Bugün ki içeriğimizde amazon fba ve dropshipping’in artıları ve eksilerini inceleyeceğiz.

Dijital pazarlama ve e-ticaret yıllardır hayatımızda varlığını sürdürüyor. Öyle ki son dönemde içerisinde bulunduğumuz korona virüs salgını sebebi ile gerek ülkemiz gerekse Dünya üzerinde e-ticarete ve dijital pazarlamaya eğilim bir hayli arttı.

Bu eğilimin sonrasında farklı pazarlama ve satış modelleri de tozlu raflardan çıkartılarak tekrar gün yüzüne çıktı. Bunun en popüler olanı ve ülkemizde de yaygınlaşmaya başlayan satış modellerinden birisi olan stoksuz satış yani dropshipping‘dir.

Genel de sağda solda dropshipping nasıl yapılır veya amazon fba nasıl yapılır gibi sorular görmüş olmanız muhtemel. Bu durumların önüne geçebilmek için bugün amazon fba ve dropshipping artı ve eksilerini inceleyecek ve aklınızda oluşan soru işaretlerine bir nebze olsun cevap vermeye çalışacağız.

Hem amazon fba hemde dropshipping kendi kulvarlarında büyük kitlelere hitap eden ve yüksek hacimli satışlara ulaşmış ve günden güne artarak devam eden modellerdir. Sizler bugünden e-ticarete girmeye karar vermiş veya mevcut satışlarınızı dijitale dönüştürmeye karar vermiş olabilirsiniz.

Gerekçeniz ne olursa olsun internet üzerinde farkındalık yaratmak ve e-ticaret siteniz üzerinden varlığınızı sürdürmek istiyorsanız bu noktada nasıl bir yol izlemeniz gerekiyor, nasıl bir hedefiniz var bunları başta kendinize sormanız ve cevaplarını vermeniz gerekiyor.

Unutmayın ki bir sonra ki adım bu sorulara verdiğiniz cevaplar ile doğru orantıda olacaktır. Bu yüzden yola çıkarken hedefiniz nedir bunu tam olarak belirlemeniz gerekiyor.

amazon-fba-ve-dropshipping-2020

Dropshipping Nedir?

İlk olarak dropshipping nasıl yapılır veya dropshipping nedir sorularına cevap verelim. Ayrı ayrı incelememiz ve kendi başlıkları altında değerlendirmemiz amazon fba ve dropshipping arasında ki farkı daha iyi anlamanız için sizlere yol gösterici olacaktır.

Dropshipping genel olarak küçük ve orta işletmelerin tercih ettiği pazarlama modelleri arasında yer almaktadır. Mevcut üretimlerinizi kendi pazarlama alanınız dışında farklı markalar, e-ticaret siteleri ve kişiler üzerinden satarak pazarlama anlamına gelmektedir.

Bu noktada üretici – pazarlamacı ve alıcı şeklinde üç etken durum vardır. Dropshipping yapmak isteyen bir kişi bu noktada pazarlamacı durumundadır. Hiçbir şekilde stok ve mevcut sermaye gerektirmeden X firmanın ürünlerini kendi pazarlama alanlarında konumlandırarak satma anlamına gelmektedir.

Genel olarak Türkiye’de dropshipping yapan kişilerin ortalama kâr oranları %20 ile %50 arasında değişmektedir. Bu oranlar anlaşmalı firmalara, anlaşma koşullarına veya pazarlamacının stratejisine bağlı olarak artış gösterebileceği gibi daha düşük kâr marjına da faaliyet gösterilebilir.

Dropshipping Dünya genelinde pazarlama modelleri arasında en kârlı ve en istikrarlı modeller arasında yer alsa da ne yazık ki ülkemizde tam olarak hakettiği değeri bulamamıştır. Bugünümüz de bile tam anlamı ile bir yere sahip olduğu söylenemez.

Bunun en büyük nedenlerinden birisi de hiç şüphesiz ki dropshipping ile stoksuz satış yap veya kolay para kazanmanın yolları şeklinde insanlara altı boş, gerçeği yansıtmayan pazarlama ve reklam modelleri ile birlikte duygu ve heves tacirliği yapılmasından kaynaklıdır.

Bugün dropshipping yapacak kişinin öncelikli olarak bilmesi gereken konulardan birisi de hiç şüphesiz ki dropshipping sermayesiz veya risksiz bir iş modeli değildir. Her ne kadar pazarlamasını yaptığınız ürünlere para vermiyor bile olsanız pazarlaması, satışını gerçekleştireceğiniz altyapıya ve aynı şekilde altyapınızı tanıtacak reklam modellerine para harcamanız gerekmektedir.

Bu noktada dropshipping üzerinde satışı gerçekleştirilen ürünlerin gerçekten sizlere para kazandırabilecek potansiyelde olup olmadığının araştırmasını kendiniz dikkatli bir şekilde yapmanız gerekmektedir.

Bu konu ile alakalı olarak Dropshipping Nedir? yazımızı inceleyebilirsiniz. Geniş kapsamlı olarak ele aldığımız yazımızın yanı sıra ilk podcast’imiz olan dropshipping nedir? Avantajları nelerdir sesli konu anlatımımızı alttaki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

Amazon FBA Nedir?

Amazon fba ise Dropshipping’in aksine risk bulundurmayan ve olabildiğine stabil şekilde işleyen bir süreçtir. Genel olarak Türkiyede bilgi kirliliğinin çok fazla olmasından dolayı Amazon FBA ve Dropshipping birbiri ile karıştırılmaktadır.

Sizler bir üretici veya toptancı olduğunuzu düşünün. Ürünlerinizin tamamını amazonun herhangi bir deposuna göndererek güvence altına aldırarak yaptığınız satışın tamamına FBA denilmektedir.

Burada kargolama, ürün iadeleri ve teslimatları sizin adınıza tamamen Amazon tarafından yapılmaktadır. Size kalan ise kaliteli bir mağaza oluşturmak ve bu mağaza da satışını gerçekleştireceğiniz ve Amazon depolarına gönderdiğiniz ürünleri net bir şekilde doğru bilgiler ile yayımlayabilmenizdir.

Bunun dışında ekstra olarak yapmanız gereken hiçbir şey bulunmamaktadır. Dropshipping kadar basit ve karmaşık olmayan yapısı olmasına rağmen Dropshipping ile arasında ki en büyük fark hiç şüphesiz ki kaliteli bir satış stratejisi uygulanması ve yürütülmesidir.

Yakın zamanda Amazon FBA’yı ele alan geniş kapsamlı bir yazı gelecektir. İçeriklerimizden sürekli haberdar olmak için ücretsiz olarak Telegram sayfamıza abone olabilirsiniz.

Telegram sayfamıza ücretsiz katılmak için; Bi Adam Medya Blog

Amazon FBA ve Dropshipping Arasındaki Fark Nedir?

Amazon fba ve dropshipping aslında bakıldığında birbirine benzer yapılara sahiptirler. Bu birbirine benzerlik bakımından insanlar hep amazon dropshipping veya amazon fba arasında karışıklık yaşamaktadır.

Evet genel olarak bakıldığında bilmeyen birisi için karışık gelebilir fakat Dropshipping yapıyor olmanız hiçbir zaman elle tutulur bir ürününüzün olmaması anlamına gelmektedir. Satışını yaptığınız hiçbir ürünü görmeyecek, nasıl üretildiğini bilmeyecek, nasıl paketlendiğini bilmeyecek ve bilmediğiniz görmediğiniz bir üreticiye güvenerek hareket edeceksiniz.

Bunu bireysel düşündüğünüz zaman kulağa oldukça korkunç geliyor gibi sanki. Fakat yine de kaliteli tedarikçi bulmak ve kaliteli bir anlaşma yapmak ne kadar korkarsanız korkun bu korkularınızın önüne geçecektir.

Amazon fba ise dropshipping’in aksine ilk etapta sizin işlemeniz ile ilerleyen bir süreçtir. Ürünleri hazırlamanız tek tek her birisine özen göstermeniz ve satışını gerçekleştirmek üzere amazonun herhangi bir deposuna gönderme süreçleri tamamen sizin elinizde olan ve sizin başlangıcınızla mümkün olan durumlardır.

Buna ek olarak dropshipping satış modelinde tüm müşteri problemlerini sizin çözmeniz gerekirken amazon fba’da bu durum tamamen amazon tarafından yönetilmektedir. En iyi paketleme yöntemleri ve en iyi teslimat servisleri ve alternatifleri ile birlikte müşteri sorunlarını en aza indiren dünyanın en iyi e-ticaret sitelerinden birisi olarak günden güne büyümesini devam ettirmektedir.

Buraya kadar bakıldığında demin söylediğimiz gibi birbiri arasında çok bir fark yok gibi gözüküyor bir de derinlemesine inceleme yaparak amazon fba ve dropshipping arasında gerçekten artı ve eksiler nelerdir, ne gibi farklar var bunlara göz atalım.

amazon-fba-nasil-yapilir

Amazon FBA ve Dropshipping Artı ve Eksileri

Amazon FBA Avantajları Nelerdir?

  • İşinizi büyütmek istiyorsanız sizlere fazlası ile zaman kazandıracak bir iş geliştirme modelidir.
  • Yapmanız gereken herhangi bir yönetim görevi yoktur.
  • Markanızı oluşturmak ve Dünya genelinde duyurmak kolaydır.
  • Amazonun küresel kitlesine ulaşmak kolaydır.
  • Müşteri hizmetleri her bölge için yerleşiktir. Dijital değil, fizikidir.
  • Geri iadeler ve ödeme yöntemleri kolay ve etkilidir. Herkes için makul seviye de hizmet mevcuttur.
  • Türkiyede ki satışlarınıza nazaran daha fazla kâr edebilmeniz mümkündür.
  • Müşterilerinize güven oluşturmanız oldukça kolaydır.

Özetle: Amazon fba nasıl yapılır sorusuna en genel anlamı ile verilecek cevap yukarıda ki listedir. Parmaklarınızın ucuyla Dünyaya açılmanız ve Dünya lideri bir e-ticaret platformu üzerinden kendi kitlesini kullanmanız oldukça kolaydır.

Fba kullanarak ticaret yapmanız geniş kitlelere hitap etmeniz ile yetinmeyip aynı zaman da müşteri hizmetleri sorununu, kargolama, teslimat ve iade gibi konuları aklınızdan çıkartarak para kazanmanıza odaklanmanıza yardımcı olmaktadır.

Tabiki bu avantajların yanı sıra gelin birde Amazon FBA dezavantajları nelermiş bunlara bakalım.

Amazon FBA Dezavantajları Nelerdir?

  • Her satışta ödenecek olan depolama, kargo, teslimat gibi süreçlerin ücreti sürekli olarak hesabınızda mevcut olması gerekmektedir.
  • Amazonun kurallarına harfi harfine uyum sağlamanız gerekmektedir.
  • Amazon ürün gamı olarak doymuş bir platform olduğu için FBA rekabeti oldukça yüksektir.
  • İlk başlangıç için yüksek miktarda sermaye gereklidir.
  • Satışlarınızı gerçekleştirirken tek bir platforma bağlı kalmış oluyorsunuz.
  • Tüm müşterileriniz en nihayetinde Amazona ait oluyor. Hiçbir alıcı sizi tanımıyor.

Özetle: Amazon Dünya üzerinde bir çok bölgede deposu olan ve Dünyanın her noktasına aktif satış gerçekleştiren bir e-ticaret platformudur. Bu noktada oldukça fazla ürün stoğuna ve alternatifine sahiptir.

Eğer amazon fba ile satış yapmak istiyorsanız bu noktada güçlü bir rekabetin içerisine gireceğinizi bilmeniz gerekmektedir. Aksi yönde hayal dünyasında yaşayarak sadece sermayenizi bitirebilme durumunuz yüksektir. İlk etapta amazona ürün gönderimi ve ürün tedariği konusunda oldukça güçlü bir sermayeye ihtiyacınız olacaktır.

Bu noktada sıfır sermaye ile yola çıkarım düşünceniz var ise bu amazon fba için geçerli bir kural değildir. Öte yandan amazon sizin adınıza depolama, kargolama, teslimat, iade ve müşteri hizmetleri gibi alternatifler sunmasının yanı sıra Dünyanın en büyük online alışveriş potansiyeli olan bir hizmette sunuyor. Bundan dolayı FBA ile kazanacağınız kâr marjınızın büyük bir bölümünü amazon sizden alacaktır.

Bu noktada amazonda satış yaparken oldukça dikkatli olmanızda yarar var. Öte yandan kaliteli bir hizmet sunsanız bile kazanacağınız para üzerinden uğrayacağınız kesintiler yüzünden borçlu bile çıkabilirsiniz.

Dropshipping Avantajları Nelerdir?

  • Ürünlere peşin para vermeyerek herhangi bir sermaye birikimine gerek duymazsınız.
  • Hiçbir şekilde para yatırmadan da kendi çabalarınız ile pazarlama yapabilirsiniz.
  • Çok fazla ürün çeşidine sahip olabilirsiniz.
  • Depolama ve gönderime siz karışmadığınız için pazarlama ve satış noktasına fazlaca zaman kazanabilirsiniz.
  • E-ticaret ve dijital pazarlamanın her noktasında çalışabilirsiniz.
  • Sadık müşteri listenizi oluşturabilir ve gün geçtikçe markalaşabilirsiniz.

Özetle: Dropshipping nasıl yapılır sorunun avantajları da tam olarak yukarıda sıraladığımız gibidir. Aslında amazon fbaya göre daha zahmetsiz gözüken iş modelinde kazanç oranları amazona göre daha düşük seviyelerdedir. Fakat diğer alternatifleri değerlendirdiğiniz noktada hiçbir kargolama ve paketleme durumu ile uğraşmadığınız için sadece pazarlama ve satışa odaklanarak daha fazla satış gerçekleştirme imkanınız bulunmaktadır.

Dropshipping için yapmanız gereken tek görev mevcut ürünlerinizin takibini sağlamak ve gelen siparişlerinizi dropshipper’ınıza ( Tedarikçinize ) iletmek olacaktır. Ticaretiniz de bir dropshipper kullanmak sizleri minimum masraf ve minimum yatırım ile dijital pazarlamaya girmenize imkan sağlayacaktır.

Dropshipping Dezavantajları Nelerdir?

  • Kâr marjı çok düşüktür.
  • Tedarikçilerden yetersiz ürün bilgisi alabilirsiniz.
  • Fırsat veya indirim sunamazsınız.
  • Tedarikçiniz ile ürün fiyatlandırması konusunda herhangi bir pazarlık yapamazsınız.
  • Marka oluşturamazsınız.
  • Satışını gerçekleştirdiğiniz ürünleriniz için rekabet ile karşılaşabilirsiniz.
  • Doğrudan müşteriler ile siz iletişim halinde olacaksınız.
  • Ürünlerinizi istediğiniz yerde satamayacağınız gibi bu noktada Tedarikçinize bağlı olacaksınız.
  • Bir e-ticaret sitesine ihtiyaç duyacaksınız.

Özetle: Dropshipping avantajlarının yanı sıra dezavantajlarını da göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Öte yandan hayal ettiğiniz dijital pazarlama modelinde para kazanma hevesiniz erkenden bitebilir, hayal olabilir.

Gerçekleri bilerek yola çıkmanız olası riskleri her zaman için azaltacağından dolayı çok fazla kayıp yaşamadan yada olası durumlar ile başa çıkmanıza yarar.

Dropshipping yaparken öte yandan hiçbir ürününüze indirim veya mevcut web sitenizde fırsat oluşturamayacaksınız. Bu noktada sürekli olarak tedarikçinize bağlı olarak kalacak ve onun söylediği kriterler doğrultusunda hareket etmek zorunda kalacaksınız.

dropshipping-nasil-yapilir

Amazon FBA ve Dropshipping: Sizin İçin Hangisi Avantajlı?

Yukarıda ki bilgilere bakıldığın da her iki yönteminde kendilerine göre artıları ve eksileri bulunmaktadır. Dropshipping veya Amazon FBA arasında seçim yapmak hiç kolay bir tercih değildir. Çünkü her iki seçenekte de sizin zaman, çaba ve dikkatiniz gerekecektir.

Bu durumda işletmenizi ve bireysel durumunuzu her zaman için göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. E-ticarete yeni giriyor ve birşeyler öğrenmek istiyorsanız dropshipping size sermayesiz en az riskli pazarlama noktasında alternatif sunacaktır.

Bu durum dijital pazarlama ve e-ticaret için mevcut sermayeniz yoksa oldukça dikkat çekici bir alternatif olabilir. Fakat yukarıda da belirttiğimiz gibi dropshipping yapmakta kendi içerisinde artı ve eksilere ayrılmaktadır. Dropshipping yapmak için ise öncelikli olarak bir e-ticaret sitesine ihtiyaç duyarsınız.

Bu noktada e-ticaret sitesini ne kadar geliştirebileceğiniz ve e-ticaret sitenizi nasıl kuracağınız kendi bilginiz ile doğru orantılıdır. Türkiyede en aktif kullanılan e-ticaret sitelerinin altyapısı opencart ve woocommerce yani WordPress’tir. Bu noktada kendinizce araştırma yaparak hangi altyapının size uygun olduğunu detaylı şekilde inceleyebilirsiniz.

Öte yandan işletmenizi ve mevcut sermayenizi daha kaliteli ve uzun vadeli bir işe yatırmak istiyorsanız Dropshipping’in aksine Amazon FBA sizin için ilk tercih olmalıdır. Rekabeti bol bir pazara giriş yapıyor olsanız da mevcut satışlarınızdan elde edeceğiniz kâr oranı Türkiye pazarına göre daha fazla olacaktır. Bu noktada ne kadar kaliteli satış yapacağınız veya mevcut ürünlerinizin ne kadar talep göreceği sizin tarafınızdan belirlenecektir.

Bu noktada internet üzerinde ürün araştırması nasıl yapılır şeklinde sorular sorabilir, çıkan sonuçlardan kendinizce yol haritası oluşturabilirsiniz.

Öte yandan web sitemizde ki diğer blog yazılarımızda anahtar kelime araştırması nasıl yapılır sorusuna pek çok içeriğimizde yer verdik. Bunları da inceleyerek pazar araştırması yaparken anahtar kelimeler üzerinden ilerleyebilir, kendinize uygun potansiyeli yüksek ürünler bulabilirsiniz.

Son Düşünceler

Amazon FBA veya Dropshipping yapmak ve bu ikisi arasında seçim yapmak gerçekten kolay değildir. İkisinin de birbirine kıyasla avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır.

Bu noktada yazımızın başında da söylediğimiz gibi öncelik sizsiziniz. İşinizi ne kadar büyütmek istiyor veya mevcut markanızı ne kadar kitleye ulaştırmak istiyorsunuz yada sermayesiz olarak nasıl bir yol izlemek istiyorsunuz bunun cevabını tamamen sizin vermeniz gerekiyor.

Öte yandan iki modelde de amaç para kazanmaktır ve iki modelde düzgün çalıştığı sürece para kazandırmaktadır. Birisi diğerine göre daha az kâr marjına sahip olsa da risk almadan elde edebileceğiniz bir kazanç modelidir.

Öte yandan amazon fba ise riskleri göz önünde bulundurarak girdiğiniz bir pazar olmasına rağmen dropshipping’in aksine daha fazla para kazandıran bir iş modelidir.

Hangi modeli seçerseniz seçin öncelikli olarak bu işe ne kadar gönül verdiğiniz ve bu işi gerçekten ne kadar süre ile yapacağınız çok önemlidir. Faaliyetlerinize başladığınızdan üç gün sonra vazgeçecekseniz hiçbir yatırım yapmanızı önermeyiz.

Dijital pazarlama oldukça zahmet gerektiren ve süreklilik gerektiren bir pazarlama türüdür. Her ne kadar potansiyel kitleniz çok fazla da olsa bir o kadar da rakibiniz bulunmaktadır. Bu rakiplerinizi iyi analiz etmeniz, ürün gamını iyi araştırmanız ve anahtar kelimelere odaklanmanız sizleri sonuca daha hızlı ulaştıracaktır.

Bu noktada tam olarak nasıl bir yol izleyeceğinizi bilmiyorsanız her zaman için profesyonel destek almanız sizlere hem zaman hemde maddi kazanç sağlatacaktır.

Siz Ne Düşünüyorsunuz?

Yukarıda ki olası durumların aksine sizlerin izlediği pazarlama yöntemleri ve uyguladığınız yollar nedir? Dropshipping sizin için ne ifade ediyor? Gerçekten yapılmasına değecek bir iş modeli midir?

Öte yandan ilk amazon FBA süreciniz nasıl gelişti bu süreçte bizim değinmediğimiz ne gibi zorluklar ile karşılaştınız yorumlar kısmında bunları belirterek bizlere ve konuyu takip eden diğer okurlara destek sağlayabilirsiniz.

Hayallerinizi Gerçeğe Dönüştürmek İçin Bize WhatsApp Üzerinden Ulaşabilirsiniz. Ayrıca TEKLİF AL sayfamız üzerinden projenizi detaylandırarak teklif alabilirsiniz.

whatsapp-button

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir