SEO Ajansı korona virüs sonrasında Dijital pazarlama da büyük oranda rol oynamaya başlamış ve bu noktada tüm kişi, kurum ve kuruluşlara profesyonel olarak destek sunmaya başlamıştır. SEO ajansları genel olarak her bölgede bulunsa da fikizi ticaretlerin yanı sıra dijital stratejilerini iyi oluşturması elzem bir durumdur.
Çünkü SEO yani arama motoru optimizasyonu Google sanatıdır. Bu sanatı iyi şekilde icra edebilmek oldukça önemli ve aranan özelliklerin başında yer almaktadır. E-ticaret siteleri de her zaman için SEO çalışmasına ihtiyaç duymaktadır.
Genel de Türkiye’de bu noktada çok fazla yanlış düşünce ve algı mevcut. Bu içeriğimiz de bir e-ticaret sitesi neden seo ajansına ihtiyaç duyar, SEO firmaları ne gibi avantajlar sağlar bunlara değineceğiz.
SEO Ajansı Ne İş Yapar?
Seo firmaları genel olarak Google arama motoru optimizasyonu hizmeti vermekte olup, alternatif olarak e-ticaret site kurulumu, grafik tasarımı hizmeti, sosyal medya yönetimi gibi alternatif hizmetler de sunmaktadır. Ama genel olarak öncelikleri her zaman için SEO yani arama motoru optimizasyonudur.
Bu 3 kelimelik hizmet nasıl oluyor da bir ajans kurulumuna kadar gidiyor diye aklınızdan geçiriyor olabilirsiniz hemen cevaplayalım; SEO demek, dijital bir savaş demektir. Sürekli olarak etkin olmak, sürekli olarak yenilikçi olmak ve sektöre uygun olarak strateji geliştirmek anlamına gelmektedir.
Firma sahipleri ve e-ticaret yöneticileri genel olarak işin teknik kısmına bakmamakla birlikte bir süre sonra “satışlarım neden artmıyor, yada satışlarımı nasıl arttırabilirim” gibi soruları kendilerine sormakta ve cevap aramaktadırlar.
Bu soruların temelinde aslını sorarsanız pek çok neden yatabilir, SEO çalışmasından önce sağlam inşa edilmiş bir web sitesi olması her zaman için önemli bir konudur. Web siteniz iyi olmadan yapacağınız veya yaptıracağınız SEO çalışmaları hiçbir zaman site tam anlamı ile fayda sağlamayacaktır.
Bu yüzden SEO çalışmalarını yaptırmadan önce veya bir SEO Ajansı ile çalışmaya başlamadan önce web sitenizin hazır olup, olmadığını sorgulamalı, eğer eksikleri mevcut ise düzenleme ve revize çalışması yaptırmalısınız.
Kocaeli web tasarım alanında faaliyet gösteren firmamız başta Kocaeli olmak üzere Türkiye’nin her yerine aktif olarak hizmet sunmaktadır. 100’ü aşkın referansı ile adım adım büyümeye devam etmekedir.
E-Ticaret Sitesi için SEO Şart mı?
E-Ticaret sitesi kurma kararı aldığınız da veya e-ticaret sitesi kurduğunuz da yapacağınız ilk iş herkesin olduğu gibi ürün yüklemek olacaktır. Bu nokta yanlış diyemeyiz ama her zaman için ilk önceliğiniz ürün yüklemek olmamalıdır.
E-ticaret sitesi için öncelikli olarak iç seo ayarları yapılmalıdır. Kullandığınız altyapı hangisi olursa olsun iç seo ayarları her site için gerekli bir çalışma türüdür. Google botları sitenizi iyi analiz edebilmek için optimizasyonu sağlam ve düzgün bir şekilde yapmanız veya yaptırmanız gerekmektedir.
Bu aşamayı tamamlamak için ise tabi ki SEO yani arama motoru optimizasyon ayarları yapılmak zorundadır. Bu işlemler sonrasında satışa başladığınızda karşınıza çıkacak durumların başında “rekabet” gelmektedir.
Rekabetin yüksek olduğu yerlerde farkındalığınızı ortaya koyabileceğiniz belli başlı alanlar vardır. Bunları dilerseniz kısaca inceleyelim.
Google Adwords ile Reklam Vermek: Google ADS reklam vermek için en kolay yöntemlerden birisidir. Ama unutulmamalıdır ki Adwords her zaman için size parasal olarak fayda sağlar. Reklam bütçeniz var olduğu sürece kelimeleriniz de üst sıralarda yer alabilir ama bütçenizin bittiği gün tarihin karanlık sayfalarına gömülebilirsiniz.
Bunun yanı sıra Google ads’nin olumsuz yönlerinin başında haksız tıklama gelmektedir. Google ne yazık ki bu noktada olumlu yada olumsuz hiçbir şekilde müdahale etmemektedir. Kendi paneliniz üzerinden tıklamaları takip etmeli, haksız tıklamaları tespit ederek engellemelisiniz. Bu engellemeyi yapmayarak gözden kaçırdığınız da dakikalar içerisinde belki 5000 TL’lik reklam bütçeniz bitebilir, bir gün içinde varlığınız ile yokluğunuz bir olabilir.
Bu yüzden Google ADS reklamları her zaman için takip gerektiren ve sürekli analiz edilmesi gereken bir mecradır. Bu noktada teknik bilginiz yoksa profesyonel bir destek almanız her zaman için sizlere avantaj sağlayacaktır.
Sosyal Medya Reklamı Vermek: Buda kendiniz ön plana çıkartacağınız ve rekabet edebileceğiniz bir diğer alternatif olabilir ama bu noktada da tamamen optimize edilmiş bir reklam modeli oluşturmanız gerekmektedir. Reklamlar genel olarak İnstagram içerisinde ve Facebook üzerinden verilmektedir. Ama bu oldukça yanlış bir yoldur. Optimize olmak ve tam anlamı ile fayda sağlamak için SEO Ajansı ile çalışmalı, bu noktada profesyonel bir reklam hazırlamalısınız.
Yoksa yine Google ADS gibi reklam bütçeniz yoktan sebepler ile bitebilir, verim alamadan cebinizde ki paradan olabilirsiniz.
Mail Marketing: Mail reklamları Türkiye’de her ne kadar önemsiz gözükse de dikkat çekici bir reklam hangi mecrada olursa olsun performans sergiler ve geri dönüş alır. Bu noktada da profesyonel bir mail şablonu hazırlamalı, amacınızı net şekilde karşı tarafa bildirmeli ve bu süreci en iyi şekilde analiz ederek devam etmelisiniz.
Yukarıda ki seçenekleri açabilir, büyütebilir, çoğaltarak devam edebiliriz ama yine en sonunda karşınıza çıkacak olan yol profesyonel destek almanız olacaktır.
Bir e-ticaret sitesi yöneticisi her zaman için tüm süreci tek başına yönetemeyebilir. Özellikle SEO Ajansı gibi bir ağ kurmak ve bu ağı tam anlamı ile yönetebilmek oldukça güçtür.
Bundan dolayı profesyonel destek almak sizlere zaman ve nakit tasarrufu sağlatacaktır.
E-Ticaret Sitesi Kurma ve SEO İle Başarı Sağlamak
Yukarıda pek çok farklı nedeni göz önünde bulundurduk, alternatif pazarlama yöntemlerini değerlendirdik ve olumsuz yönleri en azından belirleterek kafanızda bir yol haritası oluşturmaya çalıştık.
Peki e-ticarette başarılı olmak zor mudur? Dilerseniz kısaca bunun cevabını vererek yazımızı sonlandıralım.
E-ticaret sitesi kurma kararı verdiyseniz ilk önce bilmeniz gereken şey profesyonel bir sürecin içerisine girecek olduğunuzdur. Bu süreci tam anlamı ile yönetebilmek, profesyonel şekilde kendi yol haritanızı oluşturma noktasında problem yaşıyor, bilgisizlik çekiyorsanız destek almaktan hiçbir zaman çekinmeyin.
E-ticaret sitesi kurma işlemi artık günümüzde oldukça kolay bir hal aldı. Bilginiz olmasa bile aracı kurumlar aracılığı ile hızlı şekilde sitenizi kurabiliyorsunuz. Ama gözden kaçan bir nokta var ise hazır sitelerin her zaman için SEO kurallarına uygun olarak oluşturulduğu yanlışıdır.
Hazır sistemler hiçbir zaman seo kurallarına uygun olarak oluşturulmaz. Bunu teknik bilginiz var ise kendiniz de analiz edebilir, inceleyebilirsiniz. Ama eğer yoksa kendinize dönüp söyleyeceğiniz şey “artık benim de bir e-ticaret sitem var ve ürünlerimi yükleyip satışa başlayabilirim” olacaktır.
Bu düşünce her ne kadar güzel de olsa gerçeği yansıtmamaktadır. Profesyonelce hazırlanmış bir web sitesi sadece dışarıdan güzel gözükecektir. Site içi SEO çalışması yaptırmadan veya yapmadan bir web sitesine ürün yüklemek aracı uçurumdan aşağı bırakmak gibi bir durum doğuracaktır.
Bu yüzden site içi ve site dışı seo çalışmaları ile web sitenizi her gün beslemeli, her gün ilgilenmeli ve geliştirmelisiniz.
SEO ile başarı sağlamak ise uzun vade gibi gözükse de garanti bir süreçtir. SEO yani arama motoru optimizasyonu her zaman için kabul gören bir çalışma türüdür. Web sitelerinizi bir bebek gibi düşündüğünüz de onları besleyip büyütmek ve yetişkin bir birey haline getirmek için SEO’ya ihtiyaç duyarsınız. İşte SEO sizin elinizde ki bebeği besleyip büyütmeniz için yedirmeniz gereken yiyecek.
Bunu bu şekilde düşündüğünüz de site içi seo, site dışı seo, backlinkler ve diğer tür çalışma modellerinin tamamı SEO çalışmasını doğurmaktadır.
SEO Terimleri her ne kadar bilinir olursa olsun, onları uygulamak bir o kadar zordur. İyi bir şey yaptığınızı sanırken Google’ın karanlık sayfaları arasında yok olabilir, bir sonrasında kendinizi bile bulamayarak Google’dan ağır bir ceza alabilirsiniz.
Bu kadar durumu ele aldığımız da şuanda aklınızdan geçen şey ” O halde ben pazar yerlerinden hiç çekilmeyeyim, kendi web sitem ile satış yapmaya uğraşmayayım olacaktır.” Bu durumu da dilerseniz kısa bir başlık ile açıklayarak sonlandıralım.
Pazar Yerleri ve E-Ticaret İlişkisi
E-ticaret sitesi kurma kararı verdiğiniz de yukarıda olası durumlar sizleri bekliyor bu bir gerçek. Fakat bilinmesi gereken diğer bir durum varsa da pazar yerleri her zaman için para kazanmaya amaç değil araçtır.
Sizlerin X bir markası var ise bunu büyütmek daha fazla kitleye sunmak ve kendi networkünüzü oluşturmak için muazzam platformlardır. Ama dediğimiz gibi pazar yerleri hiçbir zaman bir satıcıya tam anlamı ile para kazandırmayacağı gibi uzun vadede stres, sıkıntı ve para kaybı yaşatmaktadır.
Web site ve Pazar yerleri kısaca durumlar ile kıyaslayacak olursak;
Ödenen Komisyon Oranları: Pazar yerlerinde bilindiği üzere sürekli olarak her satıştan komisyon oranları ödenmektedir. Bu komisyon oranları kategoriye göre farklılık gösterse de genel olarak ortalama 18 – 24 arasında değişmektedir. Bu komisyon tutarı fiziki ticaretlerde ki kazanç oranına eş değerdir.
Bu noktada kendi web sitenizde faaliyet göstermeniz sizlere olası komisyon ödemeleri yaptırmayacağı için rahat bir ticaret sergileyebilir, ödediğiniz komisyon tutarlarınızı kendinize SEO çalışması veya reklam bütçesi olarak ayırabilirsiniz.
Müşteri Her Zaman Haklıdır: Ne yazık ki pazar yerlerinin bir diğer can sıkan durumu ise müşteri – pazar yeri ilişkidir. Siz satıcılar orada her zaman 3. basamakta kalarak sadece ürün tedarikçisi olarak faaliyet göstermektesiniz.
Etrafınıza bir bakın, hiç ben Trendyoldan XXXX mağazasından alışveriş yaptım ve çok memnun kaldım diyen var mı? Genel olarak algı, ben trendyol veya diğer pazar yerlerinden alışveriş yaptım çok iyiydi, kargo çok hızlı geldi veya fiyatları çok uygun şeklindedir. Bu ne yazık ki sizin ürününüz ile kendilerini markalaştırmaya yaramaktadır.
Bu markalaşma temeline indiğinizde onlarda bir web sitesi olarak yola çıkmışlardı? Bir düşünün…
Müşteri Şikayetleri / Kargo ve İadeler: Pazar yerleri müşteri haklı olsun yada olmasın onlara her zaman değişim garantisi, kargo süre garantisi ve şikayetlerine sürekli olarak kulak kabartmaktadırlar. Bunun en büyük nedeni yine yukarıda ki başlıkta da belirttiğimiz gibi kendilerinin markası altında faaliyet göstermelerinden kaynaklanmaktadır.
Bu durumda olası kargo gecikmelerinde, olası müşteri şikayetlerinde ve iadeler de sürekli olarak mağaza sahibi mağdur edilmekte ve bu durumdan dolayı hakedişlerin de kazanç kaybı yaşamaktadır.
Bunları bir değerlendirin… Bir düşünün… Gerçekten amacınız para kazanmak mı? Yoksa günü kurtarmak mı?