Yeni e-ticaret eğilimlerini analiz edebileceğiniz ve mevcut e-ticaret çalışmalarınıza yön verebileceğiniz içeriğimiz ile birlikte 2020 yılı itibari ile kullanıcıların alışkanlık ve trendlerini gözlemleyebilir, eksiklerinizi giderebilirsiniz.
Mevcut makalemize ek olarak yakın dönem de çıkartacağımız E-Ticaret için Eğilim ve Trendler A’dan Z’ye PDF kitabımız için sosyal medya hesaplarımızdan bizleri takip etmeyi unutmayın.
Sosyal Medya hesaplarımıza hızlıca erişmek için
E-ticaret pazarı her geçen gün büyüyor bu büyüme 2019 yılı itibari ile birlikte 2 Trilyon Doları aşmış duruma geldi. Hal böyle olunca geri kalmış ülkeler de dijital pazarlama ve e-ticarete eğilimlerini arttırmaya ve bu alanda ki pastadan pay almaya başladılar.
E-ticaretin devi olarak gözüken Çin ise 2018’de 634 milyar dolar satış hacmi ile açık ara birinciliğini korumaya devam ediyor.
Telefonların da hayatımız da büyük bir yer kaplaması ile birlikte genel e-ticaret eğilimlerinin büyük çoğunluğu telefonlara kaymış olsa da genel trendler ve analizler ne yönde, hangi eğilimler ne gibi sonuçlar doğuruyor dilerseniz tek tek inceleyerek bilgi edinelim.
Mobil Alışverişler ve Mobil Ödemeler
Akıllı telefonların ortaya çıkışından bu yana mobil ticaret sürekli artıyor. Beş Vatandaşın dördünün mobil cihazlar ile çevrimiçi olduğu ve bunların da %60’ının internet üzerinden alışveriş yapıldığı analizler netincesinde ön görülebiliyor. Avrupa da ise bu rakamlar daha fazla. Avrupa ülkelerinde ki insanların %64’ü çevrimiçi cihazlar kullanıyor ve bunların net %55’i internet üzerinden mobil cihazları ile alışveriş yapıyor.
Bu eğilimler gün geçtik, mobil teknoloji ve e-ticaret pazarı büyüdükçe devam edecektir.
https://biadammedya.com/e-ticaret-sitesi/Dünya üzerinde ortalama her insan günde en az 4 saatini telefon ile geçirmektedir. Bunu genç nüfusa indirdiğimiz de bu sayı ortalamanın çok üzerine çıkmaktadır. Markalar da bu açığı bildiğinden ve mobil kullanımının yaygın olmasından dolayı web sitelerini ve e-ticaret sitelerini en iyi şekilde mobil cihazlara uyumlu şekilde optimize ederek süreci takip ediyorlar.
Hem teknoloji devleri hemde yeni ortaya çıkan e-ticaret işletmeleri, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve e-cüzdanlar da dahil olmak üzere mobil ödemeleri kolaylaştırmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Buna bir örnek olarak Çini gösterebiliriz. Çin uygulamaları olan WeChat ve Alipay ‘ın her birisinin ortalama 1 milyondan fazla tekil kullanıcısı bulunmaktadır.
Yukarıda ki grafikte mobil ödeme alışkanlıklarının nasıl arttığını ve ortalama 2023 yılında nasıl bir ivmeye sahip olacağı ortalama değerler ile belirtilmiştir. Buda demek oluyor ki e-ticarette ve dijital pazarlama da mobil cihazların önemi oldukça fazla.
Sizler de mevcut e-ticaret sitelerinizi mobil cihazlara uygun ve tam optimize şekilde revize edebilir, satışlarınızı ve potansiyel müşterilerinizi arttırabilirsiniz.
Başsız E-Ticaret
Bu terimi ilk defa duyduğunuzu tahmin ediyoruz, merak etmeyin e-ticaret trendlerini incelerken daha duymadığınız pek çok terim ile karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden başlıklardan ziyade içerikte anlatılmak istenilene odaklanın.
Müşteriler, en sevdikleri e-ticaret hizmetlerinin teknik yönünün nadiren farkına varırlar, ancak bu yeni trendler ile şekillenmediği anlamına gelmiyor. Genel olarak mevcut e-ticaret siteleri ve kurumsal web sitesi oluştururken bir yol haritası oluşturulmakta ve buna bağlı olarak tüm içerikler ve bilgiler gerek hosting firmalarında gerekse sunucularda barındırılmaktadır.
Fakat müşterilerimiz genel olarak işin bu kısmı ile ilgilenmekten ziyade amaca hizmet etmesine bakmaktadır. İşte tam olarak bu noktada artık hayatımızı kolaylaştıracak e-ticareti daha keyifli kılacak alternatif araçları hayatımıza sokmak bizim de iş yükümüzü ve pazarlama yönümüzü oldukça kolaylaştırmakta ve bir o kadar da güçlendirmektedir.
Peki ne demek istiyoruz? Başsız e-ticaret siteleri kelime anlamı olarak bağlı olmayan ve sabit kalmayan anlamındadır. Yani e-ticaret siteleriniz de altın oranlarını belirlerken ve günlük kur değerlerini paylaşırken herhangi bir kaynak kullanmanıza veya sunucunuzu bu iş için yormanıza gerek yok.
Hazır bu alan üzerinde hizmet veren siteler üzerinden API yardımı ile kendi sitenize veri çekebilir, mevcut verileri anlık olarak kullanıcılarınıza sunabilirsiniz. Böylelikle hem web sitenizde gereksiz yük oluşturmamış hemde müşterilerinize ihtiyacı olan hizmeti sağlamış olursunuz.
Yukarıda verilen altın oranları sadece bir örnektir. Bu örneklendirmeye ek olarak kendi ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurabilir gerekli çalışmayı kendinizce yapabilirsiniz.
Sesli Komutları Kaçırmayın
Apple ve Google algoritması bu konuda kendilerini fazlası ile geliştirdi. Öyle ki günden güne büyüyen mobil cihaz teknolojisi artık hayatımızın her alanında ve ticaretimizin merkezi halinde. Sesli aramalar ile birlikte gelen e-ticaret eğilimi de bunlara bir örnek olarak gösterilebilir.
Mevcut e-ticaret sitenizin sesli aramalara uyumlu olması ve reklam çalışmalarınız da bu doğrultuda olması potansiyel kitlenize doğrudan hedeflemenize ve daha az para ile daha doğru stratejiler oluşturmanıza olanak sağlayacaktır.
Bunu bir örnek ile açıklayalım isterseniz. Evinizde otururken veya bir arkadaşınız ile sohbet ederken bir konu konuşup sonrasında instagram veya facebookta hiç gezindiniz mi? Eğer cevabınız evet ise zaten karşınıza çıkan reklamların direk konuştuğunuz konu ile alakalı olduğunu sizler çok iyi biliyorsanız eğer cevabınız hayır ise bundan sonra bir konu konuştuktan sonra sosyal medya hesaplarınızda kısa bir gezintiye çıkın ve karşınıza çıkan sonuçları inceleyin.
Mobil reklamcılık günümüz de en çok kullanılan reklam türleri arasına girdi. Öyle ki Google’ın sesli asistanları sayesinde google arama alışkanlıkları bile yazmaktan ziyade sesliye dönüştü.
Bu trendi kendi web sitelerinize ve e-ticaret sitelerinize uygulayabilir, satışlarınızı arttırabilir, müşterilerinizin niyetini analiz edebilirsiniz.
Chatbot: Müşterileriniz ile İletişim Kurmanın Yeni Yolu
Chatbotları bilenlerinizin yanı sıra ilk defa duyanlarınız olabilir. Chatbot kelime anlamı ve işleyiş olarak sizin adınıza hizmet sunan siz uyurken bile sizin yokluğunuzu aratmayan ve e-ticaret sitelerinizin gece gündüz bekçiliğini yapan araçtır.
Chatbot teknolojisinin 2025 yılına kadar 1 milyon doların üzerinde değere sahip olacağı ön görülse de şuan da 2020 yılı itibari ile de e-ticarete büyük bir ivme kazandırmış durumda. Dünyanın önde gelen şirketleri chatbot teknolojisini kullanmaya başlamasının yanı sıra Türkiye’de hala Chatbot ile alakalı yeteri kadar kaynak ve bilgilendirme mevcut değil.
Chatbot ile neler yapılabilir sorusuna kısaca cevap vermek gerekirse, e-ticaret trendleri arasında olmazsa olmazlardan birisi olarak chatbot sizin adınıza e-ticaret sitenizde gece gündüz birebir insan tepkilerini simüle ederek müşterilerinizin ihtiyaçlarına anlık olarak çözüm sunan bir yapay zekadır.
Bu çalışma sistemine bağlı olarak, müşterilerinizin ödemelerini kolaylaştırabilir, ürün önerilerinde bulunabilir, müşterilerinizin aradığı ürünleri onlara kısa yoldan sunabilir, bağlantı linkleri paylaşabilir ve siz ona ne öğretirseniz öğrenerek uygulayabilir.
İşte tam olarak bu yüzden Chatbot’lar e-ticaret siteleri için olmazsa olmazları arasında yer almaktadır. Genel olarak Türkiyede bu alanda aktif olarak kullanım söz konusu olmasa da yakın zaman da herkes tarafından aranan ve kullanılmaya başlanacak olan bir teknolojidir.
Örneklerini yurt dışında ki ünlü siteleri inceleyerek gözlemleyebilirsiniz.
Alt kısımda bulunan görsel de Chatbotların e-ticarette ki eğilimini ve kazandığı değerlemeyi gözlemleyebilirsiniz.
Diğer görseller her ne kadar yabancı olarak yayımlanmış olsa da bakıldığında Chatbot teknolojisinin hayatımızı ve e-ticareti ne kadar kolaylaştırdığını rahatlıkla anlayabiliyoruz.
Yapılan sohbet Sephora’nın alışveriş asistanıdır. Müşteri olarak sorulan sorulara Sephora asistanı hızlı şekilde cevap vermekte ve müşteriye çözüm sunmaktadır.
Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi
Yapay zeka ve makine öğrenimi kısaca insan alışkanlıklarını ve analizlerini simüle ederek onlara en doğru sonucu vermeyi hedeflemektedir.
Bu çalışma genel olarak bizlerin öğrettiklerine bağlı olarak kendi öğrenmelerine de imkan sağlamaktadır. Bir algoritmayı açık bir alanda bırakarak müşteriler ile birebir temasa geçmesine imkan sağlamak onun daha fazla şey öğrenmesine ve aynı zaman daha fazla bilgi edinmesine imkan sağlayacaktır.
Alt kısımda yer alan örnekten bunu net şekilde anlayabiliyoruz.
The Nort Face web sitesi üzerinde yer alan yapay zeka ve makine öğrenimi sayesinde iki ve daha fazla ziyarette bulunan kullanıcıların inceleme alışkanlıklarına yönelik olarak yapay zeka web site ekranında müşterisine alternatif ürünler sunarak hızlı bir alışveriş deneyimi sunuyor.
Bunun e-ticarette ki geri dönüşünü kafanızda kısaca canlandırmayı deneyin? Ne kadar başarılı değil mi?
Kişiselleştirmeye Önem Verin
E-ticaret kişiselleştirme, tek bir kitleye hitap etmekten ziyade geniş kitlelere hitap etmenize ve daha fazla geri dönüş almanıza olanak sağlamaktadır.
E-ticaret 2020 trendleri arasında belki de yapay zeka ve chatbot kadar etkili bir diğer konuda hiç şüphesiz ki kişiselleştirmelerdir. Müşteriler her zaman için önüne çıkan indirim, kampanya ve etkinliklerden yola çıkarak e-ticaret eğilimi göstermektedir.
Alışveriş alışkanlıklarının artması mevcut kişiselleştirmelerine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Ayrıca yapılan araştırmalara göre kişiselleştirilmiş reklam modellerine tepki veren kullanıcıların kişisel bilgilerini daha rahat paylaştığı ve daha fazla güven duyduğu da gözlemlenmiştir.
Buda demek oluyor ki, müşterilerimizin her bir hareketini takip edecek, onları anlamaya çalışacak ve reklam çalışmalarımızı ve kampanyalarımızı kişiselleştirilmiş olarak her birine ayrı ayrı sunacağız.
Bir müşteriniz halı, tül veya perde reklamları ile ilgilenirken başka bir müşteriniz çaydanlık seti veya yemek takımı ile ilgilenebilir. Bu yüzden herkesi aynı görmemek, reklamlarımızı ona uygun olarak optimize etmek gereklidir.
Bu noktada temelden kaliteli bir yol haritası oluşturulmuş olmalı, e-ticaret siteniz de kusursuz şekilde hazırlanmış, tüm verileri kaydediyor olmalıdır. Bunun için kaliteli bir e-ticaret danışmanı ile çalışabilir veya profesyonel bir ajans ile iş birliği yapabilirsiniz.
E-Ticaret Dönüşüm Optimizasyonu
Niş bir alana hizmet etmediğiniz sürece e-ticarette rekabet etmek bilginiz yoksa çok zordur. Bu noktada her ne kadar hevesle başlanan projeler olsa da ne yazık ki kısa süre içerisinde sonlanarak yok olabiliyor.
Bu nedenle e-ticaret trendleri arasında enerjisini kaybetmeyecek çalışmalardan birisi de optimizasyon ve dönüşümdür.
Müşterileriniz için rakiplerinizden sıyrılmayı, kampanya oluşturmayı, güven hissi yaratmayı, daha iyi müşteri deneyimi sunmayı ve tabiki daha iyi alışveriş deneyimi sunmayı hedefleyen çalışma bütünüdür.
Ortalama e-ticaret dönüşüm oranı %3.3’tür. Ancak bu rakamlar ülkelere göre ve ülke vatandaşlarının alışveriş alışkanlıklarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
Bu nedenle ticaretiniz de ortalama dönüşüm oranları üzerinden matematik yapmayarak Google Analytics’teki dönüşüm oranlarınızı izlemeli ve bunları arttırmayı denemelisiniz.
Eski çalışmalara baktığımız da e-ticarette dönüşüm oranlarını arttırmak için webmasterların veya e-ticaret tasarım ve danışmanlık firmalarının e-ticaret sitelerini sürekli olarak değiştirdiğini görsel olarak yenilik kattıklarını görüyorduk. Fakat gelişen teknolojiler ve günümüz alışveriş alışkanlıkları buna gerek kalmadığını bize net bir şekilde gösterdi.
Bunun en canlı örneğini amazon üzerinden verebiliriz. Amazon kurulduğu günden bugüne kadar ki süreçte çok abartılı bir değişikliğe gitmeyerek standart çizgisi üzerinde ilerledi ama farkında mısınız, amazon her zaman yenilikçi? İşte tam olarak püf nokta burada, yenilikçi olmak ve sürekli olarak gelişim sağlamak dönüşüm oranlarını arttırmak için en önemli anahtardır.
Web sitenizi baştan inşa etmenize veya sürekli olarak değişiklik yapmanıza gerek yoktur. Eğer dönüşüm oranlarınız düşük ve bunları bir türlü arttıramıyorsanız bir noktada problem yapıyor ve sorun yaşıyorsunuz demektir.
Sanal Gerçekliğin Yükselişi
Sanal gerçeklik ile e-ticareti bir araya getirmek bundan 10 yıl öncesi için belki de hayal idi. Değil mi? Ama günümüz teknolojileri ile birlikte sanal gerçeklik ve arındırılmış dünya ile birlikte e-ticaret sitelerinizi sanal showroomlara çevirebilir, müşterilerinizin ürünlerinizi birebir arındırılmış gerçeklik boyutunda görmelerine olanak sağlayabilirsiniz.
Böylelikle rakiplerinizden bir adım öne geçerek, daha fazla kullanıcı deneyimi sunabilir, aynı şekilde sipariş tutarlarınızı ve toplam geri dönüşüm oranlarınızı arttırabilirsiniz.
Potansiyel kitlenize farklılık ve yenilikçi yaklaştığınız sürece kazanan siz olacaksınız.
#Not | Yakında Çıkıyor!
E-Ticaret için 2020 Trendlerini konu aldığımız ve ortalama 40 maddeden oluşan PDF kitabımız yakın zaman sonra siz değerli okurlarımızın huzurunda web sitemiz üzerinde ücretsiz olarak yayımlanacak. Bu süre zarfında kitabımız da yer alan 8 maddeyi sizlerle paylaşarak bu konuda bilgi edinmenizi ve kitabımız hakkında fikir edinmenizi istedik.
Yakın zaman da haberini yapacağımız ve paylaşımın da bulunacağımız kitabımızın takibini ve haberdarı olmak için altta ki sosyal medya hesaplarımızdan bizleri takip edebilir, web sitemizi sık kullanılanlara ekleyebilirsiniz.