E-Ticaret Stratejileri bir kenara dursun, sizlere bir araştırmanın ön görüsünden bahsetmek isteriz, Küresel e-ticaretin 2023 yılına kadar Dünya genelin de 6,5 Trilyon Doları aşacağını biliyor muydunuz?
Devasa bir rakam öyle değil mi? İşte bugün bu içeriğimiz de bu pastadan kendimize nasıl daha fazla pay alabiliriz, mevcut e-ticaret sitelerimizi nasıl optimize edebilir ve stratejilerimizi nasıl düzenleyebilir veya yön verebiliriz bunların üstüne içerik paylaşımı yapacağız.
Uzun soluklu bir yazı olacak, sıkılmadan içeriğimizi okuyabilir kendi notlarınızı çıkartabilirseniz puzzle’ı birleştirip kendi yol haritanızı rahatlıkla oluşturabilirsiniz.
İçeriklerimizi okurken boş kalem ve kağıdınızın yanınızda olması sizler için avantaj sağlayacaktır. Önemli gördüğünüz noktaları not edebilir, bilmediğiniz terimleri de kaydederek geniş çaplı arama yapabilirsiniz.
Milyarlarca şirket ve yeni başlayanlardan girişimcilere ve tuğla, harç malzemesi satan mağazalara kadar, her şekilde ve formdaki işletmeler farklı e-ticaret stratejilerine yoğun bir şekilde yatırım yapıyor.
Peki Dünya genelinde ki bu yoğun yatırımların hiç nedenini merak ettiniz mi?
E-Ticaret günümüz de mevcut gücünü ve değerini arttırmış ve arttırmaya devam etmektedir. Bunun en büyük nedenlerinden birisi de özellikle son dönemler de yaşadığımız Covid-19 virüsüdür. Virüs dönemi sonrasında kullanıcıların fiziki ticaret ve alışveriş alışkanlıklarından uzaklaşarak dijital satın alımlara yönelmeleri bu alana yapılan yatırımların da miktarını arttırmaya neden oldu.
Bir araştırma şirketinin yapmış olduğu teste göre alt kısımda ki görsel de insanların neden alışverişe yöneldikleri net şekilde gösterilmektedir. (Test Virüs döneminden önce hazırlanmıştır.)
Sonuç olarak firmanın yapmış olduğu ve sonuca vardığı değerlendirmeye göre önümüzde ki 3 yıl boyunca e-ticaretin küresel anlamda daha fazla büyüyeceği ve Dünya üzerinde ki ticaretin %22’sini kapsayacağını net şekilde belirtiyor.
Ancak bu kadar rekabetin olduğu e-ticaret pazarında kendi işletmenizi, e-ticaret sitenizi ve çevrimiçi mağazalarınızı nasıl ön plana çıkartabilirsiniz?
Hedef kitlenize rakiplerinizden daha hızlı nasıl erişebilir ve sizden alışveriş yapmasına ikna edebilirsiniz?
E-Ticaret pazarlaması için küçük işletmelerin sınırlı bütçesi yeterli mi? Kısıtlı bütçe ile pazarlama yapılmalı mı?
Yukarıda merak edilen soruların tamamını alt kısımda hazırladığımız içerikte detaylı şekilde inceleyecek, e-ticaret stratejileri için sizlere yön verecek 15 maddeden bahsedeceğiz.
İçeriğin sonuna kadar okuduğunuz da bakış açınızın değişeceğinden emin olabilirsiniz. 🙂
E-Ticaret Pazarlama Nedir ve Neden Önemlidir?
E-ticaret pazarlaması, mevcut çevrimiçi mağazalarınıza trafik çekerek ürün ve hizmetlerinizin satışa dönüşmesini sağlayan veya kolaylaştıran bir takım strateji ve teknik iletişim kurma çalışmasıdır.
Sitenize yeni ziyaretçiler çekmek için sayfa dışı trafik oluşturma ve marka oluşturma stratejilerinin yanı sıra her ziyaretçinin müşteriye dönüşmesini sağlamak için farklı site içi optimizasyon tekniklerini içerir.
Çevrimiçi mağazalarınız, e-ticaret siteleriniz tüm pazarlama stratejilerinizin merkezidir. Burada tüm strateji ve pazarlama modellerini uygulayabilir, kendi deneme yanılmalarınızı yapabilirsiniz.
E-Ticaret pazarlamasına yatırım yapmak neden önemlidir?
Çünkü ürünlerinizi web siteleriniz de yayınlamak veya facebook gruplarında, instagram postlarında paylaşmak ve satış gerçekleştirmeyi beklemek tek başına yeterli değildir.
Araştırmalar, tüketicilerin %85’inin bir ürünü çevrimiçi satın almadan önce kapsamlı şekilde araştırdığını net şekilde bizlere sunmaktadır.
Bir ürünü alıp, almamaya karar vermeden önce alternatif ürünleri de değerlendirir ve onların özelliklerini de göz önünde bulundurur, fiyatları karşılaştırır, ürün yorumlarını okur ve varsa ürün videolarını inceler.
Bu e-ticaret pazarlamasının devreye girdiği yerdir.
Pazarlama stratejinizi oluştururken kafanızda kurmanız gerek yol haritası, bir alıcının satın alım işlemine kadar karşılaşabileceği tüm olasılıkları hesaplamak ve onlara çözüm sunmaktır.
Potansiyel kitlenize fiziki bir ürün satmadığınızdan ve müşterileriniz satın alacağı ürüne dokunamadığından dolayı sunduğunuz bilgiler, ürünün kalitesi varsa alternatif araçlar ile birlikte müşterinize ürünü net şekilde sunabilmeniz gereklidir.
Genel olarak bakıldığın da bu bile yeterli değildir.
Çünkü rakiplerinizin yukarıda yazılı olan tüm stratejileri kendi web sitelerinde uygulamış ve kendi kategorilerine göre satışlarını arttırmış ve stabil olarak sürdürmeye başlamıştır. O halde onlardan bir adım öne geçerek daha güçlü geri bağlantılar almanız gerekmektedir.
E-ticaret stratejileri oluştururken aklınızda olması ve hiç çıkartmamanız gereken en önemli madde, rakiplerinizden hep +1 önde olmanız olacaktır.
Bunun için de iyi planlanmış bir e-ticaret sitesi ve strateji yol haritası gereklidir. E-ticaret yapmak sadece web sitesi kurmak değil, uzun soluklu ve eksiksiz stratejiler oluşturmaktan geçer.
E-Ticaret Stratejisi Nasıl Oluşturulur?
Kapsamlı bir e-ticaret pazarlama stratejisi oluşturmanın en önemli kuralı bütçe optimizasyonu yapmaktan geçer, bu işe ne kadar bütçe ayırmak istiyorsunuzdan ziyade sorulması ve cevaplanması gereken soru, bu işi gerçekten yapmak istiyor musunuz?
Bu sorunun cevabını kendinize net şekilde verebildiğiniz zaman e-ticarette başarılı olmanız için hiçbir engel yok.
Başarılı bir e-ticaret pazarlama stratejisi oluşturmadan önce izlemeniz gereken bazı temel bilgileri aktararak içeriğimize devam etmek isteriz.
01- Hedef Kitlenizin Satın Alma Davranışlarını Anlayın
Hedef kitlenizi anlayamıyorsanız bir strateji kurabilmeniz zor.
E-Ticarette bu müşterinizin bir ürünü satın almadan önce izlediği yol ve web siteniz içerisinde geçirdiği süre ve uyguladığı aksiyonları anlama sanatıdır. Bu tüm işletmeler için geçerli bir durum değildir, her sektör, her müşteri portföyü farklıdır.
Bu yüzden sektörünüz ne olursa olsun, sattığınız ürünlerin doğasını bilmeli, satın alan müşterilerinizin psikolojisini analiz ederek süreci en iyi şekilde değerlendirmelisiniz.
Örneğin; Dünya ve Türkiye’de en çok tutulan ayakkabı ve spor markası olan Nike üzerinden örnek vererek devam edelim.
Bir müşteri spor koşu bandı alabilmek için uğradığı web sitesinde doğru ayakkabıyı sipariş vermeye özen gösterir.
Bu gibi durumlarda ürün özelleştirmelerine veya ürünün tam olarak bilgilerinin sunulmasına ihtiyacınız var, ürün numaralarından ayakkabı kalıbının ölçümüne kadar pek çok alternatifi buraya ekleyebilirsiniz.
Tabi ki burada ayakkabı bedeni veya ayakkabının kalıbı da yeterli değildir, bir ürünü pazarlarken farklı açılara sahip ürün görselleri, ayakkabının ayakta nasıl durduğunu gösteren Lifestyle dediğimiz canlı manken görselleri ve varsa ürünün koşarken ayakta nasıl durduğu ve nasıl rahat ettirdiğini anlatan veya gösteren video içerikler de bir ürünü satın alım noktasına daha hızlı ulaştıran araçların başında yer alır.
Yukarıda olan örnekleme sadece ayakkabı sektörü için değil, tüm sektörler için geçerli bir durumdur. Satılan ürünün tüm fonksiyonları ile birlikte pazarlanması ve müşteriye sunulması satın alım eğilimini güçlendirmektedir.
Dünya ve Türkiye’de giyim ve ayakkabı sektöründe ki büyük iadelerin en büyük nedenlerinden birisi de budur. Yeterli bilgi ve incelemenin olmamasından dolayı müşteriler hayal kırıklığına uğramakta, aradıklarını bulamadıklarından dolayı siparişlerini sürekli olarak iade etmektedirler.
Kısaca; sektörünüzün satın alma eğilimini anlamadan e-ticaret stratejileri oluşturmanız oldukça güçtür.
Peki potansiyel müşterilerinizin satın alma eğilimlerini nasıl anlarsınız?
Mevcut analizleri kullanarak ve doğru soruları sorarak bu sonuca hızlı şekilde varabilirsiniz.
- Müşterilerim ürünlerimden ne bekliyor? Bu ürün ile hangi sorunu çözmeye çalışıyor?
- Ürünümüzün fiyat aralığı nedir?
- Satış yaptığım ürünün ortalama sektör getirisi nedir?
- Bir müşterim ürünü satın almaya karar vermeden önce hangi bilgilere ihtiyaç duyar?
- Ürün raf ömrü nedir? Bozulabilir mi veya uzun süre dayanabilir mi?
- Genellikle müşterilerim bir ürünü satın alırken başka hangi ürünleri inceliyor veya satın alıyor?
Bu soruları kendinize, sektörünüze uygun olarak dilediğiniz kadar uzatabilir, kendi cevaplarınızı bulabilirsiniz.
En nihayetinde burada durum tespiti değil, başarılı bir e-ticaret stratejisi oluşturmadan önce ürün ve müşteri arasında ki iletişimi kuvvetlendirecek ve arasında ki bağ kuracak durumları göz önünde bulundurarak stratejimize zemin hazırlıyoruz.
02- E-Ticaret İşiniz İçin Doğru Platform mu?
E-ticaret stratejileri oluşturmadan önce kendinize sormanız gereken bir diğer konu da e-ticaret işiniz için doğru bir platform mu? Kafanız karışmadan hemen konuyu açalım.
Dünya ve Türkiye’de e-ticaret adına yapılan pek çok farklı faaliyet mevcut. Bunların bazıları instagram üzerinden satış yapma, bazıları facebook üzerinden satış yapma, bazıları ise pazar yerleri üzerinde satış yapmadır.
Dünya genelinde olmasa’da Türkiye’de özellikle Pazar yerlerine ve pazar yerlerinin kitlesine güven çok fazla. Ne yazık ki uzun vadede ki problemleri ve olası sorunları görmezden gelerek “ben bugünüme bakarım, yarım Allah büyük” mantığı ile hareket edilmektedir.
Dünya üzerinde ki platformlardan örnek verecek olursak; Yaratıcı çalışmaların yapıldığı ve satıldığı platform olan Etsy’de toplam da 2.5 milyondan fazla aktif kullanıcı mevcut.
Amazon her yıl neredeyse 1 milyona yakın yeni satıcı bünyesine dahil etmekte, Facebook ise Dünya üzerinde toplam da 90 milyon küçük işletmeye ev sahipliği yapmakta.
Bu rakamlar muazzam değil mi? Ancak şu unutulmamalıdır ki e-ticaret hiçbir zaman kiralanmış arazi üzerinde değil, mülkiyeti size ait olan yapılar üzerinde kurulur ve sürdürülür.
Bu noktada pazar yerleri, sosyal mecralar ve diğer alternatif platformlar mevcut yapınıza trafik çekmeniz ve marka bilinirliğinizi arttırmanız için kullanışlı olsa da mevcut sürekliliğinizi sağlamanız ve büyümeniz için oldukça yanlış yerlerdir.
E-Ticaret sitenizi oluşturmak için pek çok farklı alternatif mevcut, bunların başında WordPress, Opencart gelmektedir. (Bu konuda teknik bilginiz yoksa profesyonel destek almanız sizlere hem vakit, hem nakit kazandıracaktır.)
03- Hedef Kitlenizin İçin Tercih Edilen Platformlarını Keşfedin
E-Ticaret stratejilerinizi oluştururken göz önünde bulundurmanız gereken bir diğer konu ise hiç şüphesiz ki kitlenizin nasıl ve ne şekilde etkileşime geçtiğidir.
Potansiyel kitleniz Facebook üzerinde mi buluyor, yoksa instagram da daha mı aktif? Veya bir forum sayfası var ve orada zaman geçiriyorlar, veya sektörünüz ile alakalı bir blog sayfası var ve oradan incelemeleri takip ediyorlar.
Veya ürün videolarını inceliyor, anket değerlendirmelerine bakıyorlar? Bunlardan hangisi olduğunu bilmek, uzun vadede oluşturacağınız stratejiler bakımından oldukça önem arz etmektedir.
Yukarıda ki kıstaslar hem sizlere yolu kısaltacak hemde pazarlama bütçenizi optimize edebilmenize olanak sağlayacaktır.
04- Web Siteniz İçin Tercih Edilen Ödeme Yöntemlerini Keşfedin
Bu e-ticaret stratejisi oluştururken benim ne işime yarayacak demeyin. Her detay sizlerin müşteriniz ile aranızda bağ kurmanıza ve müşterilerinizin sizlere hızlı şekilde güven duyması noktasında önem arz etmekte.
Bu yüzden e-ticaret pazarlama stratejileri oluştururken oldukça titiz davranmanız gerekmekte.
Web sitenize giriş yapan veya rakip siteler üzerinde ziyaret eden kullanıcıların hangi ödeme yöntemlerini kullandığını inceleyin, “ben sadece havale ile ödeme alırım, başka türlü de satış yapmam” demek oldukça yanlış bir düşüncedir.
Müşteri portföyünüz kapıdan ödeme yöntemini tercih ediyorsa web sitenizi bu noktada optimize etmeniz ve alternatif olarak kapıda ödeme yöntemini vurgulamanız gerekmekte.
Ayrıca alternatif ödeme yöntemleri olan Google cüzdan gibi farklı ödeme türlerini de entegre ederek kullanıcılara herhangi bir kredi kartı kullanmadan veya kapıda ödeme tercihlerini seçtirmeden Google hesapları üzerinden ödeme yaptırabilir, hızlı ve sorunsuz şekilde ödemelerinizi alabilirsiniz.
05- 80/20 Kuralını E-Ticaret Pazarlama Stratejinize Uygulayın
Pareto ilkesini ilk defa duymuş olabilirsiniz, Türkçe karşılığı 80/20 kuralıdır. E-Ticaret siteniz veya işletmenizin çoğu yönü için geçerli bir kuraldır.
Pareto kuralı ne anlama geliyor? Merakınızı hemen giderelim.
- Satışlarınızın %80’i ürünlerinizin %20’sinden gelecek.
- Trafiğinizin %80’i pazarlama çabalarınızın %20’sinden gelecek.
- Etkileşiminizin %80’i içeriğinizin %20’si tarafından yönlendirilecek.
- Arama trafiğinizin %80’i en iyi sayfalarınızın %20’si tarafından gelecek.
Peki bu ne anlama geliyor?
Bu, işletmenizi yönlendiren %20 çabayı belirlemeniz ve kârlılığınızı arttırmanız için %20’lik dilimi daha fazla genişletmeniz anlamına geliyor.
Örneğin; Satışlarınızın %80’i ürünlerinizin %20’si üzerinden gelecekse bu noktada stok sayınızı ve ürün çeşitliliğinizi arttırmanız sizlerin %20’lik dilimi genişletmenize olanak sağlayacaktır.
Yukarıda ki örnek işletmenizin veya e-ticaret sitenizin tüm yönleri için geçerlidir.
Bu bölüm üzerinde anlatılacak, konuşulacak çok fazla detay ve alternatif başlık var bunu başka bir güne aktaralım ve e-ticaret sitenizi büyütmeniz için kullanabileceğiniz daha spesifik e-ticaret pazarlama stratejilerine devam edelim.
E-Ticaret Stratejileri : E-Ticaret İşinizi Büyütmenin Yolları
E-ticaret pazarlama stratejilerinizi uygulayarak web sitenize müşteriler getirebilir, bunlara satış yapabilirsiniz. Mevcut satın alımlar sonrasın da müşterilerinizi tekrar web sitenize çekmek için farklı pazarlama yöntemleri uygulamanız gerekir.
E-Ticaret pazarlama stratejilerini genel olarak iki kategoriye ayırabiliriz; organik ve ücretli.
En iyi Organik E-Ticaret Pazarlama Stratejileri
Organik e-ticaret pazarlama stratejileri, trafiği arttırmanız için ödeme yapmanız gerektirmeyen yöntemlerdir.
Ancak bu tamamen ücretsiz oldukları anlamına gelmez.
Yinede başlangıç düzeyinde ki pazarlama stratejileri uygulayacak ödeme yapmadan yola çıkabilir, ilk e-ticaret pazarlama stratejilerinize uygulayabilirsiniz.
01- Arama Trafiğinizi Arttırmak İçin E-Ticaret SEO Stratejisi Oluşturun
Seo bilindiği üzere Arama motoru optimizasyonu anlamına gelmektedir. Web sitemizi Google aramalarında organik sonuçlar ile birlikte kullanıcılarımıza ulaştırmak hiç şüphesiz ki ücretsiz olan kısımdır.
Ücretsiz olan kısım olmasına karşın en çok hata yapılan, bilmeden yapılmaya çalışıldığın da geri dönüşü olmayan hata ve problemlere yol açan bir yöntemdir.
Ücretsiz stratejilerin başlangıcı olsa da SEO tamamen teknik bilgi ve profesyonelliğe dayanan bir çalışmadır.
SEO çalışmaları e-ticaret sitesinin bel kemiğidir. Bir kere sağlam temeller üzerinde yola koyulduğunuz da uzun vadede ve sürekli olarak potansiyel kitlenize hitap eder ve Google üzerinden ciddi trafikler elde edebilirsiniz.
Araştırmalara göre, kullanıcıların %44’ünün satın alma serüvenine bir arama motoru sorgusu ile başladığını gösterirken, SEMRush tarafından yapılan ayrıntılı bir araştırmaya göre de tüm e-ticaret trafiğinin yaklaşık %38’inin doğrudan arama motorlarından geldiğini ortaya koymuşlardır.
Kısacası, web sitenize sürekli bir ziyaretçi çekebilmeniz için iyi kurgulanmış bir SEO çalışması şarttır.
E-Ticaret SEO tüm yönlerini kapsayan detaylı incelenmesi gereken bir konu olduğu için onu farklı bir içeriğimizin başlığı olarak kenara bırakıyoruz ama dilerseniz E-Ticaret sitesi ve SEO ajanslarını kapsayan içeriğimize bağlantımızdan göz atabilirsiniz. https://biadammedya.com/seo-ajansi/
I- E-Ticaret Stratejileri İçin Anahtar Kelime Araştırması
SEO, anahtar kelime araştırması ile başlar.
Çoğunlukla e-ticaret siteleri genel blog sayfalarından farklı yol izlemelidir. Güncel içerikleri veya genel konuları ele alan bloglar, “köpek maması nasıl pişirilir veya köpek maması nasıl seçilir” sorularına cevap verirken, E-ticaret sitesi “köpek maması satın al” kelimesine odaklanmalıdır.
Bu noktada rakiplerinizin en iyi anahtar kelimelerini araştırmaya başlayarak yola koyulabilirsiniz.
Yukarıda ki görsel de Avrupanın en çok satış yapan evcil hayvan sitesi üzerinde ki anahtar kelimeleri görebilirsiniz.
Bu tarzda ki araştırmalar, rakiplerinizi analiz etmeniz ve sizlerin de hangi kelimeler üzerine yoğunlaşmanız gerektiğini gösterecek ve sizlere fikir verecektir.
Ayrıca pazar yerlerini kullanarak kategorinizde ki ürünleriniz için hangi anahtar kelimeleri kullanıyorlar bunları çalışmalarınıza kaydedin.
Ürün sayfalarınız için daha sonuç odaklı ve müşterilerinizin ihtiyaçlarına yönelik başlıklar seçerken, blog kısımlarınız da daha geniş ve bilgilendirici başlıklar kullanabilirsiniz.
Örnek; Nike spor ayakkabı kelimesini ürün sayfasında kullanırken, Spor ayakkabı seçerken nelere dikkat edilmelidir kelimesini blog kısmınız da geçirebilirsiniz.
II- E-Ticaret Sitenizin Performans Optimizasyonunu Sağlayın
Satış yöntemleri birbirinden farklı olsa da sizin çıkış noktanız e-ticaret sitenizdir. Bu noktada çalışmalarınıza sağlam ve stabil çalışan bir e-ticaret sitesi ile başlamanız oldukça önemlidir.
Bu iki taraflı düşünülecek bir konudur. Her zaman için önceliğiniz müşterileriniz de olsa Google dizini üzerinde faaliyet gösterdiğinizi ve bu noktada Google kriterlerine uygun olarak inşa edilmiş bir web sitesine sahip olmanız gerektiğini unutmamalısınız.
Google’a göre, web sitenizin yüklenmesin de geçen her saniye müşteri kaybetmenizin yanı sıra sıralama kaybetmenize de olumsuz yönde katkı sağlamaktadır.
Web sitenizin performansı iki şeye bağlıdır, Google ve Kullanıcı deneyimi. Bu noktada Google üzerinde ki yönergeleri kullanarak web sitenizi optimize edebilir, hataları tespit ederek problemleri ortadan kaldırabilirsiniz.
Google’ın Page Insights bu noktada web sitenizi Google gözünden değerlendirecek ve sizlere ipuçları verecektir.
Kullanıcı deneyimi büyük ölçüde mobil uyumluluğa bağlıdır. Bu durumda web sitenizin mobil uyumlu yani responsive olması gerekmektedir.
Mobil uyumluluk, önemli bir arama sıralama kriteri olduğundan dolayı web sitenizin sıralama almasında önemli rol oynamaktadır.
III- Arama Motoru Dostu Web Site Mimarisi
Yukarıda saydıklarımız her ne kadar e-ticaret stratejileri bakımından önemli olsa da bu önemliliği sürekliliğe dönüştürecek olan bir diğer konuda web site mimarisidir. Türkiye’de ne yazık ki müşterilerimizin web siteleri başta olmak üzere değerlendirdiğimiz tüm web siteleri SEO kuralları dışında, tamamen “bu oldu, alın bunu kullanın” dermişcesine hazırlanmakta.
Bu noktada ne kadar yatırım yaparsanız yapın, ne kadar süreklilik sağlarsanız sağlayın fayda alabilmeniz oldukça zordur.
Web site mimarisini inceleyecek teknik bilginiz yoksa ve bu noktada stratejilerinizi oluşturmadan test yaptırmak ve olası hataları gidermek için profesyonel destek almanız sizler için zaman tasarrufu sağlatacaktır.
Alt kısımda web site mimarisi için güzel bir görsel ekliyoruz, inceleyerek ne demek istediğimizi net şekilde anlayabilirsiniz.
Site yapınız ne kadar karmaşıksa Google web sitenizi o kadar zor algılayacak ve dizine eklemekte problemler yaşayacaktır. Ayrıca kullanıcı tarafından da kullanım zorluğu demek web sitenizin hemen çıkma oranını arttıracak ve dolayısı ile Google tarafından yine itibarsızlaştırılacaksınız.
Bu noktada temiz bir kodlama ve web site mimarisi olmazsa olmazdır.
IV- E-Ticaret Siteleri İçin Ürün Şeması Kullanımı
Bu terimi daha önce duymamış olmanız muhtemel. Ama görmüş olma ihtimaliniz de bir o kadar fazla. Genel de Google aramalarında karşımıza çıkan sonuçlarda ürün veya başlıkların alt kısmında yer alan yıldızlı ve değerlendirmeli alan ürün şemasının bir sonucudur.
Bu genel olarak WordPress altyapısı tarafından desteklenmektedir. Ve ilgili arama sonuçlarında kullanıcıya hızlı şekilde “ne kadar yorum yapılmış, ne kadar değerlendirme yapılmış” veya “popülerlik derecesini” sitenin içerisine girmeden sunmaktadır. Buda doğrudan web sitenize ilgiyi arttırarak tıklama oranını desteklemektedir.
Gördüğünüz gibi yukarıda 3 farklı arama sonucunda ürün şeması karşımıza çıkmaktadır. Toplam gösterimler, ürün fiyatları, stok durumları ve aldığı değerlendirme yıldızları ile birlikte müşteriye doğrudan hitap etmektedir.
Bu tür alternatif çalışmalar organik büyümenize doğrudan etki etmekle birlikte satışlarınıza ciddi katkı sağlamaktadır.
V- E-Ticaret Siteleri İçin İç SEO Çalışması
Sayfa içi SEO sıralama almanız ve Google’ın sayfanızı algılayabilmesi için olmazsa olmaz uygulanması gereken bir çalışma modelidir.
Bu noktada dikkat etmeniz gereken bazı kriterler ise;
- Hedef anahtar kelimenizi sayfa başlığınız da H1,H2,H3 etiketleriniz de kullanmanız.
- Hedef anahtar kelimenizi içeriğinizin ilk 100 karakteri içerisinde kullanmanız.
- İçeriğinizde hedef anahtar kelimeniz ile eş anlamlı kelimeler ile beslemeniz.
- Tüm ürün resimleriniz için ilgili anahtar kelimeler ile optimize etmeniz.
- Her ürün sayfası için 1000 – 1500 aralığında değeri yüksek ve kullanıcıyı sıkmayan bilgilendirme içerikleri ve yazıları hazırlamanız.
- Blog içeriğinizden ürünlerinize giden dahili bağlantılar kullanmanız.
- İncelemeleri ve kullanıcılar tarafından oluşturulan içerikleri aktif etmeniz.
VI- E-Ticaret Siteleri İçin Bağlantı Oluşturma
Sektörünüzde ki siteler üzerinden geri bağlantı almak otoriteniz için oldukça önemli bir kriterdir. Bu noktada profesyonel çalışma yapmıyor ve nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız profesyonel destek almanız da fayda var.
Olası geri bağlantılar web sitenize ciddi zararlar verebilir.
02- Satışları Tekrarlamak İçin E-Posta Pazarlama Stratejisi Uygulayın
E-posta hazırlamak ve pazarlamak e-ticaret siteleri için en önemli pazarlama ve satışa dönüştürme kanallarından birisidir.
Nedeni ise basit;
Araştırmalar, yeni müşterilere güven duygusu aşılamanın yanı sıra eski kullanıcılara ürün satışının daha kolay olduğunu göstermektedir.
Bu noktada kendinizi müşterinize unutturmamalı, onunla aranızda bir güven duygusu inşa etmeli ve sürekli alışveriş modelini müşterilerinize aşılamalısınız.
Öte yandan e-posta pazarlaması yapmayarak satın alımı gerçekleştiren müşterilerinize kendinizi unutturabilir, kıvılcım olan güven duygunuzu tamamen yok edebilirsiniz.
E-postalarınız ile iletişim kurduğunuz müşterileriniz bir süre sonra sizlerden indirim ve fırsatlar bekleyecektir. Bu noktayı iyi analiz edebilmeniz gereklidir.
Markalaşma ve web sitenize güven temellerini aşılamanız için e-posta pazarlamasını da notlarınızın arasında bulundurmalısınız.
Peki bu noktada bir konuya açıklık getirelim.
E-Posta listesi satın almalı mısınız? Cevabı yine basit. Asla!
İnternet üzerinde e-posta satışı yapan pek çok kaynak hizmet sağlayan firma, kişi, kurum mevcut. Fakat bu noktada hiçbiri sizi tanımamakta, size karşı bir güven duygusu beslememektedir.
Öte yandan kullanıcıların izinsiz olarak e-postalarını almak, çoğaltmak da hukuki olarak suçtur. Bu yüzden e-posta bültenlerinizi oluştururken müşterilerinizin veya ziyaretçilerinizin kendi hür iradesine bırakmalı ve onların e-posta aboneniz olmasını anlaşılır dille aktarmalısınız.
Örnek olarak; E-posta bültenine kayıt olan kullanıcılarınıza bir sonra ki alışverişlerin de kullanacakları %20 indirim uygulayabilirsiniz. Nasıl fikir?
Fena değil gibi.
E-posta pazarlaması için son olarak şunu da söylemekte fayda var ki; Gereksiz e-postalardan, spam oluştururcasına her attığınız adımdan kullanıcılarınıza bilgi vermemeli, onları sıkmamalısınız.
Kullanıcılara web siteniz üzerinde yaptığınız indirimlerden veya gelecek olan kupon kullanım tarihlerinden bahsedebilirsiniz.
03- E-Ticaret Stratejileri için İçerik Üretimi ve Marka Bilinirliği
İçerik pazarlaması, multi-milyoner olmanıza imkan sağlayan, görmezden geldiğiniz veya değersiz gördüğünüz en önemli silahlarınızdan birisidir.
İçerik pazarlamasının arkasında ki ana fikir, müşterilerinizin veya potansiyel kitlenizin merak ettiklerine cevap vermek, çözüm sunmak ve onların kafasında ki soru işaretlerini gidererek harekete geçirme eylemidir.
Araştırmalar, tüketicilerin %61’inin blog sayfaları üzerinde inceleme yaptıktan sonra ürün satın aldığını gösteriyor.
Pek çok pazarlamacı web sitesinde sadece hizmet sağladığı ürünler hakkında içerik üretilmesi gerektiğini savunuyor. Bu oldukça yanlış bir düşüncedir, içerik üretmek için belli bir kalıba bürünmenize ihtiyaç yoktur.
İçerik üretimi e-ticaret stratejileri uygularken sizlere yardımcı olabilecek en önemli etkendir. Bu noktada içeriklerinizi tanıtmaktan ziyade web sitenizde yer alan veya ilgili kategoriler ile bağlantılı olan ürün ve hizmetlerin sorun ve problemlerine odaklanarak sorun çözmeye çalışın.
Örnek olarak; Nike spor ayakkabısı Fitness için uygun mu? Bu bir kullanıcının merak edebileceği soru kalıbıdır. Peki bizim bu soruya oturaklı, anlaşılır ve yalın bir dille cevap vermemiz gereklidir.
Kullanıcımızın kafasında oluşan soru işaretlerini giderebilirsek, web sitemizde yer alan Nike spor ayakkabıyı müşterimize satabilme potansiyelimiz daha fazla artacaktır.
Veya Fitness ürünleri satan bir e-ticaret siteniz var ve bloğunuzun içeriklerini oluşturuyorsunuz, olası içerik başlıklarınıza bir göz atalım mı?
- Covid19 sonrasında fazla kilolardan kurtulmanın 11 etkili yolu
- Oturarak çalışanlar için masa başında yapılacak alternatif esneme hareketleri
- Kas kütlenizi arttırabileceğiniz 13 yüksek etkili egzersiz
Yukarıda ki başlıklar ile fitness ürünleri arasında bağlatıyı kurabildiniz mi? Bu içeriklerinizin içerisinde web sitenizde yer alan tüm ilgili ürünleri pazarlayabilir, satışa sunabilirsiniz.
İçerik üretimi sadece ürün satmamıza mı yarar?
Kesinlike hayır, web sitemizde oluşturduğumuz içerikler sayesinde problemlere ve sorunlara karşı çözüm üretmemiz aynı zaman da markamıza olan güveni arttırdığı gibi sektörde ki bilinirliği ve uzmanlığımızı da arttırmaktadır.
Problemler ile boğuşan ve çözüm arayan tüm yeni müşterilerinizi çekmenize yarayan bir diğer alternatif olarak da değerlendirilebilir.
İçerik pazarlaması, uzun vadede sizlere değer, kazan, itibar katacak en güçlü e-ticaret stratejileri arasında yer almaktadır.
04- E-Ticaret Stratejileri : Pinterest ile Satışlarınıza Doping Etkisi
2 Milyondan fazla aylık arama ve 355 milyon potansiyel kitlesi ile birlikte Pinterest e-ticaret siteleriniz için iyi bir mecra olabilir mi? 🙂
Araştırmalar, Pinterest kullanıcılarının yılda 75,000$’dan fazla kazandıklarını gösteriyor. Buda doğal olarak ziyaretçilerin alışveriş alışkanlıklarının fazla olduğu anlamına gelmektedir.
Pinterest kullanıcılarının yaptığı araştırmalar ve incelediği Pinler sonrasında alışveriş ortalamaları 50 $ olarak belirlenmiştir. Bu Dünya genelinde ki incelemeler sonucunda elde edilen bir veri olarak karşımıza çıksa da e-ticaret sitesi için bulunmaz bir nimet.
Peki Pinteresti daha aktif nasıl kullanabilirsiniz?
- Pinterest Business hesap oluşturun.
- İlgili kategorileriniz için panolar oluşturun.
- Panolarınıza Pinterest politikalarına uygun, yüksek kaliteli görsel, video, içerikler hazırlayın.
- İlgili kategorinizde ki diğer pinleri sabitleyin ve etkileşime geçin.
- Önerilenler listesinde sıralanmak için sürekli ve düzenli paylaşım yapın.
- İlgili hashtag’leri araştırın ve pinleriniz de kullanın.
- Kullanıcıların bilgi edinmesi için kısa ve öz açıklamalar ekleyin.
Pinterest için yakın dönemde oluşturacağımız içerik ve online kursumuz için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilir, etkinlik hakkında ki duyurumuzdan anında haberdar olabilirsiniz.
Bi Adam Medya Sosyal Medya’da
05- İnstagram Pazarlama ile E-Ticaret Sitenizi Büyütün
1 Milyondan fazla aktif kullanıcısı bulunan instagram’ın günlük %63 kullanıcısı aktif olarak platforma giriş yapmaktadır. E-ticaret sitesi sahipleri veya işletmeler için büyüleyici bir rakam değil mi?
İnstagram içeriğinizin görselini optimize etmek profesyonellik gerektiren bir durumdur. Özellikle sosyal medyanın kullanımının bu kadar yaygın olmasından dolayı instagram kitlenizin alışkanlığını iyi analiz edebilmeniz, onlara uygun içerikler hazırlayarak sorunlarına çözüm üretmeniz gerekmektedir.
Bu bir ürünü nasıl satın alacağından, bir ürünü satın alırken nelere dikkat edeceğine kadar uzayarak devam edebilir. Özellikle son yıllarda kullanıcılar web sitelerinden alışveriş yapmadan önce markanın instagram sayfasını kontrol etmekte, bilgilendirmelere ve paylaşımlarına göz atmaktadır.
Bu noktada yararlı bir sayfa olduğunuzu ve o güveni karşı tarafa net şekilde ulaştırmanız, göstermeniz gerekmektedir.
Kısacası, e-ticaret sitesi işletiyor ve bu alanda markanızı daha fazla kullanıcıya ulaştırmak istiyorsanız profesyonelce hazırlanmış ve yönetilen bir instagram sayfasına ihtiyacınız var demektir.
İnstagram üzerinden e-ticaret sitenizi besleyecek ve satışlarınızı arttırmanıza yardımcı olacak birkaç hızlı ipucu.
- Bir instagram işletme hesabı oluşturun.
- Profil resminizi, biyografinizi iyi kurgulayın. Ürün ve markalarınız ile özdeşen ve sizleri net şekilde yansıtan görseller veya tasarımlar kullanın.
- Resim açıklamalarınız da harekete geçirici ve kullanıcıyı yormayan içerikler hazırlayın.
- İnstagram paylaşımlarınız da her zaman yüksek kaliteli görsel veya video kullanın.
- Mesajınızı daha hızlı paylaşmak ve göstermek için instagram hikaye özelliğinden yararlanın.
- Daha fazla satış yapabilmek için instagram hikayelerde ki bağlantı özelliklerini kullanın. (10 Bin ve üzeri takipçi de aktif olan bağlantı ekleme özelliğidir.)
- Yalnızca instagram sayfanıza özel indirim ve promosyonlar uygulayın.
- Daha fazla kişiye ulaşmak için gönderiniz ile alakalı hashtag kullanımı sağlayın.
Kapsamlı e-ticaret stratejisi oluşturmak için instagramı iyi kullanabilmek ve kitleyi iyi analiz edebilmek gereklidir. Bu iş ise tamamen profesyonelce kurgulanmalıdır.
Bu konuda kendi deneme yanılmalarınızı yapabilir, dilerseniz profesyonel bir destek alarak tüm süreci yönetilmesine imkan sağlayabilirsiniz. İnstagram satışlarınızı doğrudan etkileyecek ve tetikleyecek en önemli mecraların arasında yer almaktadır.
06- E-Ticaret Stratejileri : WhatsApp üzerinden Bağlantı Kurmak ve Dönüşüm Sağlamak
WhatsApp e-ticaret stratejileri arasında belki denk gelmediğiniz şimdiye kadar duymadığınız bir yöntem olabilir.
Dürüst olmak gerekir ise bu alanda neden az kullanıldığını da anlamakta güçlük çekiyoruz.
Dünya çapında her ay 2 milyardan fazla aktif kullanıcısı tarafından kullanılan böyle güzide bir platform neden göz ardı edilebilir? İnsanlar neden stratejilerinde WhatsApp’ı yok sayabilir, bilemiyoruz.
Statista’ya göre, ABD’deki WhatsApp kullanıcılarının %53’ü günlük aktif olarak kullanırken %78’i haftada sadece bir kaç gün kullandığını raporlar ile sunmuştur.
Bu istatistikler sizleri soğutmuş olmasın, sizlere küçük bir tüyo 🙂
WhatsApp mesajlarının %90 oranında açılma ihtimali vardır. (Aramızda kalsın şşşiii..)
Bu kadar yüksek bir tıklama oranına sahip platform neden başı boş bırakılır? Veya e-ticaret siteleri veya yöneticileri neden bunu görmezden gelir dediğimiz gibi bilemiyoruz.
Fakat iyi kurgulanmış e-ticaret stratejileri arasında bu tür alternatifler her zaman için yer almaktadır. Ve profesyonel bir çalışma %100 oranında geri dönüş sağlatacaktır.
İşletmenizi WhatsApp’ta pazarlamanın bir kaç yolu;
- WhatsApp Business hesabı oluşturun.
- WhatsApp aboneleri edinmenin bir kaç yolu
- İnsanların WhatsApp numaralarını sizlerle paylaşmasını sağlayın.
- Ürün ve hizmetlerinize karşılık çözüm odaklı bir WhatsApp grubu kurun ve insanları davet edin.
- İnsanların WhatsApp grubunuzu büyütmesi için arkadaşlarını ve ilgili kişileri davet etmesini sağlayın.
- Grubunuza her eklenen kişiyi ayrı ayrı rehberinize kaydederek datanızı oluşturun.
- İstenmeyen mesajları engellemek ve spam yememek için sürekli olarak güncel kalın ve grubunuzu takip edin.
- Potansiyel kitlenizi belirledikten sonra WhatsApp business hesabınız üzerinden gönderim listesi oluşturun ve tüm kitlenizi burada birleştirin. Mesajınız tüm kullanıcılara ayrı ayrı gönderilecektir.
- Web sitenizde kullanıcıların görebileceği veya etkileşime geçebileceği şekilde indirim ve kampanyalarınızı WhatsApp grubunuzdan paylaştığınızı belirtin ve kitlenize katılması için yönlendirmede bulunun.
- Abonelerinize ürün bağlantılarını veya promosyon bağlantılarını paylaşarak WhatsApp üzerinden web sitenize trafik çekin.
- Büyük katılım ve trafik çekmek için WhatsApp hikayeler özelliğini kullanın.
WhatsApp hakkında daha fazla e-ticaret stratejileri uygulamak mümkündür, bunun için yazımızın başında söylediğimiz önünüzde duran kağıt kaleminizi kullanarak alternatifler türetmeyi deneyebilirsiniz. 🙂
07- Affiliate Marketing ile E-Ticaret Büyümesini Destekleyin
Affiliate marketing bilindiği üzere satış başı ödeme yapan veya gösterim başı ödeme yapan alternatif para kazanma modellerinden birisidir.
Bu noktada kendinize ve ürünlerinize ortaklık sağlayacak bir affiliate marketing firması ile anlaşma sağlanabilir, potansiyel satışlardan kuruma komisyon ödeyerek daha fazla gösterim ve daha fazla geri dönüş alabilirsiniz.
Yapılan araştırmada; Kullanıcıların mevcut markaların resmi sitelerinden ziyade aracı kurumlar ve tanıtıcı bloglar üzerinden ürüne yönlenerek alışveriş yapmalarının daha fazla olduğunu gösteriyor.
Buda demek oluyor ki web sitenizde yer alan ürünleriniz için affiliate marketing sistemini uygulamanız sizlere doğrudan trafik ve kazanç sağlatacaktır.
08- E-Ticaret Dönüşüm Optimizasyonu ile Satışlarınızı Arttırma
E-ticaret stratejileri uygularken web sitesine trafik çekmek stratejinin sadece bir parçasıdır.
Bu trafiği müşterilere veya abonelere dönüştürmek diğer (genellikle ihmal edilen) kısımdır.
E-Ticaret dönüşüm optimizasyonun devreye girdiği kısım ise burasıdır.
Dönüşüm oranı optimizasyonu, trafiğinizin daha yüksek bir yüzdesini müşterilere veya potansiyel müşterilere dönüştürmek için farklı teknikler uygulama sürecidir.
Araştırmalara göre pazarlamacıların %53 CRO’yu (Dönüşüm oranı optimizasyonu) çevrimiçi pazarlama stratejileri için çok önemli buluyor.
Peki siz sitenizi dönüşüm oranlarını arttırmak için optimize ediyor musunuz?
İşte optimizasyon işlemlerinizi yapabilmeniz için birkaç ipucu.
- Sitenizin yükleme hızını ve performansını iyileştirin.
- Her açılış sayfası için tek bir harekete geçirici mesaja odaklanın.
- Sitenizde çalıştığınız markaların logolarını sergileyerek güven duygusu oluşturun.
- Daha fazla satış sağlamak için, referanslar, incelemeler ve başarı öyküleri gibi sosyal kanıtlardan yararlanın.
- Birden çok ödeme seçeneği ve ödeme planı sunun.
- Ürünlerinizin kullanışlığını gösteren yüksek kaliteli video ve görsellerden destek alın.
09- Terk Edilen Sepetler İçin Hatırlatıcı E-Posta Pazarlaması
Sitenize trafik çekmek kadar “Şimdi satın al” butonunu kullandırmakta bir o kadar zordur. Hele ki sepete ekleyerek siteden ayrılan veya satın alımdan vazgeçen kullanıcılar e-ticaret sitelerinin vazgeçilmez kanayan yaralarındandır.
Alt kısımda paylaştığımız görsel Dünya üzerinde ki kullanıcıların neden sepetten vazgeçtiklerini net şekilde bizlere sunmaktadır.
Türkçeleştirerek sırası ile devam edecek olursak.
- Ekstra maliyetler, yüksek kargo ücretleri veya fazla komisyon oranları.
- Üye olmadan alışveriş yapabilmeye müsade etmeme.
- Çok uzun ve karmaşık ödeme sayfaları, yapıları.
- Toplam sipariş maliyetlerini sepette görememe. (Kargo ücretleri, KDV tutarları gibi.)
- Siteye kredi kartı bilgilerini paylaşma noktasında güven duyamama.
- Web sitede hatalı sayfaların bulunması, sunucu problemleri.
- Teslimatın geç tarihlere atması.
- İade politikalarının net açıklanmaması veya tatmin edici olmaması.
- İstenilen ödeme yönteminin olmaması.
- Kredi kartının reddedilmesi.
Yukarıda ki hatalar ve olası problemler yüzünden Dünya üzerinde ki büyük bir kitle ne yazık ki sepette ürün bırakarak web sitesini terk etmekte ve alternatif web siteler üzerinden alışveriş yapmaktadır.
Bu karmaşık sistemi daha basite indirgeyerek sepetinde ürün bırakan kullanıcıların takibini yapabilir, e-posta pazarlaması ile birlikte onlara problem yaşadığı durumlar karşısında alternatif içerikler oluşturabilir, tekrar geri dönerek sepeti tamamlamalarında geçerli indirim kuponları uygulamasına imkan sağlayabilirsiniz.
Bu yöntem kârlılığınızı arttırmanızına ve kayıplarınızı azaltmanıza yardımcı olacak önemli bir yöntemdir.
10- Yeni Müşteriler Çekmek İçin Çevrimiçi İncelemelerden Yararlanın
Çevrimiçi incelemeler, e-ticaret satışlarını arttıran en önemli faktörler arasında yer almaktadır.
Araştırmalar gösteriyor ki, kullanıcılar satın alım eğilimi göstermeden önce arkadaş tavsiyesi ve çevrimiçi incelemlere önem veriyor.
Siteniz ile ilgili yapılan olumlu değerlendirmeler, yeni müşterilerinizin sitenize ziyaret etmesini hızlandıracaktır.
Bu nedenle, sitenizde alışveriş yapan kullanıcıların ürünlerinizi ve hizmetlerinizi değerlendirmelerini isteyebilir, değerlendirme yapmaları konusunda onları teşvik edebilirsiniz.
Bu noktada değerlendirme yapacak olan kullanıcılarınıza bir sonra ki alışverişlerin de geçerli indirim kuponu dağıtabilirsiniz.
Müşterilerinize ayrıca satın aldığı ürünleri sosyal medya hesaplarında paylaşarak ilgi duyacak arkadaşlarını etiketlemelerini isteyebilir, bu noktada onları harekete geçirecek teşvikler sunabilirsiniz.
Bu şekilde bir organizasyon sağlamanız rakiplerinizden hızlı şekilde sıyrılarak fark edilmenize kolaylık sağlayacaktır.
11- Müşterilerinizi Çekmek İçin Ücretsiz Kargo Seçeneği Sunun
Ücretsiz kargo e-ticaret sektöründe ki en sihirli kelimedir. Özellikle Türkiye’de ücretsiz kargo etiketi yer alan ürünler her zaman için daha dikkat çekmekte ve satın alımlar daha fazla yapılmaktadır.
Bu noktada satışa sunduğunuz ürünler için ücretsiz kargo etiketi uygulayabilir, potansiyel müşterilerinizin ve ziyaretçilerinizin satın alımlarını kolaylaştırabilirsiniz.
12- İlgili Ürünleri Sunarak Satın Alımlarınızı Arttırarak Destekleyin
Amazon, Dünyanın en çok ziyaret edilen ve tercih edilen e-ticaret sitesidir. Bu noktada amazondan kopya çekmenizde hiçbir sakınca yok.
Alt kısımda amazon üzerinden bir görsel paylaştık inceleyerek yazıya devam edelim.
E-Ticaret stratejileri için amazon biçilmiş kaftan diyebiliriz. Yukarıda ki görsel de gördüğünüz gibi satın alım sonrasında kullanıcılarına 3 başlıkta alternatif ürünler sunarak birbirine yakın olan seçenekleri müşterisine göstermektedir.
Bu doğrudan müşterisinin ihtiyaçlarına veya ilgi duyduğu kategoride ki diğer ürünlerin sergilenmesine imkan sağladığı gibi sepet tutarının artmasına ve daha fazla kazanç elde etmesine de imkan sağlamaktadır.
Sizler de Dünya devi Amazon gibi alternatifler sunarak kullanıcılarınızın ilgi duyduğu kategoride ki ürünleri sınıflandırabilir, tercih etmesine olanak sağlayabilirsiniz.
En İyi Ücretli E-Ticaret Stratejileri
E-Ticaret stratejileri oluşturmayı düşünüyor ve e-ticaret sitenizi büyütmeyi hedefliyorsanız, bütçenizi optimize ederek para harcamayı şimdiden kabul etmeniz gereklidir.
İşte en iyi ücretli e-ticaret stratejileri oluşturabileceğiniz bazı alternatifler.
13- Ücretli Bağlantılar Kurun ve Markalaşmanıza Destek Olun
İnfluencer pazarlama her geçen gün popülerleşerek büyümektedir. Bu noktada markanız ile iş birliği yapacak influencerlar ile anlaşabilir, kitleleri üzerinde reklam yapmalarını sağlayabilirsiniz.
Ayrıca çekiliş ve etkinliklere katılarak ücretsiz hediye çekilişleri, para çekilişleri yaparak kendi kitlenize ve ilgili kişilere imkan sunabilirsiniz.
Başarılı bir influencer kampanyası oluşturmak için sektörünüzde popüler olan sosyal medya fenomenini belirlemeniz gerekir.
Her fenomen veya her kitle sizlere aynı oranda etki etmeyeceği için bu noktada düzgün adım atmanız gerekmektedir.
Eğer doğru kurgulayabilir, doğru fenomen ile iş birliği yapabilirseniz hızlı şekilde markanızı tanıtabilir, ilgili kitleyi doğrudan satışa döndürebilirsiniz.
14- Kitlenize Daha Hızlı Ulaşın : Sosyal Medya Reklamları
Sosyal medya reklamları, yukarıda saydığımız bilgilerin yanı sıra sürekliliği olan ve hiçbir zaman modası geçmeyen reklam ve pazarlama ve modelidir.
Kaliteli bir optimizasyon, hedefleme ve doğru adım başarı ve kazanç getirecektir. Bu noktada yapılan çalışmalar ne yazık ki Türkiye’de pek iyi sonuçlar vermemektedir. Bunun en büyük nedenlerinden birisi de Dijital ajansların sağladığı hizmetlere karşı verilen ücretlerin gereksiz olduğu düşüncesidir.
Bir işte başarılı olmak için ücret ödemeniz gerekiyorsa bunu yapmalısınız. Hiçbir firma veya fabrika, sadece kurucusu tarafından büyümez, büyütülemez. Her departmanın bir sorumlusu, her alanın bir ilgili kişisi vardır. Dijital pazarlama ve e-ticarette tam olarak budur.
Tek bir kişi ile yönetilen projeler bir noktada hataya düşmekte ve dönüşü olmayan problemler doğurmaktadır. Bu yüzden e-ticaret stratejileri uygularken hangi aşamada olursanız olun, bilginiz olmadığı sürece adım atmanız her zaman tehlikeli olacaktır.
15- Remarketing ile Satışlarınızı Tekrarlayın
E-Ticaret siteleri için olmazsa olmazlardan birisi de tekrar pazarlama yani remarketingtir. Tekrar pazarlama yöntemi ile birlikte web sitenize gelen ziyaretçileri durumuna ve aksiyonlarına bağlı olarak kategorilere ayırabilir, dilediğiniz kategoriye dilediğiniz reklam modelini uygulayabilirsiniz.
Bu doğrultuda sıcak, ılık ve soğuk olarak üç ayrı kategoride kullanıcılarınızı değerlendirebilirsiniz. Sıcak kategori de ürün ve hizmetleriniz ile daha önce ilgilenmiş, ilgi duymuş ve satın almış kişiler, ılık kategorisinde ürün ve hizmetlerinizi incelemiş ama daha satın almamış kişiler, soğuk kategorisinde de sizleri daha tanımayan kişileri listeyerek reklamlarınızı bu mantıkta oluşturabilirsiniz.
Her kategorinin kendine has reklam modeli vardır. Her reklam türü her kategoriye uyum sağlamaz. Sıcak kategorisinde yer alan müşteriler ve ziyaretçileriniz için etkileşim reklamı vermeniz pek sağlıklı sonuç doğurmaz, onlara doğrudan satış odaklı yaklamanız gereklidir.
Veya soğuk kategorisinde yer alan kullanıcılarınız için doğrudan ürün pazarlaması yapılmaz, markanızı bilmeyen size güvenmeyen insanlara ürün satamazsınız. Bunlar için de etkileşim veya trafik reklamları uygun görülebilir.
Tabi bu datalara ulaşabilmek için Facebook pixel mantığını iyi anlayabilmek ve web sitemize uygulayabilmek önemlidir.
İşin biraz teknik kısmına girdiğinden dolayı bu noktada da profesyonel destek almanız yararınıza olacaktır.
Olası piksel kurulum hataları yüzünden bir çuval inciri berbat edebilme durumunuz oldukça fazladır. 🙂
Bugün sizlere 15 maddede e-ticaret stratejileri nasıl oluşturulur, nelerdir, nasıl bir yol izlemeniz gerekli tamamından detaylı şekilde bahsettik. Umarız ki bu kaynak niteliğinde ki içerik sizlere ve bundan sonra ki ticaretinize yön vererek daha sağlam adımlar atmanıza yardımcı olur.
İçeriğimizin yanı sıra alt kısımda e-ticaret stratejileri için sıkça sorulan sorulara kısaca değinerek içeriğimizi sonlandıracağız. 🙂
E-Ticaret Stratejileri | Sıkça Sorulan Sorular
E-Ticaret Nedir?
E-Ticaret veya Elektronik ticaret ürün ve hizmetlerin internette satılmasına imkan sağlayan ve aynı şekilde online olarak ödemelerin alınmasını sağlayan dijital çözümlerdir.
E-Ticaret Sitemi Nasıl Pazarlarım?
Başarılı bir pazarlama süreci için web sitenizin seo çalışması, sosyal medya tanıtımları, sosyal medya reklamları, mail kampanyaları, alternatif tanıtım araçları, alternatif kampanya araçları gibi geniş çaplı çalışmalar uygulanarak web sitenize trafik çekilmek üzere kurgulanmalıdır.
İnternet Pazarlamacılığı ve E-Ticaret Arasındaki Fark Nedir?
İnternet pazarlaması, pazarlamacıların ürünlerini ve hizmetlerini internette tanıtmak için kullandıkları farklı teknikleri kapsayan geniş bir terminolojidir. e-Ticaret, internet üzerinden ürünlerin alım satımı ile ilgili daha spesifik bir sektördür.
En İyi E-Ticaret Pazarlama Stratejileri Nelerdir?
En iyi e-ticaret stratejileri arasında SEO, Sosyal Medya pazarlaması, Google reklamcılığı, Facebook reklamcılığı, Etkileyici E-posta pazarlamaları ve satış ortaklığı pazarlamacılığı bulunur.
E-Ticaret İşletme Türleri Nelerdir?
E-Ticaret işletmeleri 4 farklı şekilde değerlendirilmektedir. İşletmeler arası ticarete B2B, İşletmeden tüketiciye B2C olarak kategorize edilebilir. Bununla birlikte Tüketiciden tüketiciye C2C ve tüketiciden işletmeye ise C2B modelleri şeklinde sıralanmaktadır.
Dünyanın En Büyük E-Ticaret Sitesi Hangisidir?
Amazon, Dünya çapında 700 bin personeli bulunan ve yıllık 300 milyar dolardan fazla ciro yapan e-ticaret devidir diyebiliriz.
Yeni Başlayanların E-Ticaret Yapması Kolay mı?
E-ticaret ve dijital pazarlamanın hangi noktasında olduğunuzun hiçbir önemi yoktur. Önemli olan bu yolda gerçekten ilerlemek isteyip, istemediğinizdir. Yeni başlıyor bile olmuş olsanız dışarıdan alacağınız profesyonel destek ile kısa sürede düzeninizi kurabilir, e-ticaret sitesi ve sistem sahibi olabilirsiniz.
Bu konuda teknik destek isterseniz yazımızın sonunda ki whatsapp butonundan iletişime geçebilirsiniz.
E-Ticarette Müşterilerimden Nasıl Ödeme Alabilirim?
Bunun için Türkiye’de pek çok farklı ödeme alma altyapısı bulunmaktadır. Direk bankalar üzerinden sanal pos alabileceğiniz gibi alternatif firmalar ile belli komisyon oranlarına bağlı kalarak tüm kredi kartlarından ödeme alabilirsiniz.
E-Ticaretin Başlıca Faydaları Nelerdir?
E-Ticaretin geleneksel ticarete göre en büyük artısı 7/24 ulaşılabilir olması, kullanıcıların pek çok kategoride ürün çeşitlerine hızlı şekilde erişebilmesi, firmaların depo, işletme gibi giderlerinde tasarruf sağlama, geniş kitlelere hızlı şekilde erişim sağlama, binlerce müşteriyi idare edebilme gibi başlıca faydalarını sıralayabiliriz.
E-Ticaret ile Bugün Kazancınızı Arttırmaya Hazır Mısınız?
E-Ticaret geçen yıllara nazaran daha fazla rekabet barındırmakta. Fakat bu rekabetin yanı sıra içerik üreticileri tarafından sağlanan bilgiler de bir o kadar fazla. Artık e-ticaret site yöneticileri ve sahipleri pek çok bilgiye hızlı şekilde erişim sağlayabiliyor.
Bu kadar geniş bir denizde rakiplerinizden sıyrılmak kolay değil, ama yeriniz de saymakta e-ticaret sitenizin geleceği ve ticareti geleceğiniz için avantaj sağlamayacaktır.
O yüzden bugünden harekete geçerek daha fazlasına ulaşmak için startı verin.
Daha fazla merak ettiğiniz sorular varsa, yorumlar kısmında cevaplamak için bekliyor olacağız. 🙂
İçeriğimizden memnun kaldıysanız, bizleri sosyal medya hesaplarımızda destekleyebilir, içeriğimizi sosyal medya hesabınızda paylaşarak bizlere destek olabilir, arkadaşlarınızın da faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz.
Daha fazla detaylı bilgi edinmek ve profesyonel destek almak için WhatsApp üzerinden iletişime geçebilirsiniz.