıl yapılır nasıl bir yol izlenmeli bunlardan bahsedeceğiz.
Öncelikli olarak şunu belirtmekte fayda var ki; Yerel SEO, Global SEO’dan oldukça farklıdır. Google’dan birşey aradığınız da veya ona bir şey sorduğunuz da öncelikli olarak sizlere yakın sonuçlar sunmaktadır. Yerel SEO’da tam olarak bununla alakalıdır. Global SEO küresel düzeyde çalışırken, Yerel SEO, yerel bölgenizde ki aramalara uygun olarak web sitenizi daha ön planda sunmakta ve google aramalarında sonuç sunmaktadır.

Yerel SEO’ya Neden Yatırım Yapılmalı?
Araştırmalar, Google’da arama yapan her 100 kişinin 40’ının yerel bir sonuca ulaşmak istediğini göstermektedir. Ayrıca, üç kişiden ikisi yerel sonuçlar ile karşılaştığından dolayı satın alma eğilimini fiziki ticaretten yana kullanmaktadır.
Bu nedenle yerel alanda hizmet sunan ve sadece o bölgeye has veya yerel halkın hızlıca sahip olacağı bir hizmeti dijital pazarlama ile birleştirmek ve yerel seo çalışması ile desteklemek daha fazla geri dönüş sağlatmaktadır. Bu yüzden Global seo yerine işletmelerin Yerel seo çalışmalarına ağırlık vermesi daha doğru bir adım olmaktadır.
Bu nedenle, hizmetleri yerel olan ve yerel alanla sınırlı kalan tüm işletmelerin hizmet sağlayıcılar için yerel seo çalışması yapması ve bu alanda yatırım yapması oldukça önemlidir. Örneğin; perde mağazaları, alışveriş mağazaları, butikler, gelinlikçi firmaları, koltuk/mobilya firmaları gibi.
Yerel SEO’nun Temel Faydaları Nelerdir?
Web sitenizi konuma dayalı anahtar kelimeler ile optimize ederseniz, pazarlama bütçeniz ne olursa olsun, web siteniz Yerel SEO çalışması ile birlikte üst sıralarda yer alacaktır. Çok sayıda yere dayalı olmayan rekabeti yüksek anahtar kelimeler olsa bile yerel seo çalışması ile birlikte web siteniz bir süre sonra üst sıralarda yer alacaktır.
Yerel SEO’nun bir diğer avantajı ise Google’ın kendi alternatif araçlarından doğrudan faydalanmasıdır. Yalnızca üst sıralarda yer almakla kalmayacak, aynı zaman da akıllı telefon kullanıcıları tarafından kullanılan uygulamalar da optimizasyon elde edeceksiniz ve bu da sonuçta ziyaretçi sayınızı arttıracaktır
Yerel İşletmenizi Nasıl Sıralayabilirsiniz?
Web sitesini yerel olarak optimize etme ( Yerel SEO )
Yerel SEO anahtar kelimeleri için web sitenizi optimize etmenin en iyi yeri “Bize Ulaşın” sayfasıdır. Bu çoğu şirket tarafından kullanılan ve müşterilerine doğrudan iletişim kurmalarını sağlayan sayfalardır. Bu sayfalar üzerinde bulunduğunuz ve hizmet sunduğunuz bölgeleri belirleyebilir, hizmetleriniz ve mevcut konumlarınızı belirterek müşterilerinize bilgi sunabilirsiniz.
Ayrıca, geri bağlantıların bağlantı metnine lokasyon bazlı anahtar kelimeler de eklenmelidir. İşletmenin uğraştığı kategorisini açıkça ifade etmesi de oldukça önemlidir. Ayrıca web sitenizde kullandığınız adreslerin Google haritalar ve diğer kısımlarında kullanılan adresler ile doğrudan eşleşmesi gerekmektedir.
Google Yerel İşletme Listeleme ve Diğer Listeleme Araçları
Türkiye ve Dünyanın en büyük arama motoru olan Google kendi içerisinde yer alan alternatif hizmeti olan Google benim işletmem yani google my bussines ile birlikte işletmeleri arama sonuçlarında kullanıcılarına sunmakta ve en yakınlarında yer alanları listelemektedir.
Bu listeleme ile birlikte sizler de hizmetlerinizi müşterilerinize ve potansiyel aramalara doğrudan sunabilir, telefon aramaları, web site ziyaretleri ve hizmet sunumları gerçekleştirebilirsiniz.
Google benim işletmem ile ilgili detaylı bilgiyi daha önce web sitemizde ele almıştık, dilerseniz Google my bussines ( Google benim işletmem ) makalesini inceleyebilir, yerel işletmenizi optimize edebilirsiniz.
İlgili konuya gitmek için tıklayın: Google Benim İşletmem Optimizasyonu

Yerel Dizinler | Web Sitenizi Kaydedin
Web sitenizi optimize etmenin yanı sıra yerel olarak işletmeleri bünyesinde barındıran web site dizinleri de bu noktada yerel seo çalışmalarına oldukça avantaj sağlayacaktır.
Bu dizinlere kayıt olarak, yerel aramalarda kendi web sitenizin yanı sıra farklı arama sonuçlarında da yer alabilir, potansiyel kitlenize doğrudan erişebilirsiniz.
Sonuç:
Eğer yerel bir işletme sahibiyseniz ve potansiyel kitleniz bulunduğunuz konumda ki kişiler ise bu noktada dijital pazarlama çalışmalarınızı yerel seo’ya odaklamalısınız. Bu odaklama ile birlikte yerel aramalarda daha fazla sonuç alacak ve potansiyel kitlenize doğrudan erişim sağlayabileceksiniz.
Global SEO yerine yerel SEO çalışmaları ile birlikte daha kısa sürede ve daha etkili sonuç almanız muhtemel. Bu süreç ortalama 6 ay ile 12 ay sürmektedir. Bu sürecin uzayıp, kısalması da sektörünüzün rekabetine bağlıdır.
Eğer bu konuda teknik bilginiz yok ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız hiç merak etmeyin, hemen WhatsApp üzerinden iletişime geçin ve yol haritanızı oluşturmaya başlayalım.
Günden güne gelişen dijital pazarlama ile birlikte rakiplerinizin gerisinde kalmamak için acele edin.