Günümüzde internet teknolojilerinin artması ile birlikte dropshipping nedir ve stoksuz satış nasıl yapılır soruları da cevap bulunması gereken ve devamlı olarak merak edilen konular haline geldi. Bugün makalemiz de sizlere dropshipping nasıl yapılır, dropshipping yaparken nelere dikkat edilmesi gerekir ve e-ticaretin genel terimlerini ele alacak, bu alanda iş yapmak isteyen sizler için bir kaynak oluşturmaya çalışacağız.

dropshipping nedir
dropshipping nasıl yapılır

Dropshipping Nedir? Stoksuz Satış Nedir?

Dijital dünyanın gelişmesi ve günden güne büyümesi kişi, kurum ve markaları da ister istemez hareket geçirdi. Gelişen pazarda her marka kendi alanını genişletmek potansiyel kitlesini arttırmak istediği gibi yeni girişimler de gün yüzüne çıkarak yeni alanlar keşfetmeye başladı.

Bu noktada dropshipping gibi modeller de değerlendi. Peki ama nedir bu dropshipping?

Dropshipping kelime anlamı olarak stoksuz satış anlamına gelmektedir. Stoksuz satış nedir sorularına internette pekçok kez denk gelmiş olmanız da bu noktada muhtemel. Stoksuz satış genel itibari ile elinizde hiçbir stok ürün bulundurmadan internetten veya fiziki tedarikçilerden edindiğiniz ürünleri pazarlama sanatıdır.

Yurtdışında oldukça yaygın ve yıllar öncesinden beri kullanılan pazarlama ve satış modeli olan dropshipping Türkiye’de ne yazık ki çok sonradan fark edilen ve bu alanda çalışmaya başlanan bir e-ticaret modelidir.

Dropshipping iş modeli e-ticarette en risksiz ve sermaye gerektirmeden faaliyete geçebileceğiniz alan olmasının yanı sıra dikkat edilmesi ve çok çabuk şekilde girişimlerinizin sonlabileceği bir iş modelidir. Bu noktada bilgi, tecrübe olduğu kadar ticari birliktelik sağlayacağınız kişi ve kurumlarda önem arz etmektedir.

Stoksuz satış nasıl yapılır diye aklınızdan geçiriyor olabilirsiniz. Bu noktada aslında kafa karışıklığına yol açmadan en yalın şekilde ifade etmek gerekirse, mevcut e-ticaret siteleriniz, pazar yerlerinize belli ürün kategorilerini veya karışık ürün gruplarını yükleyerek satışa başlamanız anlamına gelmektedir.

Dropshipping yapmaya karar verdiğiniz de kendinize sormanız gereken soru şu; hangi alanda faaliyet göstereceğim?

Bu soruyu kendinize sormadığınız ve cevap vermediğiniz sürece hangi işe kalkıştığınızı ve nasıl bir yol alacağınızı bilemez ve ne yazık ki başlamadan sonlandırmak durumunda kalabilirsiniz.

Her işte olduğu gibi dropshipping de bir ticaret modelidir. Bu ticaret modeli sermaye gerektirmeyen bir iş kolu olsa da oluşturacağınız altyapılar, pazar yerlerine üyelikleriniz ve dijital mağazalarınız ister istemez sizlere masraf oluşturacaktır.

Bu masrafları kendinize fazlalık görmeden, ticaretinize bu doğrultuda başlayabilirseniz ilk aşamayı geçmiş olacaksınız.

Dropshipping yapmak için ise kullanabileceğiniz bir takım altyapılar mevcut. Bunların ilki yukarıda da belirttiğimiz gibi e-ticaret sitesidir. Bu noktada bilginiz dahilinde kendi e-ticaret sitelerinizi açabileceğiniz gibi mevcut e-ticaret paketleri ile birlikte de hazır sistemler satın alarak kurulum aşamalarınızı hızlı şekilde geçebilirsiniz.

E-Ticaret sitenize alternatif olarak kullanabileceğiniz her alan aslında ticaret yapmanıza imkan sağlamaktadır. Kişisel facebook hesabınız bile bu noktada sizlere satış yapmanız için yeterli bir alan olacaktır. Tabi ki dropshipping alanında yapacağınız ticarette hangi kategoride faaliyet göstereceğiniz çok önemli.

Hangi ürünün satılabilir olacağını ve hangi pazara hitap edeceğiniz o pazara yatkınlığın ne derece gibi soruları yine kendinize sorup bunların cevabını almanız gerekiyor.

dropshipping nedir
dropshipping nedir

Dropshipping nedir sorusu genel olarak kafanızda şekillenmeye başladığını düşünüyoruz. Peki e-ticaret sitesi veya facebook dışında hangi pazarlama alanlarını kullanabilirsiniz. Biraz başlıklar halinde bunları incelemekte fayda var.

Dropshipping Nasıl Yapılır? Hangi Alanlar Kullanılır?

Dropshipping nedir, dropshipping nasıl yapılır genel olarak kafanızda yer etmiştir. Stoksuz satışı gerçekleştirdiğiniz her eylem dropshipping kapsamında yer almaktadır. Stoksuz satış gerçekleştirmek için kullanabileceğiniz alanlar ise,

İnstagram: İnstagram bilindiği üzere Türkiye’de en aktif kullanılan sosyal medya platformudur. Bu platform üzerinde satış gerçekleştireceğiniz ürünlere yönelik bir butik sayfa açabilir, bu sayfa üzerinden potansiyel müşterilerinize satış gerçekleştirebilirsiniz.

Facebook: Facebook her ne kadar aktif kullanılmıyor diye düşünülse de Dünya genelinde hala en aktif ve en çok kullanıcıya sahip platform olarak görevini devam ettirmektedir. Bu yüzden bu alanda ki potansiyel müşterilerinize ulaşmak için facebook gruplarına kayıt olabilir, profilinizi satış yapacağınız alana dönüştürebilirsiniz.

Amazon: Amazon bilindiği üzere Dünyanın en büyük online alışveriş platformlarından birisi. Burada satış yapabilmek için bir takım bilgi birikim ve olası sorunlara çözüm üretmeniz gerekse de genel olarak dropshipping için en uygun alanların başında yer almakadır.

Etsy: Etsy yurtdışında aktif olarak potansiyel kitlesi olan ve el sanatları üzerine tüm insanların kendi mağazalarını rahatlıkla oluşturabildiği bir alandır. Bu alanda da üyelik oluşturabilir, mağazanıza kurarak satışlarınıza başlayabilirsiniz.

Etsy Kayıt Olmak İçin Tıklayınız

  • Hepsiburada / N11 / Gitti Gidiyor / Trendyol / Ptt Avm / Sanal Pazar: Burada bulunan pazar alanlarına ek olarak diğer pazar alanlarını da ilave ederek kayıt işlemleri sonrasında kendi mağazanızı açarak satışa başlayabilirsiniz.
  • Sms Marketing: Sms marketing genel olarak marka tanıtımlarında aktif olarak kullanılsa da en yaygın pazarlama modellerinin başında yer almaktadır. Bu noktada elinizdeki mevcut data üzerinden sms pazarlaması yaparak ürünlerinizi ve hizmetlerinizi potansiyel kitlenize sunabilir, sms üzerinden satış gerçekleştirebilirsiniz.
  • Mail Marketing: Mail pazarlaması ise yine sms pazarlama modeli gibi oldukça yaygındır. İnsanların tepkisini çekmeden ve rahatsızlık yaratmadan tek sayfa üzerinde ürünlerinizi sergileyebileceğiniz alternatif bir kampanya modeli sayesinde satış gerçekleştirebilirsiniz.

Yukarıda belirttiğimiz başlıkların yanı sıra daha eklemediğimiz diğer başlıkları da sizler kendi pazarlama listenize ilave ederek erişim ağınızı genişletebilirsiniz. Bu listeyi zengin tutmanız ve tüm alanlardan potansiyel müşterilerinize ulaşmanız sizlere aktif kazanç sağlatacaktır. Dropshipping sorusunda merak edilen bir diğer konu ise hiç şüphesiz ki sürecin nasıl ilerlediğidir.

stoksuz satış nedir
stoksuz satış nedir

Dropshipping Fatura İşlemleri ve Kargo Süreci

Stoksuz satış işlemlerinde genel olarak insanların en çok merak ettiği konulardan birisi de satış yaptıktan sonra süreç nasıl ilerleyecek ve ben bu süreci nasıl yönetebilirim ile alakalıdır. Bu gözünüzü kesinlikle korkutmamalı, genel olarak süreç sizlerin dışında yürüyeceği için sizlerin ticaretinizi yavaşlatacak ve pazarlamanız da ayak bağı olacak herhangi bir durum yoktur.

Tabi ki bu noktada yine yazımızın başlarında belirtmiş olduğumuz ticari birliktelik sağlayacağınız kişi ve kurum oldukça önem arz etmektedir.

Stoksuz satış her ne kadar sermaye gerektirmese de yine de söylediğimiz gibi ticari riskleri bulunduran bir satış alanıdır. Bu noktada ticari birliktelik sağlayacağınız kişi, kurum ve markalar sizleri hiçbir şekilde suistimal etmemesi ve sizin müşterilerinize kendi müşterileri gibi değer vermesi gerekmektedir.

Eğer bunu başarabilecek bir network oluşturabilirseniz bu noktadan sonra ki süreç ise şu şekilde ilerleyecek.

Öncelikli olarak anlaşma sağladığınız markanın ürünlerini web sitenize, pazar yerlerinize veya belirlediğiniz alanlara yükleyerek dropshipping çalışmanızı başlatacaksınız. Sonrasında yapacağınız her satışta anlaşmalı olduğunuz kişiye müşteri siparişlerinizi ileterek kargolama işlemlerinde müşteri bilgilerinizi yazarak toptancınıza kendi aranızda anlaştığınız ücret üzerinden ödeme gerçekleştireceksiniz.

Bu noktada toptancınız sizin adınıza ürünü kargolayacak ve müşteriye ulaştıracaktır. Fatura kesim işlemleri, iade işlemleri de yine aynı şekilde markasının satışını gerçekleştirdiğiniz firma tarafından karşılanmaktadır.

Eğer bu noktaya kadar problemsiz bir süreç yaşayabilir ve oluşturabilirseniz o alandan aktif olarak kazanç sağlayabilirsiniz demektir. Genel olarak dropshipping yaparken yaşanan en büyük problemlerden birisi de ne yazık ki kargolama işlemleri ve iade taleplerine cevap verilmemesidir.

Unutmayın ki, X markasının ürünlerini siz satıyorsunuz. Müşteri bizzat muhattabı olarak sizleri tanımaktadır. Bu noktada müşterinize olabildiğine sorunsuz bir alışveriş deneyimi yaşatmanız sizlerin yararına olacaktır. Bu noktada seçeceğiniz tedarikçiyi ciddi anlamda araştırmalı, deneyim kazanmalı, görüşmeler yaparak karşı tarafını net şekilde anlamalısınız.

Kafanızda soru işareti bulunan bir noktada cevap bulamıyorsanız o birlikteliği başlatmanız sizlere ileride daha farklı problemlere yol açabileceğinden dolayı başlamamanız sizlerin yararına olacaktır.

dropshipping ürün bulma teknikleri
dropshipping ürün bulma teknikleri

Dropshipping Ürün Bulma Teknikleri

Genel olarak en çok sorulan sorulardan birisi de budur. Stoksuz satış nasıl yapılır ve nasıl ürün bulunur bu konuda genel olarak hep bilgi arayışı vardır. Bu arayışların net şekilde karşılığını bulmanız teknik anlamda mümkün olsa da ticari olarak mümkün değildir.

Unutulmamalıdır ki her ürün her mağaza ve her satıcı için uygun değildir. Stoksuz satış nasıl yapılır sorusuna cevabınızı net olarak bulduğunuzu düşündüğünüz noktada dropshipping ürün bulma noktasında kendiniz ile muhasebe yapmanız gerekmektedir.

Bu başlıkta sizlere genel olarak nasıl bir yol izleyebilirsiniz, ortalama bir araştırma ile nasıl sonuçlara ulaşabilirsiniz biraz bunlardan bahsetmek istiyoruz.

Bir ürün satışına karar verdiğiniz de ilk olarak hangi pazara hitap edeceğinizi bilmeniz gerekiyor. Türkiye’de tutulur ve satışı rahat olan bir ürünün yurtdışın da aynı etkiyi yaratmasını beklemek yanlış olacaktır.

Eğer böyle bir beklentide ticaret yapıyorsanız bu noktada Türkiye veya yurtdışı pazarınızda eksikler gözlemlenecektir. Tabi ki ticari olarak iki tarafı aktif kullanmakta satışa çıkarttığınız ürüne göre değişkenlik göstermektedir.

Yine de her pazarın kitlesinin ayrı olduğunu ve bu alışveriş alışkanlıklarına etnik kökenler, insan ilişkileri, kültürler gibi pek çok durumunda dahil olduğunu unutmamak gereklidir. Eğer bunların bilincinde bir araştırma yapıyorsak sonuca ulaşmamız ve satışı olabilecek ürünleri bulmamız daha da kolaylaşacaktır.

Öncelikli olarak ürün araştırması yapmadan önce xml veren firmaları inceleyerek onlardan ne gibi fayda görebileceğinize bakmanız daha sağlıklı olacaktır. Çünkü mevcut ürün listesinden kendi satabilirlik durumunuza ve kendi teknik bilgi ve becerinize yönelik olarka dilediğiniz ürünü seçebilme hakkına sahip olacaksınız.

Bu noktada google üzerinden xml veren firmalar diye arama yaparsanız olası sonuçlara rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Eğer sonuçlar arasında kendi merak ettiğiniz veya çalışmak istediğiniz firmayı bulamazsanız bu noktada direk firma ile iletişime geçmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Firma ile iletişime geçerek onlardan satış ortaklığı yapmak istediğinizi ve dropshipping yaparak satış gerçekleştirmek istediğinizi anlatabilir, geri dönüşlerini alabilirsiniz.

Bir diğer konu tabi ki toplum bilincini iyi değerlendirmek gereklidir. Türkiyeyi ele alacak olursak Türkiye pazarında en satılabilir satışına engel olmayan ve rahatlıkla temin edilebilecek ürünler nelerdir bunları düşünmeniz ve liste çıkartmanız gerekmektedir.

Genel olarak hangi ürünü seçiyor veya araştırıyor olursanız olun, yapmanız ve elde etmeniz gereken sonu şudur; Sattığınız ürün bir amaca hizmet ediyor mu? Bir fayda sağlıyor mu? Bu soruların karşılığı olarak evet cevabını verebiliyorsanız dropshipping ürün bulma tekniğine hiç ihtiyaç duymadan veya xml veren firmaları araştırmadan kendi cevabınıza ulaşmış olacaksınız.

dropshipping ürün bulma teknikleri
dropshipping ürün bulma teknikleri

En İyi 5 Kelime Planlayıcı Araçları

Google Kelime Planlayıcı

Google kelime planlayıcı ile birlikte dilediğiniz ürün hakkında hacimsel araştırmalar yapabilir, aylık ne kadar arandığını ve ne kadar potansiyel rekabet olduğunu araştırabilirsiniz. Google kelime planlayıcısın da ayrıca alternatif kelimeler türeterek ürünlerinizin yanına ek olarak alternatif ürünler bulabileceğiniz gibi satışını gerçekleştirmeye karar verdiğiniz ürünlere anahtar kelimeler belirleyebilir, potansiyel kitlenize daha rahat ulaşabilirsiniz.

Screaming Frog SEO Spider

Ürün bulmanın bir diğer yolu olan piyasada ki faaliyet gösteren e-ticaret sitelerini incelemenin en kolay ve güzel yollarından biriside Screaming Frog SEO Spider kullanmanız olacaktır. İngiliz bir firma tarafından geliştirilen SEO Aracı ile birlikte gerek kendi web siteniz gerekse belirlediğiniz ürün üzerinde faaliyet gösteren web sitelerini inceleyerek hangi ürünlerine daha fazla talep var, hangi sayfaları daha değerli ve google’da ne gibi bir alana hitap ediyor ve geri dönüş alıyor derinlemesine öğrenebilir, stratejilerinizi bu doğrultuda oluşturabilirsiniz.

Übersuggest

Bir diğer kelime planlayıcısı da aynı google gibi hizmet sağlayan übersuggest’tir. Kullanımı oldukça basit olan bu kelime planlayıcısı sayesinde belirlediğiniz kategori ve kelimede ortalama 100 adet sonucu görüntüleyebilir, hangi sonuçlara sahip olduklarını inceleyebilirsiniz.

Keyword Tool IO

Yukarıda ki anahtar kelime araçlarına ek olarak alternatif kelimeler üzerinden de kullanıcıya fikir sunarak onların da değerlerini gösteren bir kelime planlayıcısı aracıdır. Kullanımı ve sonuçları da oldukça tatmin edicidir.

SERPs Keyword Tool

Google haricinde mevcut olan Yandex ve Bing üzerinden de aramalar yaparak o arama motorları üzerinde ki potansiyel durumları da sonuçlandıran yukarıda ki araçlar gibi oldukça kullanışlı bir diğer kelime planlayıcısıdır.

Genel olarak dropshipping nasıl yapılır, dropshipping nedir, stoksuz satış ne anlama gelir gibi soruların cevaplarını vererek sizlere fikir sunmak ve en iyi 5 kelime planlayıcı aracını sunarak bu noktadan sonra ürün araştırmalarınızı yaparken kullanacağınız araç önerisinde bulunduk.

Sizler de projelerinizde nasıl yol haritası oluşturuyor, ürün araştırması yaparken hangi araçlardan yararlanıyor ve ne gibi faydalar sağlıyorsunuz yorumlar bölümünde belirterek makalemize katkıda bulunmuş olabilirsiniz.

PROJENİZİ BUGÜN HAYATA GEÇİRMEK VE E-TİCARETE BAŞLAMAK İSTİYORSANIZ HEMEN İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ.

whatsapp-button

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir