Organik arama nedir sorusu genel olarak dijital pazarlamaya yeni başlayanlar tarafından bilinmemekle birlikte bir web sitesini dijital pazarlama dünyasında nasıl bir noktaya taşıyabileceğini veya uzun vadede nasıl fayda sağlayacağı tam olarak hesaplanamamaktadır.
Aslını sorarsanız organik arama genel olarak insanlar tarafından ücretli arama olarak bilinmektedir ve ne yazık ki bu işleri daha çıkmaz bir hale sokmaktadır.
Bu yazımızın amacı organik arama nedir sorusuna cevap bulmak isteyen kullanıcılara eksiksiz ve yalın şekilde bilgi paylaşımı yapmak ve oluşabilecek yanlış anlamaların önüne geçmeyi bir nebze olsun durdurmaktır.
Özellikle üzerinde duracağımız konular;
- Organik Arama Nedir?
- Organik arama neden önemlidir?
- Ücretli arama ile Organik arama arasındaki fark nedir?
- Organik arama sonuçlarında nasıl gözükebilirim?
Organik Arama Nedir?
Organik arama; Google tarafında yaptığımız herhangi bir arama sonucunda ücretli aramaların alt kısmında yer alan ve tamamen doğal olarak Google SERP (Sıralama) değerleri ile karşımıza çıkan sonuçlar bütünüdür.
Organik aramanın durumuna, kullanıcının sorgu yaptığı kelime kalıbı, gelen bağlantılar, kullandığı cihaz türü, bağlantı sağladığı lokasyon gibi pek çok farklı faktör etki edebilmektedir.
Bunu daha iyi anlayabilmek adına alttaki örneği inceleyebilirsiniz;
Google’da bir cümle yazıldığın da sizlere bazı sonuçlar verir. Üst kısımda gördüğünüz ücretli kısımlar sonrasında Organik sonuçlar ile birlikte sıralama devam eder. Yukarıda ki uzun kutucuk içerisinde ki durum ise Featured Snippets’tir. Türkçe karşılığı nedir diye soracak olursanız Google’da 0. sırada yer almak ve içeriğinizi net şekilde okuyucuya gösterebilmektir.
Bu sıralamada olabilmenin belli başlı kuralları mevcuttur, bu kısım ile aklınızı çok karıştırmak istemiyoruz. Şayet sektörünüze, rakiplerinize ve içeriğinizin kalitesine göre bu durum değişkenlik gösterebilmektedir. (İlerleyen dönemler de sadece Featured Snippets ait bir içerik paylaşımı yapacağız.)
Google arama sonuçlarının yanı sıra Bing, Yandex gibi diğer arama motorları da ücretli ve organik olarak arama sonuçlarını kullanıcılarına sunmaktadır.
Organik Arama Neden Önemlidir?
Organik arama önemlidir. Çünkü web sitenizin alabileceği en değerli ziyaretçi modelinin başında yer alır. Bir web sitesini organik olarak besleyemez ve trafik çekemezseniz suni etki (sponsorlu reklamları, gönderiler, paylaşımlar, vb.) çok uzun ömürlü olmayacak ve bir noktada sizleri yoracaktır.
Organik arama’nın ve organik trafiğin amacı sosyal medya veya diğer trafik modellerinin aksine kullanıcıyı hedefleyerek yapılan çalışma modelidir. Örnek olarak “Organik Arama Nedir?” sorusuna cevap aradığınız için böyle bir yazı paylaşımı yapıldı. Ve bu paylaşım sayesinde organik olarak sitemize ziyaretçi davet edebildik.
Hangi arama motoru olursa olsun, kullanıcılar herhangi bir arama yaptığı zaman tatmin edici ve doyurucu içerikleri barındıran siteleri tercih etmektedir. Bu isterseniz bir haber sitesi, isterseniz blog sayfası, isterseniz e-ticaret sitesi olsun. Hiç fark etmez, önemli olan tek şey kullanıcının aramasında ki niyeti ve sonucu net şekilde eşleştirebilmek.
Organik aramalardan tam anlamı ile yararlanabilmek için SERP değerleri dediğimiz değerler bütünün de mevcut web siteniz ve ilgili anahtar kelimeniz ilk 5 içerisinde olmalıdır. Kullanıcılar yaptığı araştırma sonucunda ilk 5 arasında tam bir sonuca veya tatmin edici bir içeriğe ulaşamadığı zaman farklı sayfalara yönelmektedir.
Bu durumda pasta olarak adlandıracağımız organik trafiğin bütünü ilk 5 sıra arasında dağılmaktadır.
Alt kısımdaki görsel bu durumu net şekilde özetlemektedir.
Ücretli Arama ile Organik Arama Arasındaki Fark Nedir?
Ücretli arama ile organik arama arasındaki temel fark, ücretli aramaların bir açık arttırma usulü sıralama alması ve sıralama sonucunda reklam verenler tarafından ödenen ücrete dayanıyor olması. Aynı zaman da organik arama ise hiçbir ücrete dayalı olmayan teknik bilgi ve süreklilik sonucunda ilgili anahtar kelime için hedefe ulaşılmış çalışmanın bütünüdür.
Hem ücretli, hem de organik aramalar sonucunun ve arama motoru optimizasyonu çalışmasının bütününe SEM denilmektedir.
Ücretli Arama
Reklamlarınızın ilgili anahtar kelimeler de en üst sırada yer almasını istediğiniz zaman kullanacağınız reklam kanalı Google ADS’dir. Alternatif olarak Bing arama motoru reklamları için ise Bing ADS reklam platformu kullanılmaktadır.
Reklamlarınızın görüneceği konumu belirlemeniz ve ilgili anahtar kelimeler üzerinde reklam verebilmeniz için sistem tarafından belirlenen belli parametreler mevcuttur. Bunlar ise;
- Kullanıcının konumu
- Kullanılan cihaz (Mobil, Masaüstü, Tablet)
- Reklamın yapılandırılmasında kullanılan anahtar kelime veya kelimeler
- Reklamın başlığı
- Açılış sayfalarının alaka düzeyi (Kullanıcının reklama tıkladığında göreceği sayfa)
- Reklam veren tarafından reklam tıklamalarına ödeme yapacağı tutarın belirlenmesi
- Çalışma yapacağınız anahtar kelime üzerinde ki rekabet durumu. Örnek olarak Kocaeli Web Tasarım veya İzmit Web Tasarım kelimesi ve rekabet durumu.
Reklam verenler, bir kullanıcının reklama tıklayarak ilgili sayfaya ulaşması durumunda ödeme yapar. Ödenecek miktar ise sektöre, rekabete, kullanılacak anahtar kelimeye göre farklılık gösterebilir.
Bunu kısaca açıklamak gerekirse ise eskilerin dediği gibi “Ne kadar para o kadar köfte” yani Google sizlere tıklama başına yapacağınız ödeme kadar sıralama imkanı veriyor. Bu durumun lehinize dönmesi ve en iyi sonucu almanız da otomatik olarak reklam bütçenizi arttırmanıza neden olmaktadır.
Türkiye’de en popüler reklam modellerinin başında PPC – Tıklama başına maliyet reklamları kullanılmaktadır.
Ücretli reklamların en büyük avantajlarından birisi de dönemsel faaliyet gösteren web siteler veya hizmetler tarafından sunum yapmak, kampanya paylaşmak etkili dönüşler almanıza sebep olacaktır.
Örnek olarak; Kış sezonuna girerken yazlık spor ayakkabılarında ki %50 net indirim kampanyası, Google ücretli reklamlar kısmında fazlası ile dikkat çeker değil mi?
Bu kısım alışkanlık yapılarak sürekli olarak işgal edilecek bir alan değildir, unutulmamalıdır ki Google veya Bing ücretli reklamları sürekli olarak bütçenize dayanan bir çalışma modelidir.
Avantajının yanı sıra dezavantajından da bahsetmezsek olmaz. Ücretli reklamların en kötü yanı tıklamalarda sürekli olarak bakiyenizin bitmesine neden olmasıdır. Yani rakibiniz veya art niyetli kullanıcılar, reklamlarınıza sürekli olarak tıklama yaparak bakiyenizi kısa süre içerisinde sıfırlayabilir, tüketebilir.
Buda büyük hevesler ile birlikte oluşturduğunuz reklam kampanyanızın büyük bir hüsran ile son bulmasına neden olabilir.
Ücretli aramanın tam olarak sonuç vermesi için; Kaliteli ve ilgili bir açılış sayfası oluşturma, ilgi çekici ve kampanyanızı tam yansıtan bir başlık ve alt açıklama belirleme ve reklamınız için en iyi anahtar kelimeyi belirlemedir.
Bing Reklam Oluşturma ile ilgili içeriğimize altta ki linkten ulaşabilirsiniz
https://biadammedya.com/bing-reklamlari-bing-kampanya-olustur-2020/
Organik Arama
Yukarıda ki ücretli aramanın aksine organik arama genel olarak SEO diye adlandırdığımız çalışma sonucunda organik arama listesinde yer edinmemizi sağlayan terimdir.
Organik arama ücretli aramaya nazaran daha uzun vadeli, daha fazla emek gerektiren ama daha kalıcı etki yaratan arama modelidir.
Arama motoru optimizasyonu yani SEO çalışması bir web sitesinin ilgili anahtar kelimeler üzerinde beslenerek büyütülmesi ve organik olarak kullanıcıların önüne sunabilme sanatıdır.
Bu işe sanat diyoruz çünkü okumak kadar kadar kolay bir süreç değildir. SEO 3 harf olarak gözükse de aylar süren bir çalışmanın çatısıdır.
SEO’nun 3 ana faktörü vardır. Site içi SEO, Sayfa içi SEO, Site dışı SEO’dur. Her bileşenin kendine göre kuralları ve çalışma modeli vardır.
Organik Arama Sonuçlarında Nasıl Gözükebilirim?
Web sitenizin organik arama sıralamasında yer alabilmesi için en iyi şekilde optimize edilmiş olması gerekmektedir. Yukarıda ki görselden görebileceğiniz gibi site içi, site dışı, ve sayfa içi seo yapıları tam olarak optimize edilmiş bir web sitesine ihtiyacınız var.
Diğer bir deyiş ile web sitenizin Google arama sonuçlarına en uygun şekilde hazırlanmış olması gerekmektedir. Bu noktada Google web site değerlendirme kriterlerini de göz önünde bulundurmanız oldukça önemlidir.
Yani organik sonuçlarda yer edinebilmek için web sitenizi hem google hem de kullanıcıyı doyuracak ve tatmin edecek şekilde organize etmeli ve optimize etmelisiniz.
Organik arama sonuçlarında sıralama alabilmeniz için dikkat edilmesi gereken konulardan bazıları;
- İçeriğinizin kaliteli olması ve dizine eklenmiş olması.
- Web sitesinizin tüm cihazlar tarafından ulaşılabilir olması.
- Kullanıcıların amacına uygun olarak optimize edilmiş bir açılış sayfası, içerik sayfası veya e-ticaret sitesi.
- İçeriğinizin arama motoru optimizasyonuna uygun olması ( H1, H2, H3…)
- Daha fazla kitle çekebilmeniz için web sitenizi tanıtmak.
SONUÇ
Organik arama nedir sorusuna cevap vermekle birlikte bir web sitesi organik arama sonuçlarında nasıl başarılı olabilir ve sıralama alabilir kısaca bunlara değindik. Bu içerikle birlikte sizler de web sitenizi Google arama motorlarına uygun hale getirebilir, e-ticaret sitelerinizde ki ürün sayfalarınızı optimize edebilir ve SEO kurallarını göz önünde bulundurarak trafik almanıza destek olabilirsiniz.
Organik arama çalışmalarına yani SEO çalışmalarına yatırım yapmanız her zaman için uzun vadede sizlere başarı ve kazanç sağlayacaktır. Bu noktada dijital pazarlamada yaptığınız yatırımları hiçbir zaman fazlalık görmeyiniz.
Kaliteli bir çalışma sizlere başarıyı garantileyecektir. Eğer profesyonel destek almak ve SEO çalışması yaptırmak istiyorsanız alt kısımda ki whatsapp butonu üzerinden bizlerle bağlantı kurabilirsiniz.